Ex Libris: knihovny New Yorku aneb nejde jen o půjčování knih, ale o to, abychom se také něco dozvěděli…

09.04.2018 15:24

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest slaví 25 let!

Sekce Docs

 

Jediná sekce letošního Febiofestu, jenž se zaměřuje výhradně na dokumentární filmy. Divácké dokumenty přinášející nové a zajímavé pohledy z říše zvířat a lidí, z džunglí i nekonečných vesmírů, ale i hudebních pódií. Fanoušci kytarového umění nesmí vynechat dokument o Ericu Claptonovi, a stejně tak snímek o Marianne Faithfull v režii herečky Sandrine Bonnaire. Její kolegyně Vanessa Redgrave se naopak pustila do zachycení krize dětských uprchlíků. V sekci Docs je možné se vypravit do Afriky, sledovat zvířata sledující lidi i naopak, nostalgicky pohlédnout do útrob počátku mobilních telefonů, a v protipólu se třeba nechat unést visuální odyseou s NASA.

 

 

 

My na www.www-kulturaok-eu.cz jsme si vybrali další film, a to tříhodinový americký snímek Ex Libris: knihovny New Yorku, který již podle názvu sliboval, že to horor nebo něco podobného nebude, naopak to byl velmi emotivní film.

 

 

 

Komplexní pohled na systém fungování Newyorské veřejné knihovny a jejích poboček

zachytil neuvěřitelný záběr aktivit jedné z největších vzdělávacích institucí na světě.

Prostřednictvím zaměstnanců, čtenářů a přispěvatelů snímek ukazuje

otevřené centrum kulturní a intelektuální výměny.

Originální portrét zákulisního dění natočil legendární a mnoha cenami

ověnčený dokumentarista Frederick Wiseman.

(oficiální anotace)

 

Jestliže se na konci velmi špatného filmu cítíte jako po návštěvě muzea, zde to však neplatí. Protože snímek je určen sice spíše knihovníkům a knihomolům (pár diváků během projekce odešlo, jinak ostatní z nás vydrželi sedět až dokonce dokumentu, který trvá 198 minut), přesto to byl pro www.www-kulturaok-eu.cz zajímavý vhled do prostředí amerických knihoven.

 

 

Zaměstnanci (především u počítačů) a čtenáři navzájem hodně komunikují, protože zájmem obou stran je jak dotaz vznést, tak i na něj odpovědně odpovědět, případně také poradit, kde čtenář informaci najde. Knihovny totiž se hodně digitalizují, a tak si čtenář může zde svou informaci najít také sám, protože počítač v New Yorku stále nemá každý třetí občan. Knihovny zde žijí čilým ruchem (můžete si zde vyhledat i předky, či zemřelé v Evropě za války atp.)…oproti některým knihovnám evropským, kde je nutné většinou zachovat klid…a ostatní nerušit…

 

Nejdříve se octneme v New Yorku, kde podle statistiky žije 20 % ateistů. Octneme se ve velkolepé budově  Newyorské veřejné knihovny, poté navštívíme i  její pobočky (…Bronx Library Center...), kde se zúčastníme  jednání nejvyšších šéfů knihovny o budoucnosti knihovny, protože je nutné myslet dopředu.

 

Šéfové knihoven sice dobře vědí, že další knihy je nutné kupovat, ale vědí, že je nutné rovněž digitalizovat nejen knihy – výpůjčky, ale i archivní fotografie, umělecké sbírky a další, protože knihovny jsou rovněž studovny: To je však právě otázka peněz, kterých není nazbyt, takže se musí sehnat sponzor a dokázat jej přesvědčit, aby knihovně přispěl svými penězi.   

 

Holá fakta jsou pro lidi nepříjemná

 

V knihovnách se uskutečňují jako u nás besedy (i vědecké), protože mnoho lidí v New Yorku nemá žádné vzdělání, potřebují získávat informace nějakým stravitelnějším způsobem, konají se zde workshopy, koncerty,  kroužky pro děti (kde se ale například učí, jak robot ovládat z počítače), zhlédneme knihovny speciální pro slepé a postižené (z 80 milionů obyvatel v New Yorku je 900 tisíc tělesně a zdravotně postižených), vyslechneme názory na řešení přístupu bezdomovců do knihoven, vedoucí knihoven se snaží řešit rozpory mezi současným stavem knihoven a budoucím, velmi rychlým vývojem… kdy však není dostatek prostředků ani kvalifikovaných lidí…

 

Abyste se odpíchli, musíte se sblížit se svými spoluobčany…

 

Na závěr navštívíme knihovnu Bronx Library Center, kde se scházejí černoši, kteří spolu hovoří o svých problémech (kdy v USA v roce 1915 skončila imigrační exploze, a přesto se cítí být dále diskriminování) a snaží se je analyzovat natolik, aby byli schopni v USA dále žít, protože jsou dále diskriminováni i jejich děti, které  se ve školách dozvídají z učebnic nepravdy, např. že jejich předkové přijeli do Ameriky za prací (naopak byli deportováni z Afriky jako budoucí otroci na plantážích)...

 

 

Titul: Ex Libris: knihovny New Yorku

Země původu: USA

Rok výroby: 2017

Režisér: Frederick Wiseman

Kamera: John Davey

Střih: Frederick Wiseman

Producent: Frederick Wiseman

Distributor: Zipporah Films

Hrají: zaměstnanci a návštěvníci knihoven

Stopáž: 197 minut

Původní znění: anglicky

Titulky: české

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva - febiofest)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

 

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=YzKrlOFZBD8