Eliška Kyselková, Katarína Támová: Homage to Monica Cook aneb myslíme si také, že svět je stále prázdnější?!

18.09.2014 13:24

Galerie Fotografic – Praha

11. 9. – 15. 10. 2014

 

Eliška Kyselková (1990) a Katarína Támová (1990) vystavují barevné velkofomátové fotografie, které ve  věci neznalém návštěvníkovi mohou vzbudit znechucení. Je to bohužel tak. Obě fotografky se až příliš zhlédly ve velkoformátových hyperrealistických obrazech Monicy Cook(i s těmi chobotnicemi), a svými velmi podobnými pracemi se domnívají, že tak vzdávají Monice svůj hold. Obě fotografky již ve svém mládí vidí současný svět jako svět prázdný, pominutelný, vnímají jen zmar a smrt. Musíme doufat, že si to nemyslí samy o sobě tak příliš vážně, jinak  by mohlo být zajímavé vědět, kam  obě ve svém uměleckém vnímání stále nepřátelštějšího lidem světa  dospějí…či kam svět dospěje sám…

Malba: Monica Cook

 

 

 

Kritická úvaha o povrchnosti vášně a krásy, jako i konzumního způsobu života, se stává centrálním motivem fotografií Kataríny Támové a Elišky Kyselkové. Soubor, inspirovaný obrazy umělkyně Monicy Cook, odkazuje na téma konzumu v dnešním světě. Téma starověkých bakchanálií propojuje s narážkou na barokní zátiší typu vanitas, přičemž formálním, ale i myšlenkovým vyústěním je skutečná prázdnota, pominutelnost, zmar a smrt. Obrazy jsou jakýmsi odkazem ke špatným stránkám moderní společnosti: odcizené, narcistické, bez vztahů a skutečného zájmu o život, bažící jen po materiálních věcech. Téměř na každém obraze najdeme skrytý prvek moderní doby a prázdnost bytí skrývající se za umělým pozlátkem. Lidstvo na pokraji možné formy destrukce, úpadku či hledání vlastní identity. (oficiální text)

 

 

Katarína Támová (*1990) a Eliška Kyselková (*1990) jsou mladé autorky, které se poznaly při studiu fotografie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Obě mají za sebou mnoho výstav a publikací a jejich soubor Homage to Monica Cook byl prezentován na OFF festivale v Bratislavě. Katarína právě ukončila stáž v Irsku ve studiu slavného fotografa Perryho Ogdena a nyní pokračuje v magisterském studiu ve Zlíně. Eliška momentálně studuje v Londýně na prestižní University of the Arts.

 

www.katarinatamova.tumblr.com

 

Výstavní program 2014 je podporován granty Magistrátu hl. města Prahy, Státního fondu kultury a Ministerstva kultury

www.fotografic.cz

Galerie Fotografic

Praha 110 00

Stříbrná 2

Máme  otevřeno:  pondělí –neděle:  13.00  - 19.00 hodin

Vstup: dobrovolný

Hodnocení: 90 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková