Eva Kořínková - Tváře Festivalu francouzského filmu aneb osobnosti zachycené tak, že nám představují sami sebe

17.11.2022 18:11

 

 

Eva Kořínková

Tváře Festivalu francouzského filmu

10. 11. - 30. 11.

Galerie 35

Francouzský institut v Praze

 

 

Výstava fotografií Evy Kořínkové nazvaná „Tváře Festivalu francouzského filmu“ představuje významné francouzské filmaře, kteří byli v posledních deseti letech hosty festivalu v Praze.

 

 

„Ráda si spojuji tváře tvůrců a film, který na festival přivezli. Častokrát fotografie vznikaly rychle, v jednom prostředí, s nedostatkem světla, mezi rozhovory s novináři, jak už to tak u reportážních portrétů bývá a tehdy mě baví improvizovat. Portrétovaní umělci byli vždy vstřícní a otevření, za což jsem moc ráda a tímto jim děkuji. Například fotografie francouzské režisérky, výtvarnice a animátorky Florence Miailhe vznikla za sklem, což se váže i k jejímu animovanému filmu, který byl technikou olejomalby na sklo vytvořen a mě tehdy velmi zaujal svojí krásou v provedení i ději. “

Eva Kořínková

 

 

 

Chvála potřeba francouzské filmografie

 

Nejvíce se na plátnech našich kin vyskytovala francouzská kinematografie za minulého režimu. Do roku 1989. Paradoxně. Vedle - pod tlakem – nám distribuovaných povinných filmů sovětských a dalších z provenience „spřátelených“ zemí socbloku, obsahovala aktuální nabídka kupodivu i četné francouzské filmy.

Kvalita těchto snímků byla - v drtivé většině diváckou sázkou na jistotu - a hlavně, co si budeme povídat, byly pro nás všechny takovým malým a moc milým otevřeným okénkem na svět tam za železnou oponou.

Těžko pak rozlišit důvod jejich téměř masové sledovanosti. Asi obojí, filmařská kvalita a vůně západu dohromady.

Pak přišel radostný rok 1989 a rok 1990 zcela proměnil skladbu promítaných filmů v kinech, i jejich nabídku na různých postupně se rozvíjejících médiích. Změnil a tak, že k nepoznání. V případě oněch sovětských a spřátelených to bylo vysvobození, v případě postupně se vytrácejících filmů francouzských to byla obrovská škoda. Kina a vše ostatní totiž ovládla americká kinematografie, nabízející stále dokola akční či slaboduché filmy plné stále dokola se opakujících klišé a nekonečné remake remake něčeho, co už bylo natočeno před tím a lépe. Diváci jsou takovou distribuční nabídkou tlačeni do zploštělého unifikovaného vkusu a ti, kteří tomu chtějí odolávat, jsou nuceni hledat Filmy s velkým F, na vlastní pěst a jinými cestami. Včetně těch postrádaných filmů francouzských.

Proto je velmi dobře, že existuje Filmový festival francouzského filmu a globální sociální sítě, kde se dá – chce-li kdo – oné americké masáži uniknout.

 

 

Tváře k naší škodě téměř neznámé

 

Do roku 1989 jsme znali francouzské herce, filmaře i režiséry skoro jako svoje. Tváře i postavy nádherných francouzských hereček se objevovaly vedle jiných fotek, jiného druhu, p na vnitřních stranách dvířek šatnových skříněk a hovory o té herečce či herci francouzské provenience se vedli kdekoli. Od hospod po domácnosti a kuchyňské stoly. Kdo však dneska pozná, či dokonce zná, jména hereček a herců zachycovaných už deset let fotografkou Evou Kořínkovou při Festivalu francouzského filmu? U kolika jmen se nám vybaví tváře?

 

 

No, schválně:

Anne Fontaine, Arnaud Desplechin, Audrey Dana, Benoît Jacquot, Bertrand Bonello, Catherine Frot, Édouard Deluc, Fatou N´Diaye, Florence Miailhe, Frot Provost, Guillaume Nicloux, Jacques Doillon, Jean-Pierre Améris, Jérôme Bonnell, Laurent Cantet, Laurent Tuel, Lou Jeunet, Martin Provost, Nicole Garcia, Philippe Le Guay, Serge Toubiana, Stéphanie Di Giusto, Xavier Beauvois

 

 

Obáváme se, že málokdo ví a zná, protože jen málokdo filmy, v nichž hráli, kdy viděl. A to je chyba. Chyba jednoznačně na naší straně. A také další pádný důvod pro existenci Festivalu francouzského filmu. A že by u nás byl o francouzské filmy zájem mnohem masovější, dokazuje každoročně mohutný zájem o Festival.

 

 

Dík záslužné tvorbě Evy Kořínkové

 

Eva Kořínková je bytostná fotografka, která se narodila v roce 1978 v Praze, vystudovala gymnázium a katedru Tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě.

Od roku 2005 pracovala v novinách, následně pak pro Českou tiskovou kancelář a od roku 2009 už je fotografkou na volné noze.

Kromě Francouzského institutu fotografuje také pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm a další.

A je znát, že své práci nejen že rozumí ale, že ji má i ráda a baví ji. Ale co víc, je zjevné, že dokáže objevit v hercích je samé. Upřímné a nehrající. A to vše ne s dnes tak častým, bulvárem milovaným,  cílem se jich jakkoli necitlivě dotknout. Nikoli, Kořínková se daří jejich přiblížení nám všem, takových jací jsou a zachycením vyzařováním jejich duše ze vzniklé fotky vstříc k divákům oné fotky.

A tak my, co ony herečky a herce Evou Kořínkovou portrétované, prakticky neznáme, zase na autorčiných fotografiích nacházíme opět ono někdejší - už skoro zapomenuté - okénko na západ. Dnes bez železné opony a otevřené dokořán. Jen ty filmy, ve kterých ty herečky a ti herci hráli, se do toho okénka na západ nějak nemohou vejít. K naší divácké škodě.      

Takže díky Evě Kořínkové, která nám ony osobnosti představuje v té nejvyšší profesionální úrovni a s tou nevyšší mírou lidské pokory a pochopení.

 

 

Co řekla k výstavě madam Sarah Doignon

 

Madam Sarah Doignon, první tajemnice velvyslanectví Francie v České republice, Kulturní atašé a Zástupkyně ředitele Francouzského institutu v Praze, výstavu Evy Kořínkové za přítomnosti autorky zahajovala v její mateřštině a nám ji zprostředkovala půvabná překladatelka.   

Z jejího vstupu jsme zaznamenali následující:

·         Sarah Doignon, nám ve svém vstupu především připomněla, že se kvapem blíží zahájení Festivalu francouzských filmů.

·         Letos jde již o jubilejní, 25. ročník.

·         Součástí každého takového festivalu, je i přítomnost hereckých osobností v prezentovaných filmech účinkujících.

·         V posledních deseti ročnících se proto nedílnou součástí festivalu stala i fotografka Eva Kořínková, která za roky součinnosti s Festivalem vytvořila rozsáhlý archiv hereckých tváří, jež se festivalu zúčastnily.

·         Proto, když se připravovaly akce s festivalem spojené, dospělo vedení festivalu k závěru, že by bylo dobré uspořádat výstavu portrétních fotografií od Evy Kořínkové.

·         Fotografií často už historických, které dokumentují průřez tímto festivalem za posledních deset let.

·         Výjimečnost vystavených fotografií totiž nespočívá pouze v jejich dokumentární unikátnosti, ale především ve zpravování autorkou.

·         Fotky jsou nejen vrcholně profesionálními pracemi, ale dokládají i autorčnin smysl pro duši portrétovaných hereček a herců. 

Závěrem pak Madam Sarah Doignon poděkovala Evě Kořínkové za ta léta spolupráce s festivalem a projevila radost z toho, že to autorka nevzdává, a že bude fotit i na letošním ročníku festivalu a spolu s vedením Festivalu věří, že tato vzájemná spolupráce bude trvat ještě dlouho.

 

A my jsme poděkovali půvabné překladatelce za zprostředkování slov paní Sarah Doignon  

       

K 25. Ročníku festivalu francouzského filmu

 

·         Festival francouzského filmu se bude konat od 24. do 30. listopadu 2022 a nabídne v kinech Prahy, Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy celkem 54 filmů.

·         Letošní 25. ročník se ponese v duchu oslav francouzské kinematografie, v sekci TOP 10 uvede nejlepší francouzské filmy posledních let.

·         Chybět nebudou předpremiérové novinky, krátkometrážní filmy a nové snímky z festivalu v Cannes.

·         Festival tedy uvede celkem 159 projekcí.

·         Více informací k programu je na stránkách Festivalu francouzského filmu. (https://www.festivalff.cz/ )

 

Text: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček 

 

 

Eva Kořínková

Tváře Festivalu francouzského filmu

10. 11. - 30. 11.

Galerie 35

Francouzský institut v Praze

Štěpánská 35, Praha 1

www.ifp.cz