Do selhání aneb krátký film o tom, že i pod velikými svaly je možno naleznout ještě větší cit

22.09.2021 19:13

 

DO SELHÁNÍ

Romantický / Komedie

ČR, 2020

 

 

Krátkometrážní film nazvaný Do selhání měl premiéru v neděli 19. 9. v Premiere Cinemas Hostivař v 19.30. Krátký dvacetiminutový snímek vznikl díky ochotě a dobré vůli stovek lidí. A sami strůjci tohoto filmu, byli udiveni zájem a okomentovali to lehce v nadsázce slovy:

„Ať vás DO SELHÁNÍ bude bavit, nebo ne, už navždy to bude i váš film!“

 

Film „Do selhání“ vznikl díky crowdfundingové kampani na serveru startovac.cz. Vybráno bylo něco přes 60 tisíc korun, které vytvořily jádro rozpočtu připravovaného filmu. A tak se mohlo točit, a tak se mohlo natočit, a tak mohla být i premiéra. Relativně nová metoda financování podfinancované kultury, přinesla další doklad, že je životaschopná, že funguje a že může pomoci dobré věci. Díky tomu všemu, dnes film, na jehož začátku stáli jen dva lidé, má v titulcích nakonec víc než 200 jmen…

 

 

Nejprve dejme slovo vděčným a odvážným autorům

 

„Vtipný, nahláškovaný, a tak trochu ke škodě věci i tuze krátký – nezávislý snímek debutujícího režiséra Martina Tyburce *Do selhání* zabrušuje do komediálně vděčného světa posiloven a lidech s nimi spojených, aby nahodil vícero zajímavých témat a pak je budˇ v rychlosti ukončil nebo nechal otevřené.

Filmovému *Do selhání* pomohla kampaň na Startovači, kde tvůrci vybrali přes 60 000 Kč a z původně víkendového doslova amatérského filmu natočeného pro pobavení, se stal projekt s profesionálnějšími obrysy, přesto stále si uvědomující své nadšenecké podmínky.

A to je možná největší škoda - filmové postavy hrané převážné méně známými herci se svých figur zhostily s gustem a především Matouš Rajmont prodal jeho postavu "trenérského *ovada" s gustem a ostrovtipem. Ani ostatní postavy z hlediska hlášek nepřijdou zkrátka a v tomto ani ne 20minutový neselhává - napsat dobrý vtip je fuška, správně jej zahrát ještě větší. V Do selhání se to ale povedlo a klidně bych tuto komediální část viděl rozšířenou daleko více. Oproti tomu dramatická část, ač ve výsledku také s humorným podtónem, naráží na limity tvůrců a snesla by větší prokreslení.

V každém případe je *Do selhání* velice sympatický projekt tvůrců, kteří měli premiéru filmu naplánovanou už na říjen 2020, ale kvůli covidu a opatřeních s ním spojenými ji museli přesunout až do září letošního roku. Na ní tvůrci kromě charakteristického pozdravu v podobě zvednutého malíčku představili i charitativní rozměr projektu v podobě dobročinné aukce filmových předmětů. Kdy či jestli od Tyburce a spol. uvidíme něco dalšího, je zatím v posilovně, ale určitě na snímku budou pracovat až do selhání...“

 

 

Trochu se to vymklo, ale tím nejlepším možným směrem

 

Nejprve si musíme uvědomit, že přes dva roky, dva kolegové z České televize, David Kaplan a Martin Tyburec, svůj tajemný projekt připravovali. A že to prapůvodně měla být jen taková nevázaná zábava na jeden víkend. Ale, člověk míní a téma mění. Z legrace, kterou měla vyřešit jen amatérská kamera a pár kamarádů, se postupně vyklubal film. Opravdový, natočený na skutečné filmové vybavení, s poloprofesionálním štábem, s profesionální postprodukcí a dokonce i v profesionálním hereckém obsazení.

Veronika Gajerová – I ve smrti sami, TV film (2004), Swingtime, TV film (2007), Habermannův mlýn (2010)…

Matouš Rajmont - Pětka s hvězdičkou (1985), Modré stíny, TV seriál (2016), Veterán, TV film (2020)...

Roman Mrázik - České století, TV seriál (2013), Praha stověžatá, divadelní záznam (2016),

Božena, TV seriál (2021)

 

 

A o co, že vlastě přijdeme, když na film nepřijdeme?

 

Opět to necháme na distribuci, která svůj film charakterizuje následovně.

„Profesionální kulturista přezdívaný všemi ve fitku „Drtikol“ řeší, co dál se svým životem plným potu, námahy a anabolických steroidů. Ke všemu teď udělal něco, co jeho sukničkářský a tragicky nedospělý trenér Ludvík asi těžko skousne: oženil se.

A co hůř: Drtikol hodlá nadobro skoncovat se sportovní kariérou a hlavně se steroidy, které ho nepříjemně limitují v plnění manželských povinností.

Pravou lásku ve svých 48 letech ale začal hledat i sám Ludvík. Hormonální hovado a vyhlášený sexuální pohádkář, který nikdy neprožil vztah delší než tři minuty.

Ani jeden z nich ale netuší, jak moc „je svět malý“...

 

 

Ponaučení na závěr

 

Řečeno ústy autorů:

„Příběh krátkého amatérského filmu Do selhání vypráví o tom, že i pod svaly je možno naleznout cit, a že láska, přináší selhávání stejně poctivě jako poctivě odcvičená série v posilovně.“

A dodáno ústy našimi:

Neuvěřitelné - a pro tvůrce nečekané, ba netušené - se stalo skutkem. A pak, že se již zázraky nedějí…

 

Text s využitím tiskových materiálů připravil: Richard Koníček

Ilustrační obrázky: distributor  

 

 

DO SELHÁNÍ

Romantický / Komedie

ČR, 2020

Režie a scénář: Martin Tyburec

Hudba: Karel Havlíček

Stopáž: 20 minut

Hrají: Veronika Gajerová, Kateřina Helclová, Matouš Rajmont, Radek Vítek, Roman Mrázik

 

Více:

https://www.premierecinemas.cz/akce/premiera-do-selhani/  

https://www.premierecinemas.cz/filmy/do-selhani/  

https://www.doselhani.cz/  

https://www.premierecinemas.cz/filmy/do-selhani/#&gid=1&pid=1