Divadlo D 21 letos podesáté aneb ´Rodina - kdo, s kým a proč?´

19.09.2013 10:15

Divadlo D 21 letos podesáté aneb ´Rodina - kdo, s kým a proč?´  

 

Divadlo D21 nás pozvalo na tiskovou konferenci, aby nás seznámilo s programem D21 a tak zahájilo svou, už jubilejní - desátou – sezónu.A stejně, jako i každá z předchozích sezón tohoto agilního a kreativního divadelního souboru, má i ta letošní své ústřední téma. To, které si divadlo zvolilo pro sezónu 2013/14,zní: "Rodina - kdo, s kým a proč?"

 

A proč?

No proto, že téma „rodina“ je především celou snůškou otázek a možných odpovědí, pohledů a možných objevů vídaného a dosud neviděného. Stačí se nad tím jenom zamyslet: Kdo je vaše rodina? Koho na ni považujete? K čemu vám rodina je? Jak a v čem vám pomáhá či nepomáhá? Má vás ráda? Opravdu, nebo je to láska opičí, a tak vás spíš pronásleduje? Kritizuje vás?

 

Podle týmu, který téma nacházející sezóny volil, má každá rodina současně mnoho tváří (otec je tu jednou s rákoskou, coby přísná autorita, jindy s knížkou či hrou, jako důvěrný velký kamarád). Ale rodina má i mnoho podob i jinak – od polygamie podnes tak časté a módní žití single.A dalo by se pokračovat skoro až do nekonečna. A tak tým D21 a jeho nové sezóny to jejich filozofování (či spíš tvůrčí muka?) nakonec uzavřel slovy: „Rodina je uzel emocí a dramat, a je tudíž ideální potravou pro divadlo. A tak o ní radši nebudeme mluvit, ale budeme o rodině hrát a hrát.“ Přinejmenším po celou desátou sezónu.

 

Začali jsme průvodem!

Byli jsme pozvání vedením divadla na zahajovací happening, který se konal dne 15. září 2013 od půl šesté až, do … no, kdo, jak dlouho jsme vydrželi.

 

A opravdu jsme začali průvodem (17.30 hodin). Ne ale s mávátky, dokonce ani s lampiony, ale v maskách táty (Petr Pochop) a mámy (Samuel Neduha) a na chůdách. Není divu, že pak z té jejich nadzemské výšky - byli všichni v průvodu, ale i jen tak kolemjdoucí, maličkými početnými dětmi. Cesta vedla z divadla směrem k blízkému náměstí Míru, tam jsme s nimi absolvovali malou okružní procházku a pak zase Americkou  ulicí zpět k divadlu. Zajímavé byly reakce náhodných diváků v ulicích toho času bez deště a se skorosluníčkem. Zatímco našinci přijali letáček s programem, cudně se uculili a šli po většině po svém, cizinci se přidávali, fotili, juchali a spoluprožívali. Neméně zajímavá byla i reakce „náhodně“ se objevivšího vozidla, co má pomáhat a chránit. Projeli kolem, zastavili mírně před průvodem, a když zjistili, že jde o neškodnou ´škodnou´ v revíru, nechali průvod průvodem. Přece jen jsme už o kus dál, a druhá ´Národní´ se naštěstí nekonala. Hurá…

 

Výkon obou chůdařů byl impozantní. Provoz na ulici i na chodníku, koruny stromů, předzahrádky nevyzpytatelně zabírající pochozí dráhu, chodci ohledu- i bezohleduplní a sem tam absentující povrch chodníku. Inu, opět se potvrdilo, že základ ansámblu divadla tvoří spolužáci jednoho ročníku herecké fakulty zaměřeného na pohybové divadlo. Což konečně i každodenně potvrzují i ve všech svých inscenacích.

 

 

Domácí pohoda

Po vyčerpávajícím reji, následovala zasloužená ochutnávka (18. 00 hodin) všelikých rodinných receptů (že by kromě herectví studovali i umění kulinářské, nikde neuvádějí, ale moc bychom za to nedali).A hlavně sponzorského piva z pivovaru Ferdinand, které tu teklo proudem, a zdarma, skoro tak jako se to vyprávívá v klasických pohádkách. Aprotože D21 je divadlem orientovaným repertoárově na dětského diváka a protože dětský divák nemůže ´ochutnávat´ pivo a ani by neměl vidět činit tak své blízké, nechyběl svébytný dětský ´koutek´,za nějž posloužila celá malá scéna, kde si s dětmi hráli naživo jejich oblíbení herci.A to především pohybově a soutěžně. Jak jinak?!

 

Překvapení večera

Přítomní i všichni, kteří potkali venkovní průvod, byli informováni, že se mohou zúčastnit divadelního překvapení (19.00 hodin), jímž bude premiéra. Nevím, jak kdo, ale my očekávali nějakou féerii z jiných inscenací. Ale to co následovalo, byla bomba. V této chvíli ještě neprozradíme ´vo co go´, protože šlo předpremiéru představení hry, jejíž oficiální premiéra teprve bude. Nicméně, nepochybujme, že o ní pojednáme včas. (sledujme www.www- kulturaok-eu.cz  a tuhle rubriku). Hodně moc zvědavým napovíme, že pivovar, coby sponzor (a jak bylo vidět, tak pořádně štědrý), má vazbu k jedné z her, které najdete v připojeném přehledu. Ale víc neprozradíme, dokud nebude ta správná chvíle. 

 

URAN TheatrePopRock

Končíme s písničkou (20,15). No, písničkou, pořádné vypalováky a citlivé ploužáky, které se dobře poslouchají, mají nápadité texty a jsou prezentovány s mírně scénickým provedením, což u herců není zase takový problém. Večerní čas završilo a rozpohybovalo (kromě protagonistek souboru samozřejmě tradičně i neposednou šéfredaktorkou tohoto webu, která vtrhla za účelem tance z divácké řady až na jeviště) vystoupení domácí divadelní kapely ´URAN´.  Uran je už dávno stálým divačkám a divákům Divadla D21dokonale znám. Má své skalní fanynky, a díky sexy rockerce s doprovodnou kytarou, i fanoušky.

No, a tím končil večer. Tedy oficiálně. Protože nikdo ani brány ani pípy nezavíral, takže pak se divme, že neumíme určit, kdy ten krásný, příjemný a neformální večer končil a kdy už začínala nová, jubilejní, sezona divadla D 21. Prostě, jak už bylo řečeno, vše bylo tak, jak dlouho kdo jsme vydrželi.

 

Pro fajnšmekry:

 

Divadlo D21:

 

 

  • Dramaturgie večerních představení směřuje k autorskému pohledu. Inscenuje nejen klasické dramatické a dramatizované texty, ale i texty současné a původní, které někdy vznikají přímo pro diváky. Všechny předlohy jsou východiskem pro výrazné režijní, ale i herecké výpovědi.

 

  • Hraje divadlo pro děti. Dopoledne a víkendy patří pohádkám pro děti všech věkových kategorií.

 

  • Hraje i pouliční divadlo.

 

  • Koncertuje. K divadlu patří sestava Uran TheatrePopRock, která má na svém playlistu písně z inscenací i původní skladby.

 

  • Výtvarničí. Ve foyer je možnost vidět pod hlavičkou „Teatrální galerie“ interaktivně pojaté výstavy.

 

  • Je kulturní centrum, které pěstuje a rozvíjí kvalitu a nebrání se bezprostředním komentářům k aktuálnímu dění, ani živému tvůrčímu dialogu.

 

Dramaturgický plán D21 na 10. sezonu 2013-14

Téma: ´Rodina – kdo, s kým a proč?´

Nově připravované hry:

Rozárčina postýlka

Autorka: Tereza Karpianus

Výprava do džungle zaneřáděného podpostelí… Rozárka je totiž pěkná lumpačka! Zatímco si jen tak povykuje a tropí vylomeniny, pod postýlkou se jí hromadí odpadky, které je líná nosit do koše. Netuší, že to ale není jen tak, a že jí tam vzniká říše nepořádku! Až jednoho dne se jí za postýlku zřítí její milovaný plyšáček Myšáček. Nedá se nic dělat – musí se vydat na záchrannou výpravu a postavit se svému čurbesu tváří v tvář! Původní autorská pohádka pro děti od tří let.

Režie a dramaturgie: Tereza Karpianus

Výprava: Šárka Urbanovská

Hudba: Zdeněk Urbanovský

Premiéra: 20. října 2013

 

Audience

Autor: Václav Havel

Pivní exkurze do doby "dávno minulé". Nebo ne? V podání Divadla D21 je Audience historickou exkurzí do doby „dávno minulé“, do doby, která již neexistuje a tudíž se stává něčím jako science-fiction. Nebo ne? Navštívíme zákoutí pivovaru, kde si sládek jednoho dne předvolá na kobereček svého - poněkud komplikovaného - podřízeného Vaňka. Ztratíme se na okamžik v minulém čase, jako v pohádce, v níž jeden koulí, druhý přikuluje a vedoucí to všechno bedlivě sleduje, abychom se opět šťastně vynořili. Někdo se zasměje, jiný zanadává, některý polituje, ale všichni si dáme pivo, protože „u nás všichni pijeme pivo!“

Režie: Jiří Ondra

Výtvarná spolupráce: Pavla Hovorková

Premiéra: 2. října 2013

 

Návštěva staré dámy

Autor: Friedrich Dürrenmatt

"Dělám to pro rodinu, a kdyby mi u toho rodina nepřekážela, udělal bych toho pro ni ještě víc". Autorská variace na slavnou hru Friedricha Dürrenmatta Návštěva staré dámy. Černá komedie o zápasu dvou dam o jednoho muže. Fraška o tom, jak jde všechno koupit. Groteska na téma návrat. „Nikdy nevstoupíš do stejného potoka, a pokud ano, bude to potok krve.“ Režie a dramaturgie: Jiří Jelínek

Výprava: Magdalena Klára Hůlová Hudba: Filip Nebřenský

Premiéra: 19. prosince 2013

 

Ortel

Autor: Franz Kafka

„Vždyť jsi byl vlastně nevinné dítě, nebo ještě lépe řečeno, byl jsi ďáblův člověk!“ Je podzimní noc z 22. na 23. září 1912 a Franz Kafka, čerstvě zasažen láskou k berlínské dívce Felici Bauerové, píše svůj Ortel. Je překrásné jaro, neděle dopoledne a Jiří Bendemann, čerstvě zasnoubený mladý obchodník, píše dopis svému příteli. Nic nenasvědčuje tomu, že by tento jarní den byl něčím výjimečný. Jenomže je tu otec a jisté podivné události, které se přihodily od smrti matky.

Režie a dramaturgie: Jiří Ondra

Hudba: David Hlaváč

Výprava: KazimirPopescu/Vábí

Premiéra: 27. března 2014

 

Sekáč dědeček

Autor: TerryPratchett

Rodinná sešlost za hranicemi života. Představme si, že opravdu existuje ta bytost s kosou. Ví toho o nás hodně, ale zdaleka ne všechno. Ví, že muži a ženy se můžou mít rádi, a že z jejich lásky se pak rodí děti (alespoň v tom lepším případě). Tahle bytost zná naše životy od začátku až do konce…a i přes to neví, jaké to je. A teď si představme, že se tahle bytost rozhodne udělat něco velmi neobvyklého. Co se stalo? Neví to ani Zuzanka, která se jedné noci dozví, že musí najít svého dědečka. A také za něj udělat jeho práci.

Režie: Peter Chmela

Dramaturgie: Vojtěch Bárta

Výprava: Agnieszka Pátá

Premiéra: 22. května 2014

 

Projekty Divadla D21

Velké třesky na malé scéně

Velký třesk je projekt, který ve světové premiéře a v následných dvou exkluzívních představeních, prezentuje původní tvorbu českých umělců. Posláním Velkého třesku je obohatit kulturní nabídku v Praze o původní a nekonvenční divadelní událost. Záměrem je představovat nejen autory divadelních her, prozaiky nebo básníky, ale též hudebníky, výtvarníky a další tvůrčí osobnosti. Cílem není vznik „benefice“ či recitálu vybraného umělce, ani scénického čtení nebo jevištní skicy. Jde o životaschopné divadelní zpracování, které prací se všemi scénickými složkami vdechuje život myšlenkám a atmosféře daného díla. Každý díl projektu se díky tomu liší od všech předchozích i následujících, a proto je vždy nač být zvědavý. Jelikož při vzniku Velkého třesku úzce spolupracujeme s autory, které jsme pro tento záměr oslovili, stávají se tito, je-li jim tato pozornost milá, osobně součástí večera.

Osobnosti, které jsou potravou pro náš Velký třesk, výrazně a nezaměnitelně zastupují svůj umělecký obor, ať už na jeho poli působí dlouhodobě nebo krátce. Díla, která uvádíme, jsou buď vytvořena přímo pro naše divadlo a přímo pro tento projekt, nebo jde o díla vůbec či dosud minimálně uváděná na veřejnosti.

 

V rámci tohoto projektu uvede divadlo D21:

Pobřeží kocoviny

Autor: Václav Koubek

Pobřeží kocoviny aneb jednou tě vezmu na Kubu. Autorská hudebně-divadelní groteska v podání Divadla D21 a Václava Koubka o matce, která zapomněla umřít.

Režie: Jiří Ondra

Dramaturgie: Václav Koubek

Premiéra: 4. listopadu 2013

 

Jakub Folvarčný

V dalším díle Velkého třesku se představí básník, dramatik, režisér a herec Jakub Folvarčný.

Režie a dramaturgie: Jakub Folvarčný

Premiéra: 16. dubna 2014

 

Magda Frydrych Gregorová

Poslední Velký třesk letošní sezóny bude věnován tvorbě Magdaleny Frydrych Gregorové. Magdalena je spisovatelkou, především dramatičkou a scenáristkou. Působila také jako dramaturgyně (Kladno, Klicperovo divadlo v Hradci Králové).

Režie: Jiří Ondra

Dramaturgie: Magda Frydrych Gregorová

Premiéra: 9. června 2014

 

... ke zdi…

Nový inscenační cyklus Divadla D21, jehož hlavním cílem je snaha věnovat se tématům, která, ačkoli jsou naší společnosti jakýmsi způsobem známá nebo povědomá, zůstávají často viset na okraji zájmu, případně jsou podezřele kontroverzní. Možná není úplně příjemné ani populární se o těchto tématech dnes bavit, protože máme přece spoustu jiných a důležitějších starostí. Možná není dobré se těmito tématy vůbec zabývat a vracet se zpátky. Snad proto, že by to, i dnes, mohlo něčemu nebo někomu konkrétnímu být nepříjemné, v horším případě všem obecně lhostejné. Také by to někomu mohlo připadat trapné, mohlo by to něco či někoho připomínat, mohlo by si to z někoho dělat srandu, takže by to navíc mohlo být i podivně zábavné, třebaže například takovej lágr asi není moc vtipný slovo. Mohlo by to někoho urazit a tím by to mohlo být vlastně i nějak nebezpečné. Obsahem je totiž více či méně dávná minulost, námětem příběh, který většinou vychází z reality a východiskem deziluze, strach nebo zmar postav, které v příběhu vystupují.

Záměrem cyklu není moralizovat, ani jakkoliv agitovat, ale vytvářet divadelní inscenace, které svým sdělením můžou být inspirací k různorodým názorům a diskusím, a doufejme, že budou.

 

Krylokracie

„Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.“

Karel Kryl – osobnost s velkým rozhledem a širokým záběrem tvorby, jejíž odkaz je stále živý a pro mnohé též palčivý. Na inscenaci s dokumentárním nádechem, která mísí prvky reality a fikce, spolupracujeme s filmovou produkcí BULVARART, která připravuje o Karlu Krylovi film. V roce 2014 uplyne 70 let od jeho narození a 20 let od úmrtí.

Režie: Jiří Ondra

Premiéra: 24. dubna 2014

 

´Otevřená kniha Václava Koubka´

Cílem nového ´foyerového´ projektu, na kterém D 21 spolupracuje s Václavem Koubkem, je podporovat autorskou tvorbu. Na facebookovém profilu „Povídky VK a přátel Otevřená kniha“, e-mailem: info@divadlod21.cz nebo poštou na adresu divadla (Záhřebská 21, Praha 2) je možné přispívat formou povídek. V průběhu sezony 2013/2014 proběhne několik hudebně – literárních představení ve foyer divadla, na nichž se vybrané povídky přečtou (buď samotnými autory nebo někým z herců D21).

Záštitu nad každým večerem přebírá Václav Koubek a jeho hudební hosté, takže se současně jedná o autorský koncert. Každý z hudebně – literárních večerů bude mít svého povídkářského vítěze, kterého si zvolí diváci. Všichni vítězové se utkají na konci sezóny v povídkářském finále, které určí celkového vítěze. Tomu pak v následující sezóně věnujeme jeden z Velkých třesků na Malé scéně, kde jeho povídce dáme jevištní podobu. Ostatní finalisté ovšem nemusí smutnit. Jejich povídky vydá Václav Koubek spolu se svými knižně. Všichni povídkáři, jejichž povídka bude součástí „foyerového dýchánku“, získají od D21 nevratný bonus, jehož podoba je zatím přísně tajná.

 

Teatrální galerie

Galerie nacházející se v prostoru foyer Divadla D21. Galerie, která se nespokojí s tichým krášlením zdí. Galerie, která ožívá, mluví, tančí, voní… Vystavující umělci nejsou žádní stydlíni schovaní za paletu. Jejími autory jsou živoucí a činní divadelníci, lidé opojení gestem, situací, konfliktem a dramatem.

 

V sezoně 2013/2014 představíme:

Kristýna Plíhalová, dramaturgyně, malířka a kreslířka – „Stalo se…“

Kristýna Kosová, režisérka a malířka – „Výkřiky a šepoty“

Alžběta Hanzlová, scénografka a malířka – „Letos zasadím o záhon mrkve navíc“

Milan Hajn, herec a fotograf – „SEX“

Igor Orozovič, herec a tvůrce koláží – „Život je koláž – splácanina, která ve správné kompozici vytvoří báseň čitelnou jediným pohledem“

Jiří N. Jelínek, herec, fotograf, houslista – „Jsem Mravenec… Ferda Mravenec.“

 

Program na zbytek září 2013:

 

NORA (H. Ibsen)

Tragédie moderní doby

23. 9. 2013 v 19.30 hodin

 

VELKÝ TŘESK NA MALÉ SCÉNĚ

(Jaroslav Rudiš: „Pankáči na Baltu“)

Rudiš říká vše.

24. 9.  2013 v 19.30 hodin

 

1984 (G. Orwell)

Vstupte do světa, kde vládne Velký Bratr a doufejte,

že v něm nezmizíte...

30. 9.  2013 v 19.30 hodin

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UARl6CEN7KQ#t=31

 

Kontakty:

D21, o. s. Malé Vinohradské

Záhřebská 21, Praha 2, 120 00,

tel.: 222 512 922,

mob.: 774 412 922,

info@divadlod21.cz,

www.divadlod21.cz

www.pivovarferdinand.cz

 

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: ing. Olga Koníčková, internet