DIVADLO (D21) JAKO OHROŽENÝ DRUH aneb Help! I need somebody! aneb je to zase jenom na nás…

22.05.2022 17:31

 

 

 

„Vážení a milí, vážené a milé,
vzhledem k obecně nešťastnému načasování celé věci, šíříme tuto neblahou zvěst…

 


 

Snad vás svou zprávou nebudeme obtěžovat. Protože ale máme
pocit, že jsou mezi Vámi i tací, jimž není osud D21 lhostejný, dovolujeme si rozesílat tento

e-mail.“

Kristýna Čepková, dramaturgyně 
 


 

Jak a proč?

 

Dostali jsme psaní. Přesněji a moderněji e-mail. Zaslala nám ho jménem divadla D21 Kristýna Čepková, dramaturgyně divadla, které tak rádi jakožto www.www-kulturaok-eu.cz, navštěvujeme a o jejich představeních již celé desetiletí poctivě, nadšeně a pochvalně informujeme návštěvníky našeho webu.

Od D21 dostáváme rádi e-maily, protože víme, že nás čeká další skvělé představení, na něž jsme už skoro jako „štamgasti“ zváni. Víme o členech souboru kde co, stejně jako oni o nás a náš společný desetiletý vztah nabyl zcela neformálních a dá se říci přátelských forem.

Jak již tedy předesláno, máme rádi e-meily od D21.

Ten, který přišel nyní, se nám ale nelíbil. Tak nějak vnitřně. Začínal totiž průvodním textem, jenž výše citujeme a to průvodním textem jenž se v této době – žel – nebude bude týkat zdaleka jen „našeho“ D21, ale i mnohých jiných divadel, kulturních institucí a kultury vůbec. Doba je zlá, to chápeme, ale šetření na kultuře, v době kdy je veřejnost vystavována všemu zlému o čem se nám tu po tři, skoro čtyři generace nezdálo ani v nejdivočejších snech, není to nejlepší co udělat pro duševno – zatím ještě jen nejistotami - sužovaných občanů. Naopak, kultura dává zapomenout a rozptýlí – alespoň na chvilku, po dobu představení – dusnotu, která nás obklopuje a pozvolna i prostupuje. Proto si jej citujeme a to nejen onen průvoďák, ale především text, který byl cudně zhalen v příloze.

 


DIVADLO (D21) JAKO OHROŽENÝ DRUH

Velmi nás to mrzí, ale toužebně očekávaná premiéra Máchova Máje se nakonec neodehraje. Rozhodně ne letos 10. června, nýbrž až v příští sezóně. Pomyslným vrcholem sezóny v duchu INFUZE POEZIE tedy zjevně nebude nejnovější poetická inscenace, ale patová situace, kterou odstartovalo neudělení veřejné podpory ve spojení se současným trendem dlouhodobě
snížené návštěvnosti. Tento stav může být pro naše divadlo likvidační.

Klademe si otázku, jestli divadlo, které získalo za loňský rok nominace na prestižní odborné ceny (za inscenaci Emil čili O Háchovi), spolupodílí se na vzdělávání žáků, studentů i pedagogů a přes osmnáct let je výraznou nezávislou scénou s komunitním přesahem opravdu musí zažívat tak nedůstojné podmínky a nejisté časy.

 

Ekonomická a na ni navázaná provozní situace, v níž se nacházíme, je opravdu vážná a jistě bude mít další důsledky pro nás i pro naše diváky. Rádi bychom vám ale řekli, že my se nevzdáváme bez boje a snažíme se hledat řešení.

 


 

Pomoci můžete i vy!

 

Chcete-li nás podpořit, máte několik možností:

·         První z nich je, že prostě přijdete na naše představení a dáte nám tak najevo, že má podle vás naše práce smysl.

·         Pokud si to můžete dovolit, pomůžete nám nákupem tzv. Sponzorské vstupenky na jakékoli představení z našeho repertoáru (jedna vstupenka za cenu dvou; k dostání na GoOutu a u nás v pokladně).

·         Také se můžete stát členy Klubu přátel D21 a přispívat nám pravidelně.
 

Slibujeme, že uděláme všechno pro to, abychom byli… Vaše D21

 



PS:

O užší nominaci inscenace EMIL ČILI O HÁCHOVI na Cenu Marka Ravenhilla
jsme se dozvěděli ve stejnou dobu jako o neudělení veřejné podpory...
„To jsou paradoxy, co?“

 

 

Děkujeme za dosavadní podporu, reakce a zájem, stále se těšíme na setkání.
 

Text: Kristýna Čepková a Richard Koníček (za www.www-kulturaok-eu.cz)   

https://www.divadlod21.cz/

Ilustrační foto: D21