Eva Roučka: Ručkou to dělám/malba, kresba aneb když groteska je kritické zrcadlo doby!

19.03.2015 15:33

Divadlo Viola – Praha

15. 3. – 5. 4. 2015

 

 

Byli jsme pozváni česko-francouzskou sochařkou Evou Roučkou  na  vernisáž prodejní komorní výstavky jejích maleb, kreseb a soch do divadla Viola. Již sám název výstavy ´Ručkou to dělám´ byl zarážející, zněl tak dvojmyslně…No, nakonec vše proběhlo v naprostém klidu při sklence vína, se kterou  si s námi   Eva Roučka připila na zdraví.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A musíme ještě dodat, že trojjazyčnou (česky, francouzsky, anglicky)  knížku o V. Brožíkovi od Josefa Hrubeše, kterou jsme sochařce za www.kulturaok-eu.cz darovali  pečlivě zabalenou, Roučka ihned  bez problému rozbalila,  neodstranitelnou normálně izolepu odstranila  ručně, protože ve svých geniálních ručkách skutečně sílu má. Vždyť je to sochařka! A těch bývá mezi ženami málo…. 

 

Subtilní, usměvavá a energická mnohostranná sochařka Roučka tvoří keramiku, kreslí, maluje nebo  pracuje se dřevem, či vyrábí šperky.  Vždy ji zajímá  figura - v groteskních podobách, proporcích i situacích.  Ve Viole nás na www.kulturaok-eu.cz nejvíce zaujala lavička, kterou  Roučka umístila do dvorku, před vchodem do divadla Viola.

Na lavici trůní tam blahobytně, no, spíše trpící nad těžkým svým osudem nadměrně obézní dáma (?), majíc plné ruce nákupu.  Je to nejdražší  a přitom nejtěžší kousek,  který jí  prý dva náhodní chodci – muži  pomohli z chodníku (kam jej z náklaďáku vyložili tak šikovně, že chodci museli lavičku obcházet)  umístit do dvora. 

  •  
  •  
  •  

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  • Eva Roučka (* 1951) je Češka, která  35 let žila ve Francii. Manželství příliš šťastné nebylo, i když žila na zámku,  a protože po sametové revoluci našla  v Čechách svou opravdovou lásku,  snad i proto  se v těchto měsících  přestěhovala, jak nám sdělila na vernisáži,  definitivně do Česka. A že si to tu užívá. No, námětů  pro groteskní její práce najde  v Česku  Eva Roučka jistě dost… Je matkou tří dětí a  žije na statku v Břasích na Rokycansku. Protože jí chybí kultura, bude k tomu přispívat sama.

Kde  vystavovala  v Česku  (výběr)

  • 2013, Mezinárodní hrnkové sympozium, Dubí u Teplic, porcelán, kobalt
  • 2014 výstava na Novoměstské radnici – Praha
  • 2014 výstava v galerii ČSAV

 

https://plzen.idnes.cz/eva-roucka-emigrace-emigrovala-zivotni-pribeh-f4j-/plzen-zpravy.aspx?c=A140801_111011_plzen-zpravy_pp

 

 

 

 

 

 

 

 

V divadelní sezoně 2014/2015 vystavovali a budou vystavovat tito umělci: akad. mal. Helena Slavíková-Hrušková, Jiří Fürst, akad.mal. Vladimír Veselý, Teodor Buzu, Vladimír Uhlík, Alfred Kindler, Eva Roučka, Vladimír Hanuš, Tomáš Proll a Jean-Paul Chablais. (Dana Malá, kurátorka výstav)

 

110 00  Praha 1

Národní třída 7

e-mail: info@divadloviola.cz

www.eva-roucka.com

 

www.divadloviola.cz

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/eva-roucka-sochy-keramika-a-kresby-aneb-kdyz-to-bohuzel-groteska-neni-ale-skutecny-zivot-/

Hodnocení: 99 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková