Diplomky 2016 - výstava diplomových prací studentů UMPRUM aneb armádní hraniční zátarasy jen tak hned nezmizí

24.06.2016 16:56

Celá budova - Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze - Praha

22. - 29. 6. 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vernisáži diplomových prací talentů, kteří  úspěšně ukončili studium na UMPRUM, nás nejvíce zaujala expozice Markéty Jáchimové, české sochařky, žijící v Praze. Její sochy a obrazy jsme našli  v hlavní části výstavy na  Vysoké škole uměleckoprůmyslové na náměstí Jana Palacha 80 v Praze 1.

 

UMPRUM je nejprestižnější výběrovou uměleckou vysokou školou v České republice. V poslední době své postavení upevňuje stále viditelněji také v zahraničí. Každoročně, po šestiletém studiu, školu opouští na devět desítek mladých umělců, aby se uplatnili na tuzemské i mezinárodní scéně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

´Diplomky´ jsou závěrečnou soubornou výstavou studentů programu výtvarná umění. Jak výstižně naznačuje název, představují diplomové práce všech, kteří končí studium v daném akademickém roce. Tato přehlídka je nejlepším důkazem, jak studium na UMPRUM rozvíjí mladé talenty v samostatně pracující designéry, grafiky, módní návrháře, umělce a architekty. Studenti již během studia získávali zkušenosti z praxe, načerpali inspiraci ze stáží v zahraničí, byli oceněni v prestižních soutěžích či se účastnili významných přehlídek a výstav. Po obhájení závěrečných prací nastává čas, aby vše, co se na škole naučili, zúročili v praxi a nastartovali vlastní kariéru.

 

V letošním roce diplomovalo v programu výtvarná umění na UMPRUM celkem 90 studentů z 23 ateliérů. Jejich díla jsou v rámci výstavy Diplomky k vidění především v budově školy, stejně jako při tradičních souborných výstavách semestrálních a klauzurních prací Artsemestr.

 

Přehled výstavních prostor, kde zhlédneme přehlídku Diplomky 2016:

Ateliér designu oděvu a obuvi

Maroš Baran, Daniela Pešková, Kateřina Plamitzerová – Kvalitář, Senovážné náměstí 17, Praha 1

 

Ateliér supermédií

Adéla Korbičková – City Surfer Office, Bořivojova 67, Praha 3

Eva Jašková – České centrum, Rytířská 539/31, Praha 1

 

Ateliér sochařství

Štěpán Soukup – plenér, Stroupežnického 529/6, Praha 5

 

Ateliér tvorby písma a typografie

Andrea Vacovská - GALERIE CZECHDESIGN, Vojtěšská 3, Praha

*

 

A na závěr jsme si nechali usměvavou Markétu Jáchimovou, českou sochařku i malířku (* 1988 Domažlice),  jejíž práce již delší dobu  na www.www-kulturaok-eu.cz sledujeme. Jáchimová studovala v ateliéru malby Jiřího Černického a Marka Meduny.

 

´Retrieval of memory´ z cyklu Enter the void (diplomová práce)

tématizuje pomyslný práh před branami prázdna

V expozici jsme zhlédli její sochy i malby na plátně, jejichž mýtický příběh autorka situuje za brány světa živých… hledající cesty zpět…z  ostrova mrtvých…toužící překonat tak  brány podsvětí, které hlídá ´věčný´ pes Kerberos. Sochy ve tvaru šestihranu jsou inspirovány armádními hraničními zátarasy.  A nechybí trojhlavý pes Kerberus, kde jako materiál autorka zvolila  opět sádru a polystyrén rovněž, jako v případě hraničního zátarasu. Současně zde autorka instalovala oponu z těžké černé látky (3 x 8 metru), která rozděluje  prostor na dva póly, na dvě hranice, na obou stranách rozdílných příběhů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

 nám. Jana Palacha 80

Máme otevřeno: pondělí –sobota:  10.00–18.00 hodin

Vstup: zdarma

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/marketa-jachimova%3a-%c2%b4vyskyt%c2%b4aneb-kdyz-ve-tme-na-nas-ceka-pohadkovy-duch-/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/umprum-2015-umprum-attack-aneb-slavime-130-let-od-zalozeni-skoly/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a9-rocnik-ceny-kritiky-za-mladou-malbu-2016-aneb-vstupme-do-prazdna/