David Suchet - v kůži Poirota aneb proč Belgičani mají Poirota za svého krajana?!

03.01.2019 17:19

 

Praha/ČT2  - Vánoce 2019

 

 

 

Jsou filmové postavy, které si přestavujeme nějak při čtení románu, ale když nám je naservíruje režisér ve filmu, jsme rozčarováni. A pak jsou postavy z románů, které nám režisér naservíruje tak dokonale, že jeho představu přijmeme za svou a jinou podobu už budeme nadále odmítat. Pro herce je to potom sice tak trochu handicap, protože těžko ho už diváci akceptují v jiné roli, ale zase na druhou stranu mu to přinese skoro až nesmrtelnost. A všechny pokusy o změnu budou pouze zoufalé boje s větrnými mlýny.

 

 

Vezměme to namátkou:

Angelika. Jinou než Michele Mercier nebereme.

Vinetou - Pierre Brice

Mr. Bean - Rowan Atkinson

Komisař Derrik - Horst Tappert

Big Ben - Ottfried Fischer

Sherlock Holmes - Jerremy Brett

 

A od nás Rada Vacátko - Jaroslav Marvan.

 

Třeba. A mohli bychom pokračovat. Ve filmové i televizní nabídce. Remake těchto zpravidla seriálů, či alespoň sérii, s nějakými jinými herci jsou - co se diváckého ohlasu týče - pouhé cesty do pekel. Prostě, je to něco nemyslitelného, jako chtít - našemu publiku naservírovat Mrazíka v jiném obsazení…

 

Až na Mrazíka, který je v české kotlině vůbec zajímavým námětem pro psychology, byly všechny výše uvedené postavy a role série. A - logicky - čím víc dílů, tím větší zapamatování si, a tím víc personifikace našich představ s postavou, s její podobou a s jejím představitelem.

 

Sedmdesátkrát Suchet jako Poirot

A pozor, všichni výše zmínění si odehráli jistou sérii svých rolí a dost. Snad jen Horst Tappert byl nucen hrát svého komisaře do skonání. Agatha Christie ale napsala přes 80 románů, povídkových knih a divadelních her a hlavně detektivek. A z nich je asi 70 s Herculem Poirotem. Všechny se natočily jako samostatné filmy. Natáčení trvalo přes 20 let a vysílací práva si pořídilo 100 zemí. Seriál se navíc s úspěchem opakuje dokola. U nás i ve světě. A vše s Poirotem - Davidem Suchetem.

 

To je taková síla, jakou nikdo nikdy nemůže převálcovat. Jistě, před a po Suchetovi Poirota hřála řada vynikajících herců (Kenneth Branagh, Albert Finney, Peter Ustinov…). A chytají se do té pasti dosud.

Ale nemají šanci Davida Sucheta zastínit, zejména tím, jak David Suchet k filmování a k postavě přistoupil jako herec. A tvůrci s ním. To nezastíní jeden - byť třeba i excelentní herecký ansámbl v jedné ze špičkových detektivek (viz. Vražda v Orient Expresu). Divák si prostě řekne, jo fajn, byli dobří, dobrý výkon, ale dál bude sledovat už kdovíkolikáté opakování svého Poirota se svým Davidem Suchetem. Všechny trumfy jsou tedy na jeho straně. On je tím zosobněním sympatické, výjimečné, a trochu až mi bizarní - tedy úžasně zajímavé - postavičky.

 

David Suchet v kůži Poirota

Stalo se zvykem točit filmy o filmu. Nadzvedávat spodničku filmařině, jež stvořila dílo a dát divákovi nakouknout, co bylo pod ní. Poirot nemohl zůstat stranou. Proto vznikl dokument s Davidem Suchetem.

Jsme u toho sice krapánek nešťastní: nemá svůj knírek, chodí v běžném oděvu a necupitá jako Poirot, ale světe div se, v jádru, až na ty vnější znaky, to je on. Pořád je to on! A to je základ všeho. David Suchet je Hercules Poirot a Hercules Poirot je David Suchet. A basta. Snad se jím i stal, snad to měl nějak v genech, ale je to on. A to se nemohlo minout s úspěchem. Dokonce je to už fenomén a navždy bude.

 

A ten filmový dokument je právě o tom. Ale - a to je na tom to nejlepší - bez patosu, bez glorifikace, bez křeče reklamy pro seriál, či snad nějaké sebeprezentace postavy a jejího představitele. Netřeba. Kvalita a symbióza postavy a jejího herce je už tak dokonalá, že takovéhle berličky vůbec nepotřebuje. A nikdy už ani potřebovat nebude. Takže, dík, za každý příběh o Herculovi Poirotovi, a dík osudu, že se našel představitel, který není jen představitelem, a je tou postavou.

 

 

Jakže to zformulovala Česká televize?

Nevíme, zda dokument se už u nás vysílal. Nesledujeme na www.www-kulturaok-eu.cz moc televizi. Ale Vánoce jsou časem obrazovky a pohádky nejsou jediné, co je k vidění. Proto jsme uvítali vysílání dokumentu David Suchet - v kůži Poirota. A nelenili jsme a sesedli k obrazovce. A nelitovali jsme. A teď si ten dokument dovolujeme doporučit všem návštěvníkům našeho webu. A všem vůbec. Není přece snad člověk, jenž by Poirota neznal, a tak nebude ani člověk, který by nechtěl víc poznat jeho představitele - Davida Sucheta. A to dokument vysílaný Českou televizí na kanále ČT 2 o letošních Vánocích beze zbytku splnil.

 

A teď už ta slíbená citace:

„Nejslavnější představitel legendárního detektiva vzpomíná na čtvrt století natáčení populární série. Knírek, buřinka a vycházková hůlka provázely anglického herce Davida Sucheta čtvrt století. Televizní seriál, dle detektivek Agathy Christie Hercule Poirot, se v Británii začal vysílat v roce 1989. Natáčet se ale začalo už mnohem dřív. Poslední klapka padla v roce 2013. U všech důležitých momentů natáčení poslední řady, v níž, jak víme, Poirot skoná, byl tentokrát i dokumentární štáb. Budeme svědky pohnutých chvil při filmování scény umírání, kterému kromě štábu přihlížela i Suchetova manželka, můžeme sledovat i opravdu poslední záběr a následné projevy díků. Kromě řady rozhovorů s důležitými spolutvůrci televizního Poirota počínaje producenty a konče hudebním skladatelem, se spolu s Davidem Suchetem vrátíme do doby, kdy se s Poirotem teprve začal seznamovat. Prozradí nám, jak se líbil dceři Agathy Christie Rosalind, jak se spřátelil se spisovatelčiným vnukem, jak se na roli připravoval. Bude se také cestovat: vypravíme se například do Belgie, kde herec ke svému překvapení objeví v jednom muzeu Poirotův rodný list.“ (Česká televize)

 

Co dodat? Vyhledejte si snímek a vychutnejte jej. 48 minut s Davidem Suchetem za to stojí.

 

 

Titul: David Suchet - v kůži Poirota

Země produkce: Velká Británie 2013

Producent: David Suchet

Režie: Chris Malone

Hrají: Brian Farnham, Christopher Gunning, David Suchet, John Curran

Hudba: Nainita Desai

Žánr: dokument

Stopáž:  48 minut (alternativní: 56 minut)

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: internet

 

 

 

 

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=vxdZosTSj48

https://www.youtube.com/watch?v=FX3ITew9Mpw