Evropská cena za městský veřejný prostor 2012 (In Favour of Public Space) aneb užili jsme si flamenca španělské tanečnice (Virginia Delgado)

24.06.2013 10:36

Galerie Jaroslava Fragnera

 Praha – Betlémské náměstí

 20. 6 – 1. 9. 2013

 

´Evropská cena za městský veřejný prostor 2012´ & ´ M30 Madrid Rio Project´

V Galerii Jaroslava Fragnera připravili  na téma veřejného prostoru dvě výstavy, jež můžeme zhlédnout  přes  léto až do 1. září 2013.

 

Bienální cenu jsme věnovali  veřejnému prostoru v Evropě

Evropská cena za městský veřejný prostor byla založena s cílem zdůraznit význam architektury a urbanistického plánování při vytváření přístupnějších a demokratičtějších měst (cena existuje již 12 let).

 

Centre for Contemporary Culture of Barcelona (CCCB) na projektu spolupracuje s mnoha dalšími zahraničními institucemi jako např. Architecture Foundation (Londýn), Architekturzentrum Wien (Vídeň), Nederlands Architectuurinstituut (Rotterdam).

 

Výstavu  prezentujeme  ve více jak 10 světových metropolích. V Praze byl projekt součástí festivalu zaměřeného na urbánní prostor města s názvem reSITE. V letošním roce jsme do projektu zařadili 337 projektů z 36 evropských zemí.

 

Hlavním záměrem této iniciativy je představit možnosti, jimiž se může vydat každé evropské město, kterému není lhostejná kvalita života jejích obyvatel.

 

Na první výstavě ´Evropská cena za městský veřejný prostor 2012´ představujeme  více jak dvě desítky oceněných projektů. Snahou všech je zlepšit a zkvalitnit městský veřejný prostor, ve kterém se denně pohybujeme.

  • zhlédneme revitalizace nábřeží, parků a historických městských částí jako např.
  • obnovu lokality na vrcholu kopce Turó de la Rovira v Barceloně
  •  
  •  
  •  
  •  
  • rekonstrukci břehů řeky Lublanice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • úpravu Exhibition Road v Londýně

 

 

  •  
  •  
  • i výtvarné instalace
  • projekce „Odjinud“ v Malmö
  •  Festival městských instalací LIFT11 v Tallinnu

 

Na druhé výstavě ´M30 Madrid Rio Project´, který se týká proměny města Madridu kolem řeky Manzanares,  zjistíme, že řeka není součástí jen města Madridu, ale naopak Madrid je součástí řeky.

 

Řeka Manzanares teče v 69 km dlouhém povodí s velkými kontrasty: od zasněžených horských vrcholů Guadarrama po takřka pouštní plošinu.

 

Město Madrid nepovažovalo břehy řeky za příjemné místo, ale naopak se před ní chránilo. Rozdílnost městských částí vedla k chaotické výstavbě a (ne)využití břehů: z jedné strany hustá zástavba až k samotné řece, z druhé zelený pás svahu. Během 70. let zde byla postavena dálnice, která odřízla pěší lávky a přístup k vodě. Manzanares se stala neviditelnou.

Od roku 2003 se díky iniciativě radnice stala s tímto prostorem radikální proměna – silnice byla svedena do několikakilometrového tunelu a na základě mezinárodní soutěže byl sestaven velký tým renomovaných španělských a nizozemských architektonických kanceláří (Burgos & Garrido, Porras & La Casta y Rubio & Álvarez-Sala, West 8). Ten navrhl městský park o ploše více než 120 hektarů, které zabíraly celou plochu osvobozené země. Nad tunelem 6 km dlouhým, tj. nad  krajinou umělou,  vznikla krajina živá. Jako ´stavební materiál´ byla využita vegetace. Druhy, formy a spojení vybraných rostlin jsou založeny na studiu říčního povodí a jeho přizpůsobení městskému prostředí

 

Kromě 3 koherentních krajinných intervencí projekt přináší 150 dalších úprav různého druhu, v nichž vynikají mosty. Bylo navrženo 20 řešení pro mosty, zrenovováno 7 přehrad a vytvořeny nové stezky.  

 

Projekt  integroval řeku do města a město do řeky

 

Vzájemně propletené linie člení park a umožňují vznik oddělených prostor pro rekreační zařízení pro uživatele každého věku. Najdeme zde fotbalové hřiště, dráhy pro skateboardisty, velká dětská hřiště nebo centrum věnované tvorbě současného umění Matadero Madrid.

 

Open Air Betlémské náměstí

 Na architekturu poté navázal zábavný  celovečerní program věnovaný španělské hudbě a tanci flamenco v rámci multižánrového festivalu Open Air Areny Betlémské náměstí, který GJF už 2. rokem pořádá.

 

Flamenco ze Španělska:  po slavnostním zahájení obou výstav jsme mohli v žáru červnové noci na nádvoří  obdivovat  vskutku temperamentní vystoupení  v bílých šatech tanečnice flamenca  Virginie Delgado a skvělé kapely ´Planeta Lem´.

 

Naše hudba je tu proto, abyste létali a tančili, slova, abyste si je poslechli a přemýšleli, ”Aleko Capi

 

www.planetalem.com/

www.facebook.com/planetalemsystem

 

Compañía Virginia Delgado:

Rodačka z Madridu Virginia Delgado začala studovat tanec ve 12 letech. Studium na madridské královské konzervatoři, kde se věnovala španělskému tanci a klasickému baletu, zakončila diplomem v oboru Danza Española. V roce 2005 se stala členkou souboru Triana, se kterým se v Madridu zúčastnila choreografické soutěže v oboru španělský tanec a flamenco. V roce 2005 se Virginia přihlásila do soutěže Roseta Mauri, která se každoročně koná v Barceloně, aby si odtud odnesla druhou cenu v kategorii Danza Española. Své taneční vzdělání se neustále snaží doplňovat a zdokonalovat u renomovaných profesorů zvučných jmen, jakými jsou např. Ciro, Carmela Greco, Inmaculada Ortega, Manuel Reyes, Belén Maya, Rafaela Carrasco, Penelope Pasca,

Paco Romero, Isabel Quintero. V klasickém baletu patří k jejím učitelům Karen Taf, Dagmara Brown, Aurora Pons a v současném tanci /Danza contemporánea/ Elia Camino.

 

Děkujeme ještě jednou  Galerii Jaroslava Fragnera za ´Španělskou noc´!

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: GJF