Eva Vejvodová: Stopy aneb když má umělecké řemeslo opět smysl…

20.12.2016 12:46

Galerie 1 – Praha

7. -  23. 12. 2016


Na vernisáži nové výstavy v Galerii 1, výstavy obrazů ´Stopy´ české malířky Evy Vejvodové (*4. 5. 1953 – Zlín), byla sympatická autorka osobně přítomna.  Na výstavě zhlédneme její volnou malířskou tvorbu a využití uměleckého řemesla jako spojení dávné tradice a současných trendů v odívání (ručně tkané oděvy). Chce přiblížit širšímu publiku tradiční rukodílnou techniku a ukázat, že umělecké řemeslo má i v dnešní době stále velké možnosti a má smysl se k němu vracet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Východiskem k její malbě je okolní příroda, a to hlavně  česká a francouzská (tříměsíční studijní pobyt ve Francii, který se uskutečnil v roce 1993 na pozvání ředitele muzea v Les Sables d´Olonne). Obrazy Evy Vejvodové jsou osobitým záznamem vnímání světa, která je inspirací k výpovědi autorky o svém pohledu na okolní svět, na jistoty a nejistoty v něm, na podněty, jež ovlivňují i určují cesty života.

 

 

 

Svou malířskou energií se nás autorka dotýká silně, ale tiše, beze slov...

 

 

 

 

 

 

 

"Na téhle výstavě jsou obrazy malované v poslední době, co se týká námětu mých obrazů, myslím si, že jsou to témata, která jsou běžná v životě člověka. Je to téma radost, smutek, vztahy mezi lidmi, které potkáváme nebo míjíme, i to, že se musíme vyrovnat s nějakými smutnými věcmi, jsou to třeba cesty, po kterých jdeme, a stopy, které v nás zůstávají, třeba i z dětství, vzpomínky na dětství. Tohle všechno jsou pro mě důležité věci,"

řekla malířka, Eva Vejvodová

 

110 00 Praha 1

Štěpánská 47

 

Vstup: volný

www.evavejvodova.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková