Diana Winklerová: Průnik barevného bytí aneb je jednou z možných cest hra a improvizace či nikoliv ?

10.07.2019 11:18

Galerijní Laboratoř  + Galerie Prokopka / Praha

26. 6.  - 31. 8. 2019

 

Galerijní Laboratoř  připravila výstavu Průnik barevného bytí, jejíž autorka Diana Winklerová byla osobně přítomna.

 

 

V letošním výstavním cyklu ´tekutého´ negalerijního projektu Galerijní Laboratoř bylo připraveno 6 výstav pro prostor jídelny hotelu Prokopka, kde je od roku 2011 provozován hybridní galerijní projekt stejného jména, který založila vizuální umělkyně a kurátorka Markéta Vlčková. 

 

Tématem letošního cyklu byl motiv univerzalismu autora, tvůrčí osobnosti, působící v příbuzných oborech. Extenze tvůrčí osobnosti ve smyslu vytváření nezávislých galerijních projektů je tak naprosto přirozenou součástí profilu současných vizuálních umělců.

 

Protože v souvislosti s prezentací současného vizuálního umění je každý výstavní projekt určitým druhem interpretace, lze aplikovat i na galerijní provoz a práci kurátorů vizuálního umění kategorie rukopisu. Galerijní a výstavní projekty jsou různé a preferují nebo by měly preferovat rozmanité přístupy k současnému umění, čímž vytvářejí určitý druh diverzifikované nabídky, a tím pádem přispívají v kontextu rozšířeného pojetí vizuálního umění k rozvoji principů občanské společnosti, kde by neměly dominovat pouze ´silové´ na populární trendy orientované výstavní projekty, ale i takové, které dávají důraz na experimentální autorský přístup někdy založený na hře a improvizaci. 

 

 

Poslední výstavu z cyklu Galerijní Laboratoř pro galerii Prokopka  lze vnímat právě v tomto kontextu.   Výstavní projekt Diany Winklerové, absolventky ateliéru sochařství  Kurta Gebauera na UMPRUM, citlivě reaguje na genia loci - ducha místa nelehkého prostoru galerie situované do jídelny hotelu, a přiznává funkci prostoru.

 

V představeném výběru děl lze nalézt především plošné realizace v kombinaci s objektovou tvorbou. Díla rozmístěná po prostoru připomínají fragmenty mozaiky, na první pohled dominantní hravý motiv spočívající v představeném cyklu tisků, kde se překrývají různé banální předměty z každodenní reality, je doplněn o velkoplošný tisk pískoviště, v kombinaci s poněkud zneklidňujícími díly odkazujícími na mnohdy absurdní realitu v České kotlině.

 

 

Šedivý obrys hranic České republiky v podobě objektu připomínající loveckou trofej visí nad klavírem, bagry na fotografii patrně dále rozšiřují další povrchový důl hnědého uhlí kdesi v severních Čechách.

 

 

 

 

Typickým dekorativním prvkem českých domácností jakými je zatím spící televizní obrazovka, dotváří atmosféru místa. Banalita rozmístěných objektů-trofejí je zvýrazněna odlitkem květáku umístěném na zeď do galerijní výlohy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dílo Diany Winklerové, byť převážně vychází z klasických sochařských technik, lze hodnotit jako pohled autora, jehož rukopis je originální, a i když pracuje s řadou dnes populárních tvůrčích postupů, např. princip ready-made, tak nezůstává u povrchních trendů, ale pokouší se nalézt vlastní tvůrčí cestu. Na první pohled nekomplikované a přímočaré téma výstavy v sobě skrývá i určitý druh hlubších otázek po povaze současnosti, v které se nacházíme:  Zda - li jednou z možných cest je  hra a improvizace či nikoliv ?     (text:  Matouš Karel Zavadil)
 

Kurátor:  Matouš Karel Zavadil


Hudební vystoupení:

Jana Štromská/ bluesmanka a šansoniérka

a

Diana Winklerová/- flétnistka a hráčka na rozličné dechové nástroje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obě umělkyně propojují vnímání hudebních žánrů.

Smutek, ale i radost, vášeň a bezbřehá naděje,

která prýští ze syrového blues spolu s jazzovou hravostí,

syrovostí čistého rocku a dalšími alternativními hudebními vlivy .

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

MgA. Diana Winklerová (* 29. 10. 1983 Praha)

  • 2000 - 2004: Umělecká škola Václava Hollara, Praha
  • 2004 - 2010: VŠUP v Praze - sochařské studio K. Gebauer
  • ocenění
  • 2011: Young Package, Mezinárodní designová soutěž, 1. místo, Absolventi a designéři v kategorii 30yrs
  • 2010: Cena Josefa Hlávky
  • 2006: Cena Katedry výtvarných umění VŠUP v Praze

 

130 00 Praha 3 - Žižkov

Prokopova 9

Máme otevřeno: non - stop

Vstup: volný

 

   
   
 

  

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva, internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více na:  www.galerijnilaborator.cz | www.galerieprokopka.cz | www.instagram.com/galerijnilaborator | www.osf.cz | www.bistrostrecha.cz | www.natalieblehova.com | www.facebook.com/natalieblehovaillustration | www.instagram.com/natalie.blehova