Elena Steiner: ´Body Talks´ aneb proč se nedokážeme fyzicky ´sebepřijmout´takoví, jací vlastně jsme?!

09.10.2014 14:24

Galerie Art Salon S - Tančící dům

přízemí a 1. zahradní patro

 9. 10. 2014 -  4. 1. 2015

 

 

Na zahájení vskutku šokující, nové výstavy ´Body Talks´ v  prostorách galerie Art Salon S v Tančícím domě, kterého  se osobně česko-rakouská umělkyně   Elena Steiner zúčastnila,  a to vůbec poprvé v Čechách,  jsme zhlédli  její putovní výstavu velkoformátových obrazů v nadživotní velikosti lidských postav.  Obrazy jsou většinou označeny jako numera (např. Nummer 15 – Děkuji za všechno)

 

Světem vládne kult těla a věčného mládí ve stále větší míře!

Rakouská výtvarnice českého původu Elena Steiner  (na foto vpravo) se staví kriticky a otevřeně  svými realistickými akrylovými obrazy, jež doplňuje reálnými předměty,   k fenoménu  ´propasti mezi současným kultem krásy a realitou´.

 

To, co mě na tomto tématu fascinuje, je propast mezi ideálem a realitou. Na jedné straně stojí fiktivní obraz lidského těla, ovlivněný reklamou a médii, na druhé straně jsme konfrontováni s tělem reálným. A mezi těmito dvěma póly se nacházíme my ‘normální lidé’, kteří vynakládají neuvěřitelné úsilí a podstupují nepřiměřené riziko jen proto, aby se proměnili v někoho jiného, a uspokojili tak podvědomou touhu po nové, vykonstruované osobnosti. (Elena Steiner).

 

V nově vytvořených lidských obrazech Eleny Steiner nelze přehlédnout menší či větší nedostatky na kráse, které působí jako rušivý element v našem pozorování.  Bezchybný ideál krásy je narušen pomocí 3D efektu, který malířka aplikuje na plátně. Můžeme pak vidět ve 3D formě vidět např. ochlupení těla,  kondomy visící  z ženských očí, muže s nafukovací pannou , ženu  s plnovousem nebo s protézou  končetin. Elena Steiner ve svých obrazech tělesnou  či fyzickou krásu tak navždy zpochybní a rozbíjí tak hranici mezi iluzí a realitou. Formální dokonalost je tím narušena, podkopána a stává se lidskou a přístupnou. (z textu kurátorky Barbory Maštrlové)

 

 

Vybrali jsme z plakátu

* Co vidíte, když se díváte do zrcadla? A čeho se bojíte, když od něj odvracíte tvář? Co slyšíte, když se svým tělem zůstanete sami? Jak mu moc mluvíte do života? Tělo hovoří a Elena Steiner naslouchá.

 

* Kult mládí není dobový konstrukt spadlý z nebe, aby nás tu tyranizoval svým všudypřítomným

tlakem

 

 

 

* Jeho existence je stará jako lidstvo samo, ale míra prostředků je stále vyšší…všichni se shodneme, že krása je příjemnější než ošklivost, pilulka sem, krém tam, tu přistřihnout, tu přiříznout, přišít, přeprogramovat… kdo není s námi, toho vyhoďme z kola ven…ten je úspěchu a lásky nehoden

 

Ze životapisu Eleny Steiner

  • 1975 narodila se v Sušici v Čechách, otec prodělal obrnu
  • vystudovala gymnasium v Sušici
  • v Praze pracuje jako grafička do roku 2006
  • seznámení se s budoucím manželem (impuls pro přestěhování se do Vídně)
  • žije a pracuje ve Vídni
  • ve věku 33 let studovala Akademii užitých umění ve Vídni

 

Galerie Art Salon S Tančící dům

Praha 2

Jiráskovo náměstí 6

Hodnocení:  50 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková