Eliška Cílková:´ Zóna´ aneb jak dlouho bude Pripjať je největším ´městem duchů´ na světě?!

20.05.2014 16:21

Galerie AMU – Praha

7.  5. – 8 . 6. 2014

 

Navštívili jsme neobvyklou výstavu,  Eliškou Cílkovou umělecky zachycenou situaci v zóně 1 (2 km od elektrárny)  po havárii  černobylské jaderné elektrárny, ke které došlo 26. 4. 1986, tj. před přesně před 28 lety.

 

Jak dobře všichni víme, došlo  k tragickému  zamoření oblasti o rozloze mnoha tisíců kilometrů  čtverečních. Bezprostřední okolí reaktoru muselo být evakuováno a většina obyvatel se do svých domovů již nikdy nevrátila. Dnes  černobylskou  oblast členíme na několik vnitřních zón, které přísně hlídáme, a vstoupit  do nich můžeme  pouze na zvláštní povolení.

V zóně 1 (okruh zhruba do 2 km od elektrárny) se nachází město Pripjať, kde dříve  žilo přibližně 50 000 lidí. Po havárii zůstalo zcela opuštěné. V Pripjati jakoby se zastavil čas, a proto je dnes toto město  považováno za jedno z největších ´měst duchů´ na světě.

 

Výstava, která černobylskou oblast přibližuje zvukem i obrazem, je složena ze 3  celků

  • Prvním z nich je soubor hudebních  kompozic, inspirovaných konkrétními místy v Pripjati. Jedná se o autentické nahrávky zvuků přírody, interakce člověka  se zónou, nebo radiometrických dozimetrů, pořízených v oblasti první zóny v letech 2010–2012.
  • Interaktivní zvuková instalace (4-kanálová, neustále proměnlivá prostorová kompozice) v centrální místnosti přibližuje nejistý charakter  ´zóny´, která je sice stabilní a bez vitality, pozvolný rozpad a skrytá nebezpečí tu ovšem generují neustálou intenzivní  atmosféru napětí a možné okamžité změny. Technicky využívá instalace programování v komplikovaném softwarovém  prostředí, ale zároveň jednoduchého akustického efektu.

Tematizuje tak nenápadně černobylskou technologickou  ambivalenci: její pokročilost i zastaralost, složitost, křehkost, možnost selhání, éru těžkého průmyslu i informační  společnost.

  • Součástí výstavy jsou i videoprojekce, které vznikly náhodným zapínáním fotoaparátu při přesunu mezi  jednotlivými prostory a hudební kolekce Pripyat Piano přinášející dokumentaci zapomenutých černobylských klavírů.

 

Ze životapisu vskutku odvážné ženy: Eliška Cílková

  • 1987 - narodila se
  •  je skladatelka
  •  tíhne k přesahu k multimediálním a konceptuálním projektům, navazuje na tradice moderny i poválečné cageovské avantgardy, pracuje v rámci sound artu.
  • skladbu studovala ve Vídni,  v Praze  a v Bratislavě
  • nyní  dokončuje magisterské studium skladby na HAMU v Praze u prof. Hanuše Bartoně
  •  v roce 2010 poprvé navštívila Černobylskou jadernou elektrárnu a Pripjať
  • 2014 se opět do ´zóny´  vrátila natočit zvuky opuštěných pripjaťských klavírů.

Autor konceptu:  Eliška Cílková

Vystavující autoři:  Eliška Cílková, Jan Ryant Dřízal

Technická realizace zvukové instalace: Jakub Hybler

Kurátorka:  Hana Buddeus

Grafické řešení:  Mütanta

 

Galerie AMU - Hartigovský palác

 

Praha 1

Malostranské náměstí 12

Vstup: volný

Máme otevřeno: úterý – pátek:  10.00 – 12.00 a 13.00 – 18.00 hodin

www.facebook.com/galerie.amu

 

www.soundsofchernobylzone.com

 

www.pripyatpiano.com

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj:tisková zpráva)

Foto: autorka