Emílie Rigová: Archetyp Pra-Bari aneb když jsme sbírali byliny

01.06.2016 12:40

České centrum – Praha

30. 5 - 18. 6. 2016

 

Na vernisáži výstavy s názvem Archetyp Pra-Bari, která se koná v rámci doprovodného programu romského festivalu KHAMORO, který potrvá do 4. 6. 2016 a který je největším a nejznámějším profesionálním romským festivalem na celém světě a v Praze ho pořádá organizace Slovo již od roku 1999, jsme zhlédli práce - především křehké figurální obrazy i video - slovenské autorky Emílie Rigové.

 

 

 

Výstava Archetyp Pra-Bari představuje autentický životní příběh Bári Raklóri, která je jakýmsi alter egem (jejím druhým ´já´) výtvarnice Emílie Rigové. Expozice je jako souvislý příběh, do kterého autorka zapojuje různé prvky týkající se jejího života – prostředí, v němž žije a představuje ho veřejnosti, ale které místy záměrně mystifikuje. Skládá, překrývá, vymazává, aby se nakonec vrátila k prapodstatě, k prapůvodu - k Pra - Bari. Hlavními tématy jejích děl jsou stíny, sny, možnost volby alter ega, romská identita a kulturní či sociální stereotypy.

 

 

 

Emília Rigová vytvořením značky Bári Raklóri jasně deklarovala svůj přístup k otázce soužití majority a minority. Jako základ přezdívky zvolila romské slovo, kterým ji doma od dětství oslovovali – Bari/velká – a připojila raklóri/dcera neromských rodičů.

 

 

Raklóri používali její předkové k vyjádření radosti při pohledu na své děti, když byly např. pěkně oblečené a učesané. Tím ukazuje synergické myšlení svých předků, které Neromové nepovažovali za nepřátele, ale žili s nimi v porozumění. Proto nelze o prezentovaných dílech mluvit jen jako o ´romském umění´.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emília Rigová (1980)

  • slovenská multimediální umělkyně
  • 2011 získala doktorát na Akademii umění v ateliéru Socha a aplikovaná média v Banské Bystrici
  • v současnosti tu vyučuje na Univerzitě Matěje Bela
  • věnuje se performancím a soše jako médiu, které dále zpracovává v grafice a videu
  • kromě Slovenska a České republiky vystavovala v Černé Hoře, v Krakově, Linci, Drážďanech a dalších městech střední Evropy. V současnosti žije a působí střídavě v Trnavě, Banské Bystrici a Zvolenu

 

 

 

110 00 Praha 1

Rytířská 31

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková