Egyptské mumie se vracejí (po 40 letech)!!!

17.03.2013 18:31

Egyptské mumie se vracejí  (po 40 letech)!!!

5. 5. - 30. 9. 2011

 

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské náměstí, Praha 1

 

Nemáte na Egypt? Mumie uvidíte i v Praze!

Náprstkovo muzeum v Praze vystavuje v prostorách proslulého Náprstkova muzea, po dlouhých 40 letech, znovu svůj soubor egyptských mumií. Jedná se o sedm dospělých jedinců a jedno dítěte, ptáky, ryby, kočky, psy a krokodýla. Spolu s touto unikátní sbírkou jsou k vidění i další související předměty, které dokumentují víru starých Egypťanů v život po životě.

 

Šerem dávných věků

 V první části výstavy najdeme kompletní dobovou staroegyptskou pohřební výbavu. Rakve, kartonáže, pohřební sošky či papyry. Druhá část expozice pak přibližuje vlastní kult posvátných zvířat. Třetí část vystavovaného souboru se zabývá specifikou tehdejšího pohřbíváním dětí. Hlavní část sbírky, čtvrtý oddíl, nabízí výstavu sedm mumií dospělých jedinců.

 

Moderní věda odhaluje dosud netušené

Náprstkovo muzeum představuje v této unikátní expozici spolu se vzácnými exponáty, které jsou nesporně divácky nejatrativnější, v druhém plánu také mimořádně zajímavé výsledky dvouletého výzkumu těchto mumií. Projekt byl zahájen v roce 2009 a využíval možností, které skýtá moderní počítačová tomografie, používaná jinak běžně v medicíně, tedy na živém těle. V tomto případě však přístroje odhalovali to, co se tají pod obvazy a dalším krytím mumií. Včetně jejich nemocí,  jejich stavby kostry a podobně. Díky tomu už dnes prokazatelně víme třeba to, že ve starověkém Egyptě byly mumie posvátných zvířat falšovány. Ano, namísto kostry ptáka se pod obinadly leckdy skrývá jen obyčejná kost či kus dřeva. Inu lidský faktor fungoval i tenkrát…

 

Co víme o mumiích?

 

* Staří Egypťané si všimli toho, že po smrti člověka nastává rozklad těla v oblasti lebeční a břišní dutině. Proto tyto orgány pře mumifikací z těl vyjímali. Ale mumie o ně nepřišly.  Při mumifikaci jim byly sice vyjmuty, ale pak ošetřeny a v malých plátěných svitcích do těla opět vráceny. Rozlišit obsah těchto schránek však dnes už nedokáže ani počítačový tomograf.

* Staří Egypťané za centrum myšlení a cítění považovali, na rozdíl od nás, srdce. Lebky mumifikovaných osob proto zpravidla vyplňovali pryskyřicí.

 

To a mnohem více se můžete dozvědět na poněkud svérázné, ale nesporně velice zajímavé výstavě až do konce září.

 

Info:

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur

Praha 1  - Betlémské náměstí 1

Tel.: 224 497 500

e-mail: naprstek@nm.cz

www.nm.cz

www.facebook.com/narodnimuzeum

Doprava:

Metro – stanice Národní třída (trasa B), Můstek (trasa A/B)

Tramvaj – stanice Národní třída

Otevřeno:

Denně mimo pondělí 10,00 – 18,00 a ve středu 9,00 – 18,00

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Náprstkovo muzeum