Dřevěné panely, ze kterých panelák nepostavíme aneb když máme dřevo rádi

31.12.2013 16:39

Obklady vnitřních stěn, s výjimkou profilových prken, snadno provedeme pomocí dřevěných panelů. Na rozdíl od masivního dřeva jsou z dřevotřísky, oboustranně pokryté krycí vrstvou. Do obytných prostor tak vneseme měkké světlo a atmosféru luxusu. Uplatníme je proto zejména tam, kde klademe hlavní důraz na prostředí plné pohody a klidu.

Dřevěné panely uplatníme v obývacích a dětských pokojích, v kuchyních, pracovnách a v podkroví. Volíme barvy pastelové, neboť jimi dodáme interiéru í punc kvality a vytříbeného stylu. Nezapomeneme ani na pečlivě barevně laděné dokončovací profily, které upevníme pouhým zaklapnutím a dotváříme tak dojem exkluzivnosti.

 

Vytvořme si svůj styl

Panely můžeme v interiéru použít ve všech místnostech od střechy až po sklep. Někdy je můžeme využít jen k částečnému zakrytí povrchu stěn či stropů schodišť, dveří, v jídelně nebo na vnější straně saunovací kabinky.

 

Vytváříme prostor

Pomocí panelů, které na strop umístíme v podélném směru,  prostor prodloužíme, v příčném můžeme opticky vyrovnat nevhodné proporce. Svislým položení panelů na stěnu vytváříme dojem vyššího prostoru a zároveň opticky týž prostor zužujeme. Vodorovnou pokládkou naopak prostor zdánlivě snižujeme a rozšiřujeme.

 

V zásadě platí, že do velkých, dobře osvětlených místností můžeme zvolit tmavší odstín. Výrazná kresba dřeva na panelech je vhodná k jednobarevnému, např. bílému nábytku. Barevně je možné sladit panely s nábytkem. Rovněž můžeme různých kombinací panelů také využít se vzájemně harmonizujícími barvami. Opatříme-li konce panelů dekorativními lištami, lze jich využít k vytváření zajímavých přechodů mezi panely s jinými povrchy stěn, jež pak prostor místnosti rafinovaně umocní. Barvené krycí pásky mohou být vystupující i zapuštěné.

 

Nabídku panelů rozšiřuje výběr příslušenství. Do obložení lze včlenit ukončovací i profilové lišty, upevňovací prvky, falešné trámy, zhlaví trámů a osvětlovací systémy. Výhodou je, že nejsou nutné speciální nosné konstrukce, vyjma případů,  kdy vytváříme na zdi či stropě kompozice.

 

Poslední dobou se objevily i jiné materiály. Např. dekorativní termoizolační obkladové panely pro obkládání cihlových, betonových, dřevěných i panelových stěn interiéru. Jsou vyrobeny z lisované dřevovláknité hmoty, potažené látkou či speciální tapetou, kterou lze přetírat latexovou barvou nebo na ni později lepit tapetu jinou.

 

Výhody panelů

  • Panely tvoří překližkové, dřevotřískové či laťovkové desky oboustranně kryté dýhou. Šetří náklady na topení (tepelně izolují) a mají dobré protihlukové vlastnosti. Jejich význam není dosud stále ještě plně doceněn a přitom, díky různým formátům, skýtají možnost lepšího a tvořivějšího uspořádání.

 

  • Při použití není podstatné, jde-li o novostavbu nebo starou budovu. Je lhostejné, i to, jsou-li kladeny na stěnu či strop. Dokážou odstranit (zakrýt) nerovnosti stěn, umožňují dodatečnou izolaci i utajení různých vedení. Zvlášť pěkně vypadají v podkrovních místnostech. Stačí je připevnit na strop a vést po šikmé podkrovní stěně dolů.

 

  • Panely se kladou výhradně systémem drážka - pero, což usnadňuje instalaci. Rozlišujeme panely s volnými a pevnými pery. Panely ve tvaru širší desky působí na stěnách klidným dojmem a jejich montáž je mimořádně rychlá.

 

Vlhké místnosti

Existují už i speciální panely, odolávající vlhkosti. Jsou to speciálně proti vlhkosti klížené a velmi odolné dřevotřískové desky. Důležité je pouze při pokládce ve vlhkých místnostech zachovat svislý směr desek. Musíme také zajistit, aby bylo obložení odvětrávané a aby byly odváděny vodní páry z ovzduší místnosti. U horního a dolního okraje obložení  proto ponecháváme  asi 2 cm spáru. (V případě vodorovně pokládaného obložení bez dodatečné izolace musí být odvětrávání zabezpečeno svislým laťováním.)

 

Údržba

Při zašpinění panelů stačí pouze malé množství teplé mýdlové vody a je po problému. Jinak mají obkladové panely až extrémně dlouhou životnost.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet, abitare