Eva Fuková – ´Pábení (kapesní retrospektiva)

17.02.2013 18:15

Eva Fuková – ´Pábení  (kapesní retrospektiva) aneb ´nepábíme´ všichni?!

 

Leica Gallery Prague

15. 2.  – 14. 4. 2013

 

Leica Gallery Prague zahájila 15. února 2013 výstavu fotografií  Evy Fukové,  šestaosmdesátileté významné osobnosti české fotografie.  Vybrali jsme více jak pět desítek černobílých fotografií – a to  fotografie vzniklé v Čechách, na cestách po Evropě v letech 1951 – 1964 a  cyklus fotografií z New Yorku. V roce 1967 Eva Fuková emigrovala, a v Československu o ní až do listopadu 1989 nesmělo padnout ani slovo. Ve své vlasti neexistovala.

 

Výstavou ´Eva Fuková - Pábení´ jsme provedli  malý průřez  tvorby již legendární fotografky. Evu Fukovou zařazujeme mezi  zakladatelské a průkopnické osobností české fotografie. Silná poválečná generace českých fotografů, kterou teoretici nazývají druhou fotografickou modernou, pozměnila vnímání fotografie jako média. Otevřela cestu, možnosti a přístupy k tvorbě stovkám dalších fotografů. A to nejen ve fotografii, ale i ve výtvarném umění.

 

Začínáme…

Čekali jsme na paní Evičku Fukovou netrpělivě. Když konečně taxíkem večer po půl osmé dorazila do Leica Gallery Prague, zajásali jsme všichni, neboť už nás tam bylo jako much.  Namačkaných na sebe jak na borůvkovém koláči. A Evička Fuková se jen vznešeně a mile usmívala. A pana kurátora Aleše Kišila jen krátce pochválila: „Prima. „Prima.“ A  bylo to. Dozvěděli jsme se, že první fotoaparát dostala Evička F. ke svým 12 letům. A od svých 24 let už že fotografuje trvale…a že si máme povšimnout jedné z posledních fotografií  Evy Fukové z roku 2004 ´Bramborová rodina´. Když jsem pak po té fotce pátrala, našla jsem na fotografii  vskutku tři brambory neobvyklého tvaru a tří velikostí, od největší až po nejmenší.  V jednoduchosti je genialita, říkám si.

Eva Fuková fotografovala hodně, ale nemilosrdně vybírala. Po 60. letech tvorby najdeme v jejím díle  pouze několik set snímků.  Fukovou proslavily i takzvané multipláže, skládané fotografie. Sama vzpomíná: "Chtěla jsem udělat velikou fotografii, ale protože pro to nebyly vůbec podmínky, tak jsem si řekla, že to slepím."

 

World Trade Center - copyright Eva FukováWorld Trade Center, copyright Eva Fuková

 

Víme, kdo slovíčko ´pábení´vymyslel?

Při vernisáži 14. 2. 2013 mě zaujal panel s textem o ´Pábení´´, jehož autorem je Emanuel Frynta (1923 – 1975) z roku 1968.

 

„Když těžce nemocný a obrovským tvůrčím dílem vyčerpaný Jaroslav Vrchlický pozbýval náklonku života schopnosti mluvit, mínil novotvarem pábení kouření, místo kouřit říkal pábit. Velký slovesný tvůrce a o odedávna si lný kuřák nenacházel  každodenní slovo v jazyce, z něhož  vystavil své básnické dílo. Podivné a dojemné slovo vytvořené  umírajícícm básníkem přijali Kamil Lhoták a František Hrubín a začali ho užívat zprvu mezi sebou, pak mezi nejbližšími přáteli.  Slovo se ujalo a vedle pábení a pábit vzniklo i slovo pábitel, -pábitelský atd. Ty výrazy se tenkrát na počátku 50. let při každém setkání skupiny přátel skloňovaly a časovaly se samozřejmostí, která je dána  jen slovním znakům přirozeným a potřebným. Koho tehdy ona přátelská skupinka nazývala pábitelem?  Byly to osoby a osobnosti na první pohled vzájemně nepodobné a nesouměřitelné.

 

          Ať žijí milenci, copyright Eva Fuková

 

 

 

Pábitel  byl právě tak naivní malíř, jako člověk potřeštěný zamilovaností, kutil slepující ze sirek Staroměstskou radnici,  jako třeba zas Stéphane Mallarmé , Velemin Chlebnikov  nebo Albert Einstein. Těm i oněm se říkalo vábitelé pro jeden jediný a nadmíru závazný společný znak. Pro schopnost jedněch i druhých nechat se nadchnout, unést, okouzlit, pobláznit,  uřknout představou a snem  a dát jim ze svého a na svůj  účet cokoli bez stínu postranní myšlenky, bez jakékoli  opatrné rozvahy a kalkulu. Pábitelem byl míněn člověk jak osudem povznesený, tak i osudem usmýkaný, vždycky ale člověk mající svou velkou vlastní touhu a ideu své vznešené, nebo i jen komické bláznovství,  své uhranutí, svůj osud. “

 

Eva Fuková

matka: Marie Podešvová – spisovatelka a překladatelka

otec:  akademický malíř František Podešva

studium na střední grafické škole

seznámení se  s fotografií ve studiu Miro Bernata

po válce pak nastoupila na AVU, kde poznala výtvarníka Vladimíra Fuku

1939–1951 - fotografovala Leicou, pak Rolleiflexem a posléze Nikonem

nyní fotografuje s digitální fotoaparátem Canon

1951 –  Eva Fuková již soustavně  fotografuje

manžel - malíř Vladimír Fuka

přátelství  s ´podvratnými živly´ – s Jiřím Kolářem, Zdeňkem Urbánkem, Janem Hančem, Emanuelem Fryntou či Kamilem Lhotákem (sleduje je  tajná policie)

únik z bezútěšné reality komunistického Československa 50. let  hledá v umění a ´pábení´  

Eva Fuková  nemohla své fotografie publikovat, po určité době jen  v časopisech

první  výstava

1963 - vyšla monografie E.  F.  – první monografie fotografky na světě

1961–1965 uspořádala tři samostatné výstavy

1967 emigrace manželů Fukových s dcerou Ivankou do USA

E. F. fotografuje, restauruje fotografie, vystavuje, je  sochařkou

1978 – první návštěva Československa

2002 -  definitivní návrat do Čech – po smrti druhého manžela

1996 a 2007 dvě velké výstavy, kromě pár menších

2007 - nakladatelství Torst vydalo novou monografii o Evě Fukové

 

110 00 Praha 1

Školská 28

Kurátor:  Aleš Kisil

Máme otevřeno:  po - pá: 9.00 – 21.00 hodin, so - ne:  14.00 - 20.00 hodin

Vstupné:

dospělí: 70 Kč

studenti, děti od 12 let a senioři nad 60 let:  40 Kč

rodinné (2 dospělí + děti) : 140

školy nad 10 osob v doprovodu učitele: 30 Kč

studenti  fotografických škol po předložení studijního dokladu: 30 Kč

děti pod 12 let, ZTP a ZTP/P , novináři: zdarma

Hodnocení:  90 %

 

Doprovodný program k výstavě Evy Fukové

25. 2. 2013 – pondělí  v 19.00 hodin

Beseda s Evou Fukovou a kurátorem výstavy Alešem Kisilem (vstup zdarma, rezervace nutná)

 

11. 3. 2013 – pondělí v  19.00 hodin

Promítání dokumentárního filmu "Vracím se do země labyrintu" o životních osudech a výtvarném díle manželů Evy a Vladimíra Fukových (vstup zdarma, rezervace nutná)

 

14. 3. 2013 – čtvrtek

Výtvarná dílna pro děti – Multipláže, koláže a fotomontáže" (vstup zdarma)

 

18. 3. 2013 – pondělí  v  18.00 hodin

Komentovaná prohlídka – výstavou ´Pábení´ nás provede kurátor Aleš Kisil

(vstupné ve výši vstupenky na výstavu)

Svá místa si, prosím. rezervujme na emailu lgp@lgp.cz

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  Leica Gallery Prague, Eva Fuková