DVD ´Nadějné vyhlídky´ aneb když osudové lásce neunikneme (Great Expectations)

14.06.2013 12:34

DVD ´Nadějné vyhlídky´  aneb když osudové lásce neunikneme (Great Expectations)

 

Distributor v ČR Magic Box  od 22. května 2013 distribuuje nové DVD   ´Nadějné vyhlídky´, který byl natočen  podle románu anglického spisovatel Charlese Dickense, který vyšel roku 1861 v Londýně. Z  originálu ho do češtiny přeložili Emanuela a Emanuel Tilschovi. Nejoblíbenější příběh Charlese Dickense  se stal předlohou  pro film režiséra M. Newella, který  rovněž úspěšně zrežíroval film ´Harry Potter a ohnivý pohár´.

 

Jedenáctiletý sirotek Pip si vydělává na živobytí u velmi bohaté slečny Havishamové, excentrické a podivínské staré panny. Zároveň dělá společníka její dvanáctileté chráněnce Estelle. Pip se do Estelly zamiluje, ta jím však pro jeho původ pohrdá. O deset let později se na Pipa usměje štěstí, když mu neznámý dobrodinec odkáže velké množství peněz. Pip se stěhuje do Londýna a rozmařilý život ve velkoměstě ho rychle mění v povýšeného snoba. Jako bohatý a perspektivní gentleman se znovu začne ucházet o svou dětskou lásku Estellu. Ale pravda o jeho dobrodinci a záhadně získaném bohatství může zničit vše, na čem mu záleží …(oficiální zpráva distributora)

 

Stejně osudu neunikneme

Kent. Bezútěšná krajina u chladného moře zpestříme pohledem na běžícího, v odrbaném oděvu, malého chlapce Pipa (Filip Pirrip). Konečně doběhneme k hrobu našich zemřelých rodičů, bez kterých jako sirotek vedeme krušný život u přísné, spíše poznáme později, hysterické, nepořádné a vzteklé tety, manželky místního, velmi oblíbeného kováře Joea Gargeryho. Pipa u hrobu, kde čistí mechem zarostlá jejich jména, však vylekáme, když mu náhle po krku drapneme  a pod strašlivou pohrůžkou, že mu jinak vyndáme srdce a játra, chceme po něm jídlo a pilník. Setkání to vskutku osudové! Uprchlý trestanec Abel Magwitch to samozřejmě dostane, když Pip u kovářů, kde žije, ukradne tetě koláč i pilník. Cestou však s Pipem potkáme dalšího trestance uprchlého z lodi (Compeyson), a to Magwitche rozzuří k nepříčetnosti. Nevíme, zatím proč?

 

Krádež zjistíme brzy

Přestože je bit Pip, znovuzatčený Magwitch to vezme na sebe, protože si Pipa zřejmě oblíbil. Druhý trestanec byl rovněž policií lapen. Oba vězni uprchlíci se totiž navzájem k smrti nenáviděli, tak, že při rvačce zapomněli na ostražitost, a policie moc práce už s nimi neměla.

  

Vánoce, Vánoce přicházejí

Vánoční svátky jsme oslavili tudíž bez koláče,  ale vánoční pohodu  v kovářově rodině moc nesdílíme. Skoro celý filmový příběh se odehrává v přítmí, no elektřinu jsme ještě neměli tehdy, a tak napnuti sledujeme, kdo se z temnot za tu kterou postavu opět  asi vynoří…?!

 

„Láska je slepá oddanost“,  Havishamová

 

Když se setkáme se slečnou ´zombie´´

Pip samozřejmě dochází do školy, má obrovské znalosti, matematický génius, je to vskutku hlava otevřená.  Jednoho dne byl Pip vyžádán starou, velmi bohatou, s vzhledově odpornou slečnou Havishamovou (nečesaná, no zombička,  již deset let nevyšla ven na slunce), aby docházel do jejího domu si hrát. Hrát? No, podivné, že…a vskutku,  poznáváme  Pipovu vrstevnici, adoptovanou  Estellou. Protože je krásná a vychovávaná tak, jak je vychovávaná, Pipem pohrdá. Případnou odměnu jako jídlo mu hodí na zem jako psovi.  

 

Když potkáme osudovou lásku

Ale Pip  nevnímá Estelliny urážky. Pipovo srdce nemilosrdně proklál šípem osudové lásky Amor lásky. Ano, je to tak,  on je chudý, špinavý a dělnický kluk, ona je moc hezká, pyšná a urážlivě mluví…a on Pip by chtěl raději domů. Dokonce mu Estella darovala facku.

 

Když nás kvůli kletbě jen krysy neopustily

Dozvíme se příběh zhrzené nevěsty, paní Havishamové, a o její kletbě, spatříme svatební jídelní stůl s dosud připravenou hostinou, s volně pobíhajícími krysami, kteří si zřejmě zvetšelý poklidný dům  paní Havishanové oblíbily velmi..avšak jakmile časem dojde přece jenom ke sblížení těch dvou dětí – Estelly i Pipa, služba mu končí…proč, nevíme?  

 

Pip kovářem navěky být nechce

A štěstí se jen na Pipa přece pousměje. Pan Jaggers (soudce, právník?) mu přinese záhadné dědictví - spoustu peněz, které mu prý daroval neznámý dobrodinec, který si přeje, aby byl dál vychováván v Londýně.

 

Nadějné vyhlídky

Domníváme se, že Pip zúročí své nadějné vyhlídky, ale mýlíme se všichni kolem něj, kovář, pan Jagger  i sám Pip. Peníze sice z něj udělají gentlemana, vbrzku však ohroženého dluhy…. Londýn je drahý a pan Jagger se také přičiní, aby při správě Pipova dědictví si přišel také k svému…známe to sami ze života, ne?!

 

„ jste součástí mého života, Estello,“ Pip

 

Estellu znovu potkáme – je barbar

Avšak již jako dámu, která je známá široko daleko svým bezcitným srdcem a stále zpupnějším a pohrdavějším chováním, dostane se jí také prima ženicha, jednoho v Londýně nejprofláklejšího gentlemana, za kterého neodmítne se provdat, i když tuší, že to ono nebude tak jednoduché…

 

Pip pozná svého dobrodince

A teď následujeme děj vskutku samospádný,  můžeme říci, že detektivní, kdy se s Pipem setkáváme všichni ti, kteří jsme do něj vkládali své naděje…a zjistíme, jak to všechno vlastně   

v těch našich zpackaných životech bylo – a Pip se zase ve své bídě vrací k normálnímu uvažování a způsobu života, protože když jsme konečně zase do té bídy spadli, začneme všichni myslet úplně v jiných dimenzích…že…? i když nešťastné náhody už vyloučit nemůžeme- požár v domě slečny Havishamové, nezdařený návrat Magwitche do Evropy…

 

´Happy end´ of  endless love story ´

Jen můžeme prozradit, že ´nadějné vyhlídky´ našeho hrdiny Pipa, ani naše ´nadějné vyhlídky´, které jsme vkládali do  našeho hrdiny Pipa,  tak beznadějně´ nezůstaly…

 

 

Produkce: 2012 - USA, Velká Británie

Režie: Mike Newell

Produkce: David Nicholls

Kamera: John Mathieson

Hudba: Richard Hartley

Scénář: David Nicholls

Hrají: Jeremy Irvine, Holliday Grainger, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, Jason Flemyng, Robbie Coltrane, Sally Hawkins, Ewen Bremner, David Walliams, Jessie Cave, Tamzin Outhwaite, Olly Alexander, Toby Irvine, Helena Barlow, William Ellis, Ben Lloyd-Hughes

Zvukové formáty: česky DD 5.1 / anglicky DD 5.1

Titulky: české

Délka snímku:123 min

Žánr: romantické drama

Hodnocení:  95 %

Hocnocení výkonu herců: 100 %

 

DVD     (299,-Kč)   - 22. květen 2013 Magic Box

Blu-ray (499,-Kč)   - 22. květen 2013 Magic Box

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Magic Box, a.s.

 

Vřele doporučujeme!

 

--------------------------------------------------

Magic Box, a.s. byl založen v roce 2000 jako divize home entertainment společnosti AQS. Brzy se stal nejprogresivnějším a nejúspěšnějším nezávislým video distributorem v České republice, zvýšil počet uvedených titulů a otevřel pobočku v Bratislavě. Společnost disponuje přímou vazbou na videopůjčovny a obchodní řetězce, kam distribuuje ročně v průměru okolo 180 - 200 nových titulů na DVD a Blu-ray filmových studií Warner Bros, Paramount Pictures, National Geographic a snímky nezávislých studií. V květnu 2010 rozšířil svou nabídku o tituly studia The Walt Disney a v říjnu 2010 o DreamWorks Animation. Magic Box, a.s. rovněž vydává a distribuuje na DVD a Blu-ray významné české tituly jako např. Vratné lahve, Nestyda, Roming, Na vlastní nebezpečí, Peklo s princeznou, Dešťová víla, Doktor od jezera hrochů, Kuky se vrací, kolekci 7 filmů režiséra Jana Svěráka a další včetně zahraničních filmů od nezávislých producentů.

 

Mnohé české a nezávislé zahraniční filmy uvádí nejdříve divize BIOSCOP v kinech.

 

Korespondenční (kontaktní) adresa

Na Klikovce 7/367

140 00 Praha 4

tel.: +420 221 436 424

fax.: +420 221 436 405

 

Informace o termínech vydání, připomínky, dotazy - (magicbox@magicbox.cz)

Objednávky DVD, zásilková služba - Gabriela Procházková (prochazkova@magicbox.cz)

Tel.: 221 436 321