Designéři dětem aneb autorská tvorba hraček či zlatá éra české hračky se navrací!

20.10.2016 12:44

Galerie  Czechdesign – Praha

19. 10. 2016 – 6. 1. 2017

 

Na vernisáži nové výstavy Designéři dětem nám představili  novou generaci českých designérů, kteří pro své děti navrhují současné hračky s odkazem k tradici. CZECHDESIGN ve spolupráci s UMPRUM v Praze tak přiblížilo  tradici a současnost českého designu hraček, interaktivních her, textilu a ilustrací knih pro děti.

 

Silná generace českých designérů z dětských let již vyrostla, přežila své pubertální období a nyní se stávají rodiči, kteří pro své děti navrhují nápadité hračky. Dřevěné objekty, ilustrované knihy, leporela či hry, panenky a zvířátka z textilu, digitální hry, oblečení a doplňky do interiéru – to vše a mnohem více v posledních letech vzniklo v dílnách českých designérů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retro na pultech

Legendární úchopové a nafukovací hračky Libuše Niklové, nestárnoucí dřevěná zvířátka od Ladislava Sutnara, Jožky Barucha či Václava Špály. Tradiční plechová autíčka či berušky od firmy Kovap, nezapomenutelné plastové hračky od výrobního družstva Směr nebo oranžová tatrovka. Není řeč o vzpomínkách, ale o aktuální nabídce na českém trhu. Čím mohou retro hračky konkurovat současné tvorbě?

 

 

 

 

 

 

 

 

Hledá se výrobce

Na výstavě zhlédneme i  studentské práce vzniklé na českých uměleckoprůmyslových školách, jejich

návrhy či projekty, které dosud nenašly svého výrobce. Příkladem může být hra KOSKI, která  propojuje  fyzický a digitální svět (autorem je student produktového designu Václav Mlynář ze studia DeForm). Digitální prostředí, přivádějící děti zpět k reálnému tvoření z fyzických objektů, je směr, kterým se v budoucnu může dětská zábava ubírat.

 

Hračky dostupné všem

Většinu vystavených hraček a dalších produktů (blíží se Vánoce!)si můžeme zakoupit přímo v galerii či online na e-shopu Czechdesign.

Pojďme si hrát!

V  prostorné instalaci z dílny architektonického studia H3T si mohou děti především  hrát. Část   hraček si mohou kromě dětí vyzkoušet i jejich rodiče.

(zdroj: Kamila Matějková).

 

Vystavující designéři:

René Šulc, Václav Mlynář (DeForm), Jaroslav Juřica, Vrtiška a Žák, Pišlik (Václav Kvapil), Tomski & Polanski, The Three Trees, Studio Kroužek (Johana Němečková), Poleno (Andrea Tůmová), Pepe a Tete, NUXO, Moles in Holes, Lollipop, MY DVĚ, Kutulu, Fatra Napajedla, Libuše Niklová, Jerry and Anna Kozovi, Jan Čapek, Devoto, Michal Strach, Směr, Modernista, Dino Toys, Kovap, Zlatomíra Cirhanová, Tereza Vostradovská, Unlimited Design, Tomáš Rejmon, Julie Chrpová, Karolína Fardová, Pepe hračky, Papelote, NaPoli, Alžběta Skálová, Meandr, Labyrint, Kosmas, Jou Jou, FU.FO, Bylo nebylo, Běžíliška, Baobab, Akropolis, ToKvído, Shark in the Park, MOE, Ice Ice Baby, Kateřina Kuchařová, Praguetique

 

Kurátorky: Jana Vinšová, Kamila Matějková

Architektonické řešení: H3T

Ilustrace: MY DVĚ

Grafické řešení: Kamila Kučerová

110 00  Praha 1

Vojtěšská 3

Máme otevřeno: po – pá:  11.00 – 19.00 hodin

Vstup:  zdarma

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková