CETERA: fotografie aneb uchýlíme-li se k selfie, sklouzneme snadno k lhostejnosti nejen vůči sobě

19.09.2016 14:22

Galerie 1 – Praha

14. 9. – 15. 10. 2016

 

                                                               

Na vernisáži nové výstavy, tentokrát fotografií CETERA“ fotografie, kterou připravil nadační fond ELEUTHERIA,  ve výstavních prostorách Galerie 1 ve Štěpánské ul. 47 v Praze, jsme zhlédli vždy tři fotografie od jednoho autora (celkem 18 fotografů). Výstavu jsme věnovali 18 mladých českých fotografům a fotografům žijícím dlouhodobě v České republice pod věkovou hranicí 40 let.  Netradičně pojatá instalace a skvělá nálada všech přítomných při sklence italského vína zde vůbec nechyběla.

 

Výstava, jejímiž ideovými tvůrci jsou pan Francesco Augusto Razetto a Ottaviano Maria Razetto, který se též ujal architektonického ztvárnění, se koná pod dohledem kurátorky a kritika umění paní Genny di Bert a je dalším kulturním počinem v duchu koncepce nadačního fondu ELEUTHERIA. Po úspěchu výstavy konané v minulém roce v Muzeu MAXXI v Římě (Národní muzeum umění  XXI. století), která představila i nový pohled na české figurativní umění za posledních 26 let, ELEUTHERIA obrátila dnes svoji pozornost na  umění současné fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Česká republika byla kolébkou celé řady světově uznávaných fotografů: mezi nejznámější patří taková jména jako Koudelka, Saudek, Drtikol a Tichý. Praha je sídlem jedné z nejstarších  akademií studie fotografie a kinematografie. Fakulta FAMU si získala ve světě velmi dobré jméno a je důkazem toho, jak se umění fotografie  dostalo do  popředí českého kulturního dění.

 

 

 

 

Et Cetera je projektem,

který již od svého prvopočátku  vybočuje z početných ´kolektivních´ výstav a vytváří si rok co rok vlastní osobitý přístup s cílem objevit to nejlepší, co nabízí soudobá česká umělecká tvorba a podpořit  mladé začínající české umělce.

 

Zachovány zůstaly předpoklady, které již od počátku vzniku tohoto projektu v roce 2013  tvoří jeho základovou podstatu: mladý věk umělců (pod věkovou hranicí 40 let), širokospektrální volba námětů, jednoduchá, nijak nezpoplatněná účast formou zaslané přihlášky a vlastního portfolia, které je zhodnoceno mezinárodní odbornou komisí, jejímiž členy i Marek Musil, jakožto jeden z účastníků předchozí výstavy moderní umělecké tvorby konané v roce 2015 v muzeu MAXXI v Římě.

 

Zájem o účast na této výstavě předčil veškerá očekávání – přihlásilo se více jak 400 mladých fotografů, kteří zaslali vlastní portfolio  prostřednictvím facebookové stránky nadačního fondu Eleutheria.

 

Mezi účastníky soutěže najdeme i známá jména těch, kteří již dosáhli řady ocenění i na mezinárodním poli. Bet Orten například získala v roce 2012 ocenění jako “Nejlepší fotograf roku” v rámci soutěže “Czech Grand Design”, Jiří Šebek v roce 2016 získal 2. cenu v soutěži pořádané Svazem českých fotografů, Martin Faltejsek vyhrál řadu soutěží, mezi nimi nominaci na World Press Photo a Canon Junior Award v soutěži “Czech Press Photo”v roce 2014, Martin Stranka se zúčastnil soutěže  “Professional Phototgrapher of the Year 2011”a vyhrál cenu “začínající talent” v soutěži  “Nikon Photo Contest International 2010 -2011”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odborná komise vybrala díla 18 umělců (viz seznam) a udělila též zvláštní uznání mladičké Patricii Alexio za její originální, kreativní pojetí fotografie (fotografie Lhostejnost (kde si dívka uprostřed ruin v klidu provádí svá selfie)

 

Seznam vystavujících fotografů

Francesco Bencivenga, Jana Ehre, Martin Faltejsek, David Gaberle, Iva Haj, Andrii Konontsev, Kubo Křížo, Alžběta Jungrová, Viktor Mácha, Bet Orten, Honza Sakař, Simona Smrčková, Martin Stranka, Jiří Šebek, Jan Šmíd, Kateřina Trousilová, Karin Zadrick, Nino Zardalishvilia

 

Pořadatel akce: nadační fond Eleutheria                                                                  

 Prezident: Francesco Augusto Razetto                                            

                       

Kurátor nadačního fondu Eleutheria: Genny Di Bert          

Grafické zpracování: Nicolò Iannone

Public relations: Francesca Tonelli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pod záštitou: Velvyslanectví Italské republiky v Praze, Úřad městské části Prahy 1, Italský kulturní institut v Praze, FAMU, Česko-italská obchodní a průmyslová komora v Praze

Sponzoři akce: Architectural Consulting s. r. o., UniCredit Bank, RUFA – Rome University of Fine Art                     

 

                                                         

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Štěpánská 47

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva – www.eleutheria.cz)

Foto: © Ing. Olga Koníčková