Divadlo Spejbla a Hurvínka na pomoc dětem na Ukrajině aneb vykouzlíme úsměv na tváři těch nejmenších

09.03.2022 10:37

 

  • Divadlo Spejbla a Hurvínka uspořádá benefiční koncert na podporu dětského fondu OSN – UNICEF na pomoc dětem na Ukrajině

  • Občané Ukrajiny mohou od 8. března přijít na dopolední představení za symbolickou jednu korunu

 

 

Současné dění na Ukrajině s sebou přináší vlnu pomoci a solidarity, do které se zapojilo také divadlo Spejbla a Hurvínka. Jelikož mezi jeho hlavní diváky vždy patřily a patří zejména děti, rozhodlo divadlo směřovat svou pomoc na podporu dětí na Ukrajině. 

Dne 9. 3. od 16.30 se v Divadle Spejbla a Hurvínka uskuteční benefiční koncert ve spolupráci s kapelou „Bombarďák“ a „UTB“.

Spejbl s Hurvínkem pochopitelně nebudou chybět.

Vstup bude díky sponzorům zdarma a diváci budou mít možnost místo vstupného přispět do kasičky dětského fondu OSN - UNICEF umístěné přímo u pokladny divadla. Její výtěžek bude věnován na pomoc dětem na Ukrajině.

Do kasičky ale mohou zájemci přispět, i pokud se představení nezúčastní, v divadle bude umístěna dlouhodobě.

Divadlo podpoří i občany Ukrajiny, kteří jsou v současné době v České republice.

 

 

Divadlo Spejbla a Hurvínka připravilo velký benefiční koncert

 

Divadlo Spejbla a Hurvínka se v současné situaci rozhodlo přispět na pomoc dětem na Ukrajině, ale i ukrajinským dětem, které jsou v současnosti v České republice.

 

„Všech se nás bolestně dotýká, co se děje na Ukrajině. Jen stěží si můžeme domyslet, co budou muset její občané ještě vytrpět. Ve spolupráci se spřátelenými kapelami Bombarďák a UTB (U Tebe) jsme se rozhodli uspořádat ve středu 9. března od 16.30 mimořádný benefiční koncert. Vstup je volný a hradí ho produkční partner divadla. Diváci budou moci naopak díky kasičce dětského fondu OSN – UNICEF přispět na pomoc dětem na Ukrajině. Kasička UNICEF se nachází v prostoru pokladny a v našem divadle je k dispozici stále.  Zájemci tak mohou přispět, i když nenavštíví naše představení. Děkujeme!“

Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

 

 

Občané Ukrajiny, každé dopoledne, k nám jen za korunu až do odvolání!

 

Od 8. března zve divadlo na svá představení občany Ukrajiny, kteří v současnosti žijí nebo pobývají na území České republiky. Akce se vztahuje na vstup na dopolední představení v týdnu. Symbolické vstupné činí symbolickou 1 Kč, která je hrazena produkčním partnerem divadla. Toto mimořádné vstupné je určeno ukrajinským občanům, kteří se prokáží buď dokladem totožnosti, nebo dokumentem od cizinecké policie. Tato akce platí do odvolání.

 

 

PROGRAM DIVADLA SPEJBLA A HURVÍNKA

 

BŘEZEN 2022

 

Středa     9.3.  10:00    Jak s Máničkou šili všichni čerti

Středa     9.3.   16.30   Benefiční koncert pro děti na Ukrajině

Čtvrtek 10.3.  10:00    Jak s Máničkou šili všichni čerti

Pátek    11.3. 19:00     Hotel Spejbl

Sobota  12.3. 14:00    Pohádky pro Hurvínka

Sobota  12.3. 16:30    Pohádky pro Hurvínka

Neděle  13.3. 10:30    Pohádky pro Hurvínka

Neděle  13.3.14:00     Pohádky pro Hurvínka

Pátek    18.3. 10:00    Žeryčku, hop!  "miminí" divadlo

Pátek    18.3. 11:30    Žeryčku, hop!  "miminí" divadlo

Sobota  19.3.14:00   Hurvínkovo přání

Sobota 19.3. 16:30   Hurvínkovo přání

Neděle 20.3.10:30   Hurvínkovo přání

Neděle 20.3.14:00  Hurvínkovo přání

Středa    23.3.   10:00   Hurvínkovo přání

Čtvrtek  24.3.   10:00   Hurvínkovo přání

Pátek     25.3.   19:00   Spejbl versus Drákula

Sobota   26.3.   14:00  Hurvínek mezi osly

Sobota   26.3.   16:30   Hurvínkovo přání

Neděle   27.3.   10:30   Hurvínek mezi osly

Neděle   27.3.   14:00   Hurvínek mezi osly

Úterý     29.3.   15:00   Žeryčku, hop!  "miminí" divadlo

Čtvrtek  31.3.   14:30   Hurvínkovo přání

 

 

 OBSAHY HER DIVADLA SPEJBLA A HURVÍNKA

 

Nezvaný host u Spejblů – představení pro děti od 4 let

Představte si, že u vás jednoho dne zaklepe nezvaný host. Nejenže je nezvaný, ale navíc je úplně jiný než kdokoliv a cokoliv, co znáte. A to se přesně stane u Spejblů. Z ničeho nic u nich bydlí Člunozobec a Spejbl s Hurvínkem jsou rázem podnájemníci ve vlastním bytě.  Protože má Člunozobec opravdu nezvyklé potřeby a rituály, není možné s ním společný prostor sdílet. Jenže Člunozubec všechno ví, všude byl a neplatí na něj žádné logické argumenty, se kterými na něj Spejbl vyrukuje. Za to Hurvínek, ten si ví vždycky rady, na něj je i Člunozobec krátký anebo je to naopak?

 

Pohádky pro Hurvínka – představení pro děti od 4 let

Hurvínek s Máničkou se dostanou do světa pohádek. Na své pouti se seznámí nejen s Dlouhým, Širokým a Bystrozrakým, ale i dědem Vševědem a dalšími pohádkovými postavičkami. A pořádně si to užijí!!

 

Hurvínkův popletený víkend – představení pro děti od 4 let

Příběh o jednom zamotaném víkendovém odpoledni, ze kterého jde hlava kolem nejen Hurvínkovi, Máničce, panu Spejblovi a paní Kateřině, ale i dvěma medvíďatům, která utekla z cirkusu. Hra plná písniček a groteskních situací potěší i ty nejmenší diváky.

 

Hurvínek mezi osly – představení pro děti od 5 let

Škola pro Hurvínka znamená jen velkou ztrátu času. Kéž by do ní už nikdy nemusel vkročit! Toto přání se Hurvínkovi splní, když se setká s prapodivnou osůbkou s oslíma ušima jménem Hýkálek!!! Ten ho totiž pozve do Oslova, města, o němž Hurvínek, a dokonce ani Mánička, nikdy neslyšeli. Děti si tam žijí jako v ráji! A jak by ne – nemusejí totiž chodit do školy! A tak se Hurvínek, navzdory Mániččiným protestům, vydává po boku Hýkálka do města Oslovo!! Jaké to tam doopravdy je, se spolu s Hurvínkem můžete přesvědčit i vy!

 

 

Hurvínkova cesta do tramtárie – představení pro děti od 4 let

Kam se to ti dva zase dostali! Stačilo jen, aby se Hurvínek trochu nastydl, Mánička mu předčítala z pohádkové knížky, a už to celé začalo. Ocitli se totiž v zemi plné žíznivých květin, kde vládla protivná princezna Gerbera. Ještě se ani nestačili rozkoukat, a už jim uvěznila Žeryčka! Jak si s tím oba poradili, to v pohádce o koloběhu vody v přírodě sami uvidíte.

 

Jak s Máničkou šili všichni čerti – představení pro děti od 5 let

Pekelný muzikál pro děti. „To je k uzoufání, nosit stále ty samé, staré a nemoderní šatičky,“ vzdychá Mánička a smutně si prohlíží své spolužačky, pyšnící se modely podle poslední módy. Za jejich kamarádství a za krásné šatičky by dala cokoliv. Přátelství Hurvínka, lásku bábinky a snad by se upsala i samotnému čertu. Od přání ke skutku není daleko. Pak už nezbývá než nastoupit do tramvaje a vydat se do Ďáblic. Do samého pekla, kde šijí všichni čerti…Jakou cenu bude muset Mánička za splnění svých přání zaplatit a jak to nakonec dopadne, to se dozvíte ve hře plné písniček.

 

Žeryčku, HOP! - miminí divadlo (1-3 roky)

První divadelní zážitek, podívaná pro všechny smysly každého mimiňáka. Interaktivní divadelní program vytvořený přímo pro vnímání těch skutečně nejmladších diváků.

Z naší loutkové rodinky hraje v tomto představení pouze pejsek Žeryk, pro kterého se obyčejná procházka do parku změní v nádherné dobrodružství. Vydejte se spolu s ním do světa nad zemí. Do světa těch, co umí lítat, ptáků i mraků, do světa planet, kouzelných vesmírných tvorů a zářících hvězd. Napočítejte s Žerykem do nekonečna, a pak se vraťte zpátky na zem!

 

Hotel Spejbl – představení pro dospělé (a děti od 12 let)

Představení pochází z autorské dílny výtvarníka, režiséra a autora Mikiho Kirschnera a básníka a textaře Robina Krále. Dvojice stojí za úspěšnými hrami pro dětské diváky: Hurvínek mezi osly a Jak s Máničkou šili všichni čerti a do světa dospělých se spolu s hudebním skladatelem Janem Lstibůrkem vrací po předešlém netradičním noir muzikálu “Spejbl a město hříchu.

Představení je inspirováno projektem Robina Krále a Jana Lstibůrka „Blázinec”

Spejbl s Hurvínkem pátrají v podivuhodném hotelu po vytouženém pokoji a klidu. Pokoj ani klid však nenacházejí, naopak se setkávají s jeho zvláštními nocležníky. Představení je unikátní nejen obsazením, kdy je každá z postav, nebo můžeme říct diagnóz nazpívána umělci zvučných jmen, jen namátkou: Klaustrofobikovi propůjčil svůj hlas Jiří Suchý, neurotikovi Ivan Hlas, jako další postavy uslyšíte Ivu Pazderkovou, Tomáše Hanáka, Tomáše Kluse, Ewu Farnou, Báru Basikovou, Davida Kollera, Xindla X … ad.

Představení je specifické také technologickým zpracováním. Každá „diagnóza“ je vyjádřena osobitou technologií, podtrhující archetypy jednotlivých postav a atmosféru podivného světa ve kterém chybí jedna podstatná věc…. a od toho jsou tu Spejbl s Hurvínkem, aby ji nakonec našli, a to se jim musí podařit, protože hotel se nachází ve Spejblově hlavě.

Divák má možnost, setkat se s různými principy práce s loutkou a loutkovými technologiemi, ve kterých se potkává archaičnost s moderními technologiemi a vytváří tak unikátní dojem z celého představení.

 

 

S+H - „Ve dvou se to lépe…“– představení pro dospělé (a děti od 12 let)

V duchu slavné československé tradice hovorů mezi V+W, H+W, S+Š, Š+G, L+S i S+H s nadhledem jim vlastním, glosují zásadní otázky mimo jiné – Kdo mě vede? Kam mě vede? Co ho k tomu vede? Kdo je, šmankote, navedl!!!

Během zcela originálních, myšlenkových ekvilibristik Spejbla a Hurvínka, divák zjistí, že ani život této dvojice nejde jako po drátkách, resp. po nitkách.

Martin Klásek pokračuje v autorském dialogu S+H v duchu Miloše Kirschnera, Heleny Štáchové a rozvíjí tak dál tuto tradici.

 

Spejbl versus Drákula – představení pro dospělé (a děti od 12 let)

Pan Spejbl pustí do skládání muzikálu, který ho má zbavit dluhů. V přízračné atmosféře pařížské mansardy, která je svědkem Spejblových tvůrčích muk, nechybí upírobijec Hurvínek, podnikavá nymfoMánička, pes baskervillský alias Žeryk a paní Kateřina, která svede boj o Spejblovu přízeň s francouzskou dekadentní zpěvačkou chansonů Poulet. Jak vše dopadne, když se k nočnímu životu probere i žoviální hrabě Drákula, uvidíte na naší scéně.

 

 

Divadlo Spejbla a Hurvínka

Dejvická 38, Praha 6, 160 00

sekretariat@spejbl-hurvinek.cz   / dsh@volny.cz  /

www.spejbl-hurvinek.cz

 

Připravil: Richard Koníček s použitím tiskové zprávy D S+H

Foto: D S+H (3 x) a ilustrační foto ing. Olga Koníčková  (5 x)