Divadlo D21´Bez střechy a bez zákona´ aneb klídek, v sezoně 2015/16 se hrát bude a jak!

27.09.2015 12:07

Divadlo D21 – Praha

23. 9. 2015

 

Ano, prázdniny - školní i divadelní - se vypařily jak voda letošním letním vedrem v našich tocích a přehradách a začal - skokem - pro změnu čas klesajících teplot přírodních a stoupajících tělesných. Podzim. A právě v jeho první den, tedy 23. 9. 2015, neformálně, leč přece jen slavnostně, zahájilo oficiální sezonu, sezonu 2015/16 i naše oblíbené divadlo D21.

Bez střechy?

Sezonu předznamenává heslo ´Bez střechy a bez zákona“.  Ale klid. Ono ´bez střechy´ nepřekládejme, jako že by se snad D21 ocitla na ulici. Po této stránce je vše při starém. Divadlo funguje tam, kde jsme byli všichni zvyklí, tedy v Záhřebské ulici 21.

 

Nicméně, bez střechy skoro je. Té fyzické. Oprava se nepovedla zajistit, a tak se divadelní servis bude muset připravit na péči o diváky pro případ chladu a hlavně ještě i deště. Prý to jednak zvládnou a jednak přehluší svými fenomenálními hereckými výkony a novým repertoárem. Který si – tedy tak trochu i mírně poťouchle – vetknul do záhlaví sezony to ošidné heslo ´Bez střechy a bez zákona´. Jak nám ale na tiskové konferenci  svými slovy  vysvětlila nejprve paní ředitelka a principálka Hana Mathauserová a posléze jinými slovy i umělecký šéf a režisér Jiří Ondra  (na foto vlevo) a nakonec to dala písemně i dramaturgyně Magdalena Frydrych Gregorová, tak heslem sezony není myšleno, že by si umínili ve všech hrách davově naříkat nad tím, že nemají střechu, jak ji mají mít, a že by snad kolektivně překračovali zákony kvůli tomu (anebo dokonce tím). Ne.

 

„Název nové sezóny Bez střechy a bez zákona napovídá, že v ní nebudeme opěvovat hrdiny krásné, silné a zdravé, ale řeč bude spíše o vyděděncích společnosti. Volíme příběhy, které se zabývají lidmi, kteří se ocitli na samé hraně přežití – ať už svojí nebo cizí vinou. Tematicky zajímavý je pro nás především okamžik, v němž je člověk nucen se zásadně rozhodnout. Toto rozhodnutí má fatální vliv na jeho další existenci. Může být stroze rozumové, ale také naprosto iracionální…“, řekla Magdalena Frydrych Gregorová

 

Co nás čeká v divadle D21?

Jasně, že na zahajovací tiskovce byla řeč o novém dramaturgickém plánu, o titulech, jež nás diváky čekají v sezoně 2015/16. Ale než se k nim dostaneme, ještě pár velkých maličkostí.

  • Za prvé… Divadlo

Asi nejviditelnější změnou nové sezony je, že když vejdete do foyer, tak na konci tradičních schůdků nabudete dojmu, že jste překročili práh do jiné dimenze. Foyer se změnilo. A to tak, že velmi. Zesvětlelo, zprostornělo a zlidštělo tak, že je v něm lépe a radostněji. Nové sezení, nové stolky, nový bar, to je hodně důležitý prvek, to spolu s dalšími ´maličkostmi´ dělá tento čekací a odkládací (starostí i svršků) prostor útulnějším. „Přijďte pobejt“ chce se zvolat. A i když se letos nebudou konat tradiční výstavy, z důvodů organizačně stavebních, na stěnách naleznete poličky a na nich… no, nechte se překvapit. Tahle výstava téměř stálá vydá za 10 měsíčních nestálých. Kouknete se a uvidíte…  Co, neprozradíme.

Taky musíme nechat něco až pro návštěvníky. A ani fotkami to nebudeme prozrazovat. Prostě, kdo zaváhá, neuvidí… A tací mezi námi nejsou, ne? Jo, a pro pořádek. Obdivovaným a opěvovaným, ba přímo na scénu vytleskávaným a vyvolávaným hlavním ´pachatelem´ celé téhle proměny foyer je skromný hoch, všeuměl a neúnavný pracant – Pan Milan Willinger, řečený ´Kapišto´ (s amatérskou, leč usilovnou pomocí všech ostatních D-jednadavacítkářů, ženy nevyjímaje). On ale -namísto děkovačky na otevřeném foyer – raději skromně a zadumaně usedl(v dešti!) na dvůr, aniž by si na vlastní oči vychutnal tu ódu (celého souboru) na radost z jeho práce.       

 

  • Za druhé… Lidé 

Další, co je dlužno předeslat, jsou změny v zákulisí. Nebudeme tentokrát nahlížet do budníku paní ředitelky, jako loni, díky umu pana ´Kapišta´ s ní nespadl a vládne se jí tam dobře. Spíš se podíváme – tak říkajíc na pár personálních změn (způsobených ne ve zlém, ale k lepšímu), o nichž nás informovala z titulu své funkce Hana Mathauserová. Takže po pořádku:

Zatímco herecký soubor se ustálil na stavu z konce loňské sezony (Stela Chmelová (na foto dole vlevo se synkem), Hana Mathauserová, Kristýna Podzimková, Michal Dudek, Milan Ligač, Petr Pochop, Lukáš Šolc), rozrostla se produkce divadla. Projevuje se to na plynulosti chodu i na počtu výjezdů a prezentací. Pecka a - divadelním žargonem řečeno - sukces (success)/čti sakses, rozuměj úspěch, zdar, bylo už předsezonní působení D21 na akci Město jinak v Belgické ulici…

 

 

 

 

Marketing/PR je nově v ručkách akční Ilony Machové (kdyby něco, volejte a pište: 777 922 277, ilona@divadlod21.cz) . Vyřídí Vás obratem...

 

Poslední změnu poznáme na ´nástěnce´ venku, na vstupence, na programu a na webu D21 (https://www.divadlod21.cz/text/o-nas) i facebooku (https://www.facebook.com/D21divadlo ).

 

Jak? Jsou a budou graficky odlišné. Z toho plyne, že D21 změnilo grafičku a s ní i grafiku. Pozorný čtenář navíc jistě postřehl i obměnu loga D21.

A na závěr důležitá informace pro milovníky němých herců. Aligátor, želvy a divadelní pes Žula - ten občas i přímo aktivně účinkující - zůstávají. Ne sice na svých bývalých místech, stěhování a rekonstrukce postihla i je, ale jinak jsou nadále k vidění a součástí souboru.

 

 

 

  • Za třetí… Představení

V nové sezoně jsou samozřejmě i změny programové, v duchu hesla ´Bez střechy a bez zákona´.  Znamená to, že kromě 18 osvědčených her z předchozích sezon pro dospělé a 6 her pro nedospělé, které zůstávají na repertoáru, přibude během sezony 5 nových titulů.

 

V sezoně 2015/16 totiž uvede D21 tři nové standardní tituly a dva oblíbené ´Velké třesky´.

Nejbližší událostí je Velký třesk Bohdana Bláhovce (už 9. 10. 2015!!!), který si klade za úkol, aby Bláhovce představil Bláhovec, a to formou divadelního představení. Proto je Bohdan Bláhovec ve svém Třesku režisérem i hercem. Sekundovat mu bude herečka Kristýna Podzimková a atmosféru představení podpoří ještě hudba razantní indie rockové kapely Kieslowski.

Dodejme, že Bohdan Bláhovec je progresivní český dokumentarista, absolvent Katedry dokumentární tvorby FAMU, jenž - mimo filmovou tvorbu - proslul jako jeden ze zakladatelů moderní platformy performativní poezie zvané Slam Poetry. A v současné době se také podílí i na inscenaci Marbot, uváděné ve známém pražském Studiu Hrdinů.

 

Druhý třesk, když už jsme u Třesků, nás ale čeká až 15. 4. 2016. Půjde o Velký třesk Otevřené knihy, tedy nejlepší povídky celosezonního literárního maratonu v D21. Režii bude mít Michal Hába a dramaturgicky bude spolupracovat Magdalena F. Gregorová.

Připomeňme tedy, že v říjnu 2015se výzva D21 Otevřená kniha uzavírá, a vyvrcholí v březnu 2016.

 

A teď to úplně nejdůležitější, tři premiéry divadla D21

6. 11. 15 bude premiéra Vánoční koledy od Charlese Dickense v režii Věry Herajtové.

26. 2. 16 bude premiéra hry ´Vojcek (Projekt Vojcek)´od G. Büchnera, v režii Jiřího Ondry

27. 5. 16 bude premiéra hry o bývalém hráči a trenéru fotbalové Slavie - Knoflíček – napsaná a režírovaná Jiřím Ondrou.

 

 

Co dodat?

Hurá do divadla D21! Nic víc netřeba.

Vzpomínám si matně na jednu pradávnou sentenci nezapomenutelné dvojice Werich a Horníček, kdy Jan Werich říká Miroslavu Horníčkovi:

Jsou divadla, kde se diví, když přijde divák.“

A Horníček odpovídá:

Ano, ale to pak nejsou divadla, ale dividla“.

Neručím za přesnou citaci, ale ručím za přesný smysl této repliky. A Divadlo D21 je divadlo, někdy možná trochu své - a dobře, že tak - někdy možná malinko nutící diváka přemýšlet, co že to a proč vlastně viděl - což je žádoucí - ale není, a to zdůrazňuji za www.www-kulturaok-eu.cz, není nikdy, opravdu nikdy, dividlem. A pokud by se tu snad něčemu mohli někdy divit, tak spolu s námi, tomu, že by divák nepřišel a nebylo tradičně vyprodáno. Ale to v D21 zatím nehrozí. A v téhle nové sezoně - tuplem.

 

Divadlo D21, o. s. Malé Vinohradské

Záhřebská 21, Praha 2, 120 00

tel. +420 222 512 922, 774 512 922

info@divadlod21.cz

https://www.divadlod21.cz

 

 

Pozor, D21 na vědomí dává!

 

Divadlo D21 otevřelo výzvu pro autory a opět sbírá povídky pro další Otevřenou knihu!

Otevřená kniha je název projektu Divadla D21, který nabízí autorům povídek možnost zapojení do zajímavé soutěže. Nejlepší povídky herci divadla přečtou na večerech Otevřené knihy. Vítěznou povídku zinscenují divadelníci do jevištní podoby. Uzávěrka přihlášek je 25. října 2015.

"Projekt Otevřená kniha má být příležitostí, jak proměnit psaní - alespoň na chvíli - v dialog. Z dialogu se pak rodí další nápady, přichází vzájemná inspirace a ve výsledku to může být přínosné pro všechny. Pro autora i naše divadlo. A ano, samozřejmě, hledáme ´čerstvou
krev´, protože té je potřeba - tahle krev dělá divadlo výživným, silným, proudícím a živým!"
popisuje projekt dramaturgyně Divadla D21 Magdalena Frydrych Gregorová, která je také v porotě, jež povídky vybírá. Společně s uměleckým šéfem Jiřím Ondrou a režisérem Michalem Hábou jich minulý rok přečetli osmdesát sedm (!). Přesně tolik jich totiž do soutěže přišlo. Na večerech Otevřené knihy se pak divákům - posluchačům představily povídky, které porota vyhodnotila jako nejlepší. Tu vítěznou ale vybrali přímo diváci v sále na semifinálovém večeru.

 

Vítězem minulého ročníku se stal Jakub Haubert s povídkou Průvodce, která měla na jevišti premiéru v dubnu tohoto roku.

"S Jakubem počítáme v budoucnu i na další spolupráci. Ostatní finalisté pak od nás obdrželi originálně graficky zpracovanou knížku se svými povídkami," hodnotí minulý ročník Gregorová.

 

Výzva je otevřená od srpna a uzávěrka povídek bude 25. října 2015.

Téma není nijak vymezeno.

Jedinou podmínkou je rozsah maximálně pět normostran.

První večer Otevřené knihy se uskuteční 20. listopadu 2015.

Premiéra vítězné povídky je naplánovaná na 15. dubna 2016.


 

 

Objednávky DIVADLO ŠKOLÁM:

divadloskolam@divadlod21.cz

 

rezervace vstupenek:

rezervace@divadlod21.cz

 

Barbora Vejsadová, obchod, produkce

+420 774 512 922

info@divadlod21.cz

produkce@divadlod21.cz

 

Michaela Lacigová, pronájmy

+420 774 482 922

info@divadlod21.cz

 

Ilona Machová, media, propagace, PR

+420 777 922 277

pr@divadlod21.cz

 

Petra Křenková, zájezdy

+420 737 949 594

petra@divadlod21.cz

 

Hana Mathauserová, ředitelka

+420 774 412 922

hana@divadlod21.cz

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková