Emílie a Karel Tomanovi: Sny o lvu a bílém jednorožci aneb když rakouské uniformy vojáčků v malíčku máme

22.08.2014 10:35

Galerie Hollar – Praha

20. 8. – 14. 9. 2014

Na vernisáži nové výstavy v Galerii Hollar, tentokrát  s nejednoduchým názvem ´Sny o lvu a bílém jednorožci´ , kde jsme zhlédli  grafické  listy Emílie a Karla Tomanových. Výstavu zahájil jako vždy předseda SČUG Hollar, Vladimír Suchánek. Po hudební vložce (J. S. Bach - violoncello Terezie Kovalové) promluvil kurátor výstavy Karel Zeman (na foto největší muž  vlevo), který si nejdříve zavzpomínal na svou zajímavou praxi u Tomanových. Poté nám sdělil,  že Karel Toman se zabýval kromě vědeckých ilustrací  zejména  ilustracemi vojáků v rakouských uniformách, dále že si Toman  zapisoval své sny a ty pak ztvárnil do svých grafik jako své fantasmagorické představy. A na závěr Zeman dodal, že musí říci, že výstava je pěkná, že je krásná podle definice krásy   - takže je také krásná.  Přítomni  byli děti obou autorů  i další přátelé a ctitelé  Tomanových, mezi hojným počtem návštěvníků jsme zahlédli např.  Adolfa Borna a herce Jiřího Lábuse.

 Jedním rázem jsme se ocitli ve světě fantazie této tvůrčí dvojice,  obdivovali jsme Tomanovy práce -  vojáky v uniformách rakouské armády na vzpínajících se koních   a grafické listy Emilie Tomanové s tematikou imaginativní monumentalizované nebo romantické krajiny čerpající z literárních  předloh…

 

 


Co nám řekl kurátor...

„Grafické listy Emílie a Karla  Tomanových jsou dveře, kterými  vstupujeme do jejich světa fantazie.

 Svět Emílie Tomanové (1933 -1994) jsou snivé krajiny tajemné noci, nebo zvláštní doby mezi psem a vlkem při ranním rozednívání nebo večerním stmívání.

 V těchto krajinách se pohybují měsíční bytosti a nepřekvapí nás, když zde potkáme i bájného  bílého jednorožce. Naproti tomu svět Karla Tomana (1931 – 2000) je mužně lví, s odleskem dávných bojů a bitev. Objevují se podivné bytosti z podvědomí a dávnověku. Zde bych připomenul Karlův obdiv a přátelství ke Zdeňku Burianovi.  Ve znalosti  historických uniforem a reálií byl Karel Toman geniální.  Nejen, že znal, jak byli vojáci té které doby vyzbrojeni a oblečení , to do posledního knoflíku, ale věděl, jak předpisy porušovali a jak tedy skutečně vypadali. Odraz hlubokých znalostí se objevuje i v jeho volných grafických listech, hlavně barevných litografiích.

Počátky jeho tvorby jsou ve vesnici Vratěníně na Moravsko – rakouských hranicích. Zde si malý český chlapec, obklopen samými Němci, vytvářel vlastní vnitřní svět bitev. Namaloval si a vystříhal z papíru celé armády a potom přesouval, jako dvojjediný vojevůdce. V jeho očích však největší hrdinou byl otec ve skvostné parádní uniformě. Jednorožec a lev v bájném zápase porazili společně draka. Tak jednorožec Emílie Tomanové a lev Karla Tomana na ploše grafických listů porážejí draka všednosti.“ (kurátor Karel Zeman)

Máme otevřeno denně mimo pondělí:  10.00–12.00/13.00–18.00 hodin

Připravujeme na 3. a 10. 9. 2014 od 17 hodin komentované prohlídky s Karlem Zemanem, kurátorem výstavy

 

 

 

 

 

P.S. : Grafické listy bez podpisu a číslování jsou vytištěny z pů vodních matric a na zadní straně opatřeny razítkem ´´Z pozůstalosti Emilie Tomanové´  či ´Z pozůstalosti Karla Tomana´.

 

 

 

 

 

 

Více o autorovi Karlovi Tomanovi  jsme za www.kulturaok-eu.cz našli  na

 https://www.magic-exlibris.webgarden.cz/dalsi-autori-o-z/toman-karel.html

 

Hodnocení:  90 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková