Emir Kusturica jako host Febiofestu 2017 aneb když současný filmový svět je velký boj...

02.04.2017 13:51

MFF Praha - Febiofest 2017 aneb již po čtyřiadvacáté!

Multiplex CineStar Anděl – Praha

23. -  31. 3.  2017

 

 

 

 

 

24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, kde jsme zhlédli  nejlepší a nejnovější filmy z celého světa, kvalitní projekce a slavné hosty, už skončil v Praze. Festival navštívilo 60 tisíc návštěvníků. Ozvěny přehlídky Febiofestu  pokračují od 3. 4. 2017 ve 13 dalších městech, končí 28. 4. 2017 ve Zlíně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve čtvrtek 30. 3. 2017 jsme se zúčastnili tiskové konference, na kterou jsme se za www.www-kulturaok-eu.cz velmi těšili, protože jako čtvrtý host Febiofestu přijal pozvání na tiskovou konferenci sympatický srbský režisér  Emir Kusturica! Febiofest 2017 jej ocenil soškou Kristiána za přínos světové kinematografii.

 

Jak Emir Kusturica osobně řekl svou krásnou češtinou (kterou se naučil díky četbě Bohumila Hrabala a Vladislava Vančury v době studií u prof. Otakara Vávry na pražské FAMU),  je velmi potěšen, že byl pozván na Febiofest, protože zde prošlo hodně osobností a celebrit, takže je to dobrý festival, a že je zde v Praze poprvé v předpremiéře promítán jeho poslední film Na mléčné dráze, který natočil po devítileté přestávce a kde  poprvé ve své kariéře má hlavní roli.

Ale jak Kusturica podotkl, není to však film autobiografický, ale on sám tam autobiograficky hraje. Poté prohlásil „Tenhle filmový sport mě už nebaví, je to ukrutný stress“. Přesto s natáčením přestat nehodlá, ale považuje filmový svět za velký boj.

 

Kusturica vzpomínal na dobu, kdy se natáčely krásné filmy, v současné době se točí bud komerční filmy, nebo autorská díla a mezi nimi je propastná díra. V Hollywoodu mají ty nejlepší scénáře, ale filmy již nejsou ty nejlepší.  A rovněž připomněl, že  v amerických studiích a městech  se již nemluví o svobodě (nemíní se svoboda  intelektuální), ale o bezpečnosti…

 

Emir Kusturica se smutkem v duši zavzpomínal na Sarajevo, které už není multikulturní město. Po Kusturicově odchodu ze Sarajeva  všechny jeho věci spálili, vyhnali 150 tisíc Srbů, místo nich přišli bohatí Saúdští Arabové, kteří vše skupovávají. A proto se tam Kusturica nechce již vrátit…

 

Emir Kusturica

Srbský absolvent pražské FAMU patří mezi nejúspěšnější a nejoriginálnější evropské režiséry

Za své filmy získal mnoho ocenění na prestižních filmových festivalech

  • Zlatý lev - Benátky: ocenění za film Vzpomínáš na Dolly Bell?
  • Zlatá palma v Cannes: ocenění za film Otec na služební cestě, Underground
  • Stříbrný medvěd - Berlinale: ocenění za režii snímku Černá kočka, bílý kocour a za nejlepší anglicky mluvený film Arizona Dream

 

Hudba je podle slov Kusturici zábava (za 18 let odehrál 800 koncertů)

 

Udělat film je dřina, film nemůže být zábava, jinak ale obvykle nestojí za nic

 

Emir Kusturica – je také herec a muzikant (kterou získává také finanční prostředky na filmování)

 

Kusturicovy snímky mají osobitý rukopis, ve kterém se mísí balkánský temperament, magické ztvárnění reality a intenzivní emoce. Zároveň bývá jeho tvorba často terčem kritiky kvůli kontroverzním námětům. To je i případ jinak vysoce ceněného Undergroundu, ve kterém se Kusturica vyrovnává s poválečnými dějinami Jugoslávie.

 

 

Se svým posledním filmem, vášnivým milostným příběhem

Na mléčné dráze

se ucházel o Zlatého lva na festivalu v Benátkách

Anotace filmu: Klikař Kosťa (Emir Kusturica), který za války převáží na oslu mléko přes frontovou linii, se zamiluje do krásné Italky s problematickou minulostí v podání hvězdy italského filmu Monicy Bellucci.

 Zakázaná láska jim uprostřed války přinese řadu nečekaných a nebezpečných dobrodružství. Nejnovější snímek dvojnásobného držitele Zlaté palmy Emira Kusturici, jenž oplývá energií, humorem i romantickou melancholií, byl oceněn na MFF v Benátkách.

 

Titul: Na mléčné dráze

Srbsky:  Na mlecím putu

Anglicky:  On the Milky Road

Anglicky (neoficiální název): Love and War

Srbsko / Mexiko / USA: 2016

Producenti: Lucas Akoskin, Alex García, Paula Vaccaro

Režie: Emir Kusturica

Scénář: Dunja Kusturica, Emir Kusturica

Kamera: Martin Šec, Goran Volarevic

Hudba: Stribor Kusturica

Hrají: Monica Bellucci, Emir Kusturica, Sergej Trifunović, Zoran Cvijanovic, Sloboda Micalovic, Predrag Manojlović, Maria Darkina, Bajram Severdžan

Žánr: drama

Střih: Svetolik Zajc

Scénografie: Goran Joksimovic

Kostýmy: Nebojsa Lipanovic

Stopáž: 125 minut

Ocenění a nominace: MFF Benátky 2016 – V soutěži

Premiéra v českých kinech: 11. 5. 2017 – distributor Film Europe

https://www.youtube.com/watch?v=sAR__9R5BJA

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková, Febiofest

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

www.febiofest.cz
www.facebook.com/febiofest

 

 

 

 

My na www.www-kulturaok-eu.cz jsme před několika lety zhlédli povídkový francouzsko-španělský film z roku 2012 s názvem  7 dní v Havaně.

 

V povídce Úterý (Pablo Trapero)  Emir Kusturica hrál vynikajícím způsobem významného  filmového režiséra, který  přijel na Kubu převzít ocenění za své dílo, jeho osobní život je však v troskách. Kdo by čekal, že pomoc nalezne u svého řidiče, z něhož se vyklube skvělý trumpetista?

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a7-dni-v-havane-7-dias-en-la-habana-aneb-kdyz-tam-zit-umime/