Design Treat Café aneb 7 týdnů s ateliérem K. O. V. či kávu si osladím o trošku víc…

13.04.2018 15:30

 

Galerie UM – Praha

13. 4. - 2. 6. 2018

 

 

 

 

 

 

Na tiskové konferenci, pořádané u příležitosti výstavy Design Treat Café v Galerii UM,  jsme se podrobně seznámili s koncepcí výstavy a jejím doprovodným programem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oba kurátoři výstavy - vedoucí Ateliéru K.O.V. doc. Eva Eisler a asistent Peter Demek se nám dostatečně věnovali a poskytli nám informace, proč se výstava koná (bude trvat 7 týdnů) a jak bude probíhat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vystavené exponáty (šperky, hračky, nářadí, šachy, užitkové předměty, aj.) jsou vyrobeny nejen z kovu, jak by mohl mást název ateliéru K.O.V. (Koncept - Objekt - Význam), ale také z dalších různých materiálů jako je sklo, dřevo, odpadový či nalezený materiál.

 

Design Treat Café také promění prostory galerie v kreativní prostor, kde se můžeme  seznámit nejen s pracemi studentů Ateliéru K.O.V., ale jsou zde připraveny  přednášky, setkání, otevřené ateliérové konzultace. Navíc pro gurmány je tu kromě designshopu  k dispozici minikavárna a zmrzlinovač Hlína. Stalo se tak z iniciativy ateliéru K.O.V., který na UMPRUM vede doc. Eva Eisler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kreativní veřejný prostor Design Treat Café se snaží nevšedním způsobem propojit design, umění, gastronomii a lifestyle. Cílem podle doc. Evy Esler je, v této rušné době také nutné, aby si studenti v praxi také vyzkoušeli, jak jednat s lidmi, a to tak,  aby vytvořili příjemné místo setkávání (včetně prodeje kávy, zmrzliny - vč. té makové). Občerstvení nabízené Ambiente, nebo dodavateli z řad studentů UMPRUM (Zmrzlina Hlína, Vinařství Esterka, Nemléko, Statek Uhersko) se podává na dřevěných tácech - podnosech, které navrhli a vyrobili studenti Ateliéru K. O. V.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurátoři výstavy: vedoucí Ateliéru K.O.V. Eva Eisler a asistent Peter Demek 

Vystavující: Studenti Ateliéru K. O. V.

Komunikace a program: Marie Kordovská

Instalace: Filip Bartoň

Grafický design: Štefan Oščiatka

Audio Video: Kuba Křelina

Café: Bára Moravová

Barista: Karin Kopecká

Design Shop: Kateřina Michálková

Pořadatel: UMPRUM (Ateliér K.O.V.), Galerie UM

116 93 Praha 1

nám. Jana Palacha 80/3
Máme otevřeno: pondělí – sobota: 10.00 – 18.00 hodin
Vstup: zdarma

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 www.umprum.cz

 

Ateliér K.O.V. vede od roku 2008 všestranná designérka a umělkyně Eva Eisler s asistentem Peterem Demkem

  • absolvovala zde např. šperkařka Nastassia Alenikava/ čerstvá laureátka ceny Grand designérka a Designérka šperku roku 2017, autorka oceňované kolekce brýlí, šperků Scandinavian Forest nebo Vermeer
  •  
  • Janja Prokič, která Ateliér K.O.V. dokončila v roce 2013, získala vzápětí cenu Czech Grand Design za rok 2014.
  •  
  • mezi absolventy je také Designérka roku 2016 Markéta Kratochvílová, vítěz Diploma Selection za rok 2015 Michal Strach, oceňovaný autor kožených objektů Štěpán Růžička nebo Alžběta Dvořáková, která v roce 2016 získala Marzee Graduate  Prize
  •  
  •  
  • o nesporných kvalitách celého ateliéru svědčí také několik cen šéfredaktorů Designbloku

 

Cílem doc. Evy Eisler je vést studenty k hlubšímu porozumění širokému spektru umění v prostoru, prostřednictvím mezioborového přístupu k materiálu, konceptu a formě, v těsném vztahu k designu, architektuře a současnému umění. Design Treat Café je personifikací tohoto přístupu ke studiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doprovodný program

  • každé pondělí a čtvrtek od 16. 4. - 31. 5. 2018 od 10 hodin se pro zájemce z řad veřejnosti otvírají konzultace Ateliéru K.O.V. pod vedením doc. Evy Eisler

 

  • 19. 4. 2018/18.00 hodin/projekce filmu Lidský rozměr z distribuce Aerofilm/Dánsko  2012/ stopáž: 77 minut/režie: Andreas M. Dalsgaard/anglická verze/ české titulky)

Anotace snímku: Velkoměsta jsou moderní a okouzlující.

Jsou však opravdu dobrými místy k životu?

Vznikly jako stroje na bydlení a práci, mezi nimiž jsme nuceni se přepravovat auty.

Řídí se statistikami, katastry, racionálními výpočty dopravních tepen a snahou o maximální funkčnost.

Co se ale stane, když do centra našich výpočtů umístíme člověka a jeho potřeby?

Vizionářský architekt Jan Gehl a jeho kolegové se snaží navrhovat města jako místa pospolitosti a blízkosti.

Chtějí je osvobodit od nadvlády automobilů a vytvořit tak prostor pro chodce a cyklisty.

Chtějí si "vzít zpátky veřejný prostor."

Takové uvažování podporují architekti a urbanisté z celého světa:

od Kodaně po Peking, od Šanghaje po New Yorku,

od Los Angeles po Melbourne a od Christchurche po Dháku.

Film předává divákovi 40 let zkušeností s městským plánováním a říká:

mezi budovami můžeme vytvořit život. Lidský rozměr je dokumentární sci-fi z budoucnosti,

která už nastala.

 

  • 23. 4. 2018/18.00 hodin/ Olga Zobel a Petra Zimmermann - přednáška a diskuse

Jak dostat své umění do galerie? Olga Zobel Biró je majitelka přední mnichovské galerie šperku, Galerie Biró Schmuck. Petra Zimmermann je vídeňská šperkařka, která s Olgou Zobel spolupracuje již 20 let. Na své přednášce představí svoji práci a prakticky popíšou, jak probíhá kolaborace mezi galeriemi a umělci. Následovat bude diskuse s veřejností.

 

  •  26. 4. 2018/18.00 hodin/ Prokop Bartoníček - přednáška

Prokop Bartoníček patří k předním představitelům současného umění, jenž ke svému vyjádření využívá nejposlednější technologické inovace. V Design Treat Café představí svoje současné projekty, které realizuje ve své galerii Ex Post.

 

  • 28. 4. 2018/19.00 hodin/prezentace absolventů Ateliéru K.O.V.

 Absolventi Ateliéru K.O.V., který na UMPRUM vede doc. Eva Eisler, představí svoji práci po ukončení studia. Nastassia Aleinikava, Janja Prokić a další.

 

  • 3. 5. 2018/10.00 hodin/konzultace pro uchazeče o studium v Ateliéru K.O.V. pod vedením doc. Evy Eisler

Uvažujeme o studiu v Ateliéru K.O.V., ale nejsme si jistí, jestli se naše příprava ubírá správným směrem? Přijďme svoje projekty zkonzultovat přímo s doc. Evou Eisler, která nám poradí, jak na přijímačky.

 

  • 3. 5. 2018/18.00 hodin/Martin Papcún - přednáška

Martin Papcún ve svých drobných i monumentálních dílech zkoumá osobní vztahy k veřejnému prostoru a vztahy, které si vytváříme k místům, které obýváme. Jeho tvorba je zaměřená na vztahy, definici soukromého a veřejného prostoru a na mezery mezi těmito definicemi. Zkoumá rozdíly mezi komunikačními systémy (států, národů, subkultur a jednotlivců) a jejich specifickými jazyky interpretuje široké sociopolitické systémy. Žije a pracuje v Mnichově, v Praze a na Slovensku.

 

  • 10. 5. 2018/16.00 hodin/ Veronika Muráriková - INSIGHT

Vnímáme šperk jinak, když ho máme na sobě a dotýkáme se ho, nebo když si ho pouze prohlížíme v galerii? INSIGHT je bakalářský projekt Veroniky Murárikové, ve kterém zkoumá limity vystavování a prezentace šperku. Součástí projektu je jednodenní event, který proběhne v rámci Design Treat Café v galerii UM.

 

  • 10. 5. 2018/18.00 hodin/projekce filmu: Louis Bourgeois - I Give Everything Away

Louis Bourgeois byla jedna z nejvýznamnějších umělkyní 20. století. Film prozkoumává velmi experimentální fázi jejího uměleckého vyjádření, kterému se věnovala posledních pět let svého života, od roku 2005 do roku 2010.

 

  • 17. 5. 2018/18.00 hodin/Marina Elenskaya - prezentace

Marina Elenskaya je zakladatelka a editorka Current Obsession, nejvýznamnějšího časopisu o současném šperku. Do Prahy přijede z Amsterdamu, kde působí, a v Design Treat Café se bude věnovat tématům, která úzce souvisí se současným šperkem: prezentaci šperku, jeho kontextům, vyprávění příběhů nebo rozšiřující se roli designera. Událost bude rozdělena na dvě poloviny - přednášku a následnou diskusi s diváky, kterou bude moderovat doc. Eva Eisler.

 

  • 24. 5. 2018/18.00 hodin/přednáška Miroslavy Hájek - Bruno Munari: Exaktní fantazie

Italský umělec Bruno Munari (1907-1998) dokázal rozšířit umělecký objekt do prostoru a poměřit ho s nekonečnem. Stál u zrodu instalace a jeho „přímé promítání“ je neodmyslitelným předstupněm dnešního videoartu.

Miroslava Hájek (*1947, Brno) je historička umění se zaměřením na moderní a současné umění, kurátorka výstav. V roce 1969 byla politickými okolnostmi v Československu nucena emigrovat, od té doby žije v Novaře v Itálii.

 

  •  26. 5. 2018/16.00 hodin/ Attai Chen: Neformální posezení nad kávou a šperky

Organické šperky mnichovského umělce Attaie Chena nejsou v Čechách nijak obvyklé. Jak vypadají a jak se vyrábí, bude možné prodiskutovat v neformální atmosféře kavárny Design Treat Café.

 

  • 31. 5. 2018/18.00 hodin/přednáška Jakuba Ferance - Street style v Čechách a v Evropě a vliv influencerů

 Jakub Feranec se od dětství věnoval fotografování a svůj profesní život zasvětil módě. Procestoval snad všechny evropské metropole a navštěvuje významné Fashion Weeky, kde fotí street style. V módní branži se věnuje nejenom psaní o módě, ale také produkci, PR a poskytuje konzultace českým značkám a designérům. Založil projekt Pop Up Gentleman, produkuje a vytváří pořad, mapující českou módní scénu Style Guide Show a spolupracuje s módním konceptem Fresh Labels.

 

  • 1. 6. 2018/18.00 hodin/ Roland Hagenberg - přednáška

Spisovatel, umělec a fotograf Roland Hagenberg pochází původně z Vídně, v současné době ale žije v Tokiu. Jeho eseje, reportáže z cest a rozhovory jsou otiskovány v mezinárodních publikacích. Hagenberg v Praze mimo jiné představí svůj „Raiding Projekt“, v rámci kterého japonští architekti staví experimentální pavilony v rakouském rodném městě skladatele a pianisty Franze Liszta.

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota 2. 6. 2018/19.00 hodin/závěrečný večírek