Eva Frantová: ´Žena z Marsu´ aneb když ji Múza hojně políbila

01.02.2014 17:57

Galerie Nová síň  - Praha

29. 1. – 16. 2. 2014

 

Na vernisáži výstavy prací Evy Frantové jsme v Galerii Nová síň zhlédli její obrazy, plastiky i ilustrace. Autorka se osobně vernisáže zúčastnila, v davu návštěvníků a jejích obdivovatelů se nám skoro ztrácela. A její obrazy, plastiky i ilustrace nás všechny nadchly…jak svou barevností, tak i jejich malebností. A magičností.  Především z jejích obrazů vyzařuje atmosféra harmonie a klidu.  Eva Frantová vidí svět po svém. Ne každý  ne každý dokážeme mít radost z maličkostí, a ne každý vnímáme svět kolem sebe v takové úrovni jako je Múza Evy Frantové.  

 

Výstavu zahájil akad. malíř Pavel Beneš, spolužák Evy Frantové.  A protože byl den mezinárodní ochrany osobních dat, tak jsme se nedozvěděli, kdy se nám usměvavá umělkyně Eva Frantová narodila. A dále jsme vyslechli od Beneše, že 30 let se nic nedělo, a najednou bác, snad nám Eva Frantová spadla  z Marsu…a že slovo ´žena´ že můžeme chápat i jako přechodník výrazu ´hnáti´…

 

Poté jsme předali slovo umělkyni, jež se netajila tím, že je dojatá natolik, že snad začne koktat, a že nás chtěla všechny vidět takhle pohromadě, přestože galerie Nová síň je malinká, ale jejím významem tomu tak není.  Poté jsme jí předali kytičku. A kapela hrála, jen břinkala....ani sklenka vína nechyběla...

 

´Úkolem umění je uklidňovat, věda dodává nejistotu´

 

Obrazy E. F.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plastiky E. F.

 

 

 

 

 

Ilustrace E. F.

Pohádky bratří Grimmů (2003),  Velká kniha českých pohádek ( 2003), Prcek Tom a Dlouhán Tom a jiné velice americké pohádky (1993)

 

 

 

 

 

 

Vše, co vyjde z jejích rukou, má neoddiskutovatelný punc osobnosti,

má potřebu ztvárňovat magii, jež je prodchnuta pozitivní energií.“  

(básník Jaroslav Kubín)

 

Ze životopisu Evy Frantové

  • Již od útlého dětství ji přitahovalo výtvarné umění. Odmalička byla obklopená knížkami, dětskými časopisy a obrázky. Všichni v rodině totiž malovali. Její úplně první knížku nelze nikde koupit, sama autorka si ji slepila z kousku látky jako hřbet a dvou deklíků. Nazvala ji ´Příběh pejska Fenyglíčka´ a jedná se o ilustrované příběhy malého flekatého pejska. V té době jí bylo sedm let.
  • Absolvovala střední odbornou školu výtvarnou, poté vystudovala filmovou animaci a grafiku u prof. Miloslava Jágra a ilustraci u Jiřího Mikulky. Věnuje se volné tvorbě a dělá ilustrace především ke knihám pro děti a mládež.
  • Eva Frantová ilustrovala pro Pavla Šruta knihy Prcek Tom a Dlouhán Tom a jiné velice americké pohádky (1993) a Velkou knihu českých pohádek (2003). Sama k tomu podotkla: „Měla jsem to štěstí spolupracovat na dvou knihách s básníkem a spisovatelem Pavlem Šrutem. A musím říci, že patří k lidem, kterých si velice vážím a které obdivuji.“
  • Krásné ilustrace vytvořila k nově sestavenému souboru známých i méně známých českých pohádek, k Velké knize českých pohádek. V celé své nádheře se nám v knize otevírá pohádkový svět víl a kouzelníků, skřítků a vodníků, princů a princezen i čertů, chasníků a obrů.
  • Eva Frantová nás svými vyobrazeními přímo vtáhne do pohádky. Text doplňují menší obrázky, ale i rozměrné, často stránku přesahující ilustrace.

(Zdroj: MASARYKOVA UNIVERZITA, PEDAGOGICKÁ FAKULTA, Katedra výtvarné výchovy - Bakalářská práce, Brno 2013, vypracovala: Jana Kubálková)

 

Nová síň je renomovaná, krásná galerie v centru Prahy. Vyniká především svým dokonale rozptýleným denním světlem, střídmostí funkcionalistického prostoru a výhodnou polohou nedaleko Národního divadla.

  • Tradice Nové síně je spjata s výtvarným spolkem Jednota umělců výtvarných, jehož kořeny sahají až do roku 1898.
  • Mezi zakladateli najdeme jména umělců tvořících tzv. generaci Národního divadla jako byli Josef Václav Myslbek, František Ženíšek, Vojtěch Hynais, Václav Brožík, Mikoláš Aleš a další.
  • Jednota umělců výtvarných si nechala počátkem 30. let minulého století vypracovat projekt na částečnou přestavbu hospodářské části kláštera Sv. Voršily a výstavbu nového objektu v místě původního hospodářského vjezdu do kláštera.
  • Projekt vypracoval žák Jana Kotěry architekt Jaroslav Rössler. Podle tohoto záměru byl vybudován a v roce 1934 otevřen výstavní prostor nazvaný Nová síň. Objekt zahrnoval mimo vlastní galerie i řadu prostor pro spolkovou výtvarnou činnost.
  • Dnes – po pohnuté historii minulého století – je Nová síň územně součástí kláštera a ve vlastnictví Českomoravské provincie Římské unie řádu sv. Voršily.
  • Výstavní činnost Galerie Nová síň na základě nájemní smlouvy provozuje Jednota umělců výtvarných v čele s předsedou Josefem Achrerem.

zdroj: www.galerienovasin.cz

 

110 00 Praha 1

Voršilská 3/139

E-mail

info@galerienovasin.cz

Telefon

+420 224 930 255

www.galerienovasin.cz

www.evafrantova.cz

 

Máme otevřeno: úterý – neděle 11.00 –18.00 hodin

Vstup: volný

Lze zakoupit katalog v ceně 40 Kč

 

Hodnocení: 99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka