David Černý: Black Hole aneb když v té naší pádící době je všechno už jen v pohybu …

31.10.2016 09:47

DSC Gallery – Praha

27. 10. – 29. 11. 2016

 

Na vernisáži nové prodejní výstavy ve Dvorak Sec Contemporary Gallery  bylo tak plno (no, spíše jsme si tam, my návštěvníci, připadali jako sardinky v plechovce), že jsme se za www.www-kulturaok-eu.cz oficiálního zahájení nezúčastnili a museli  jsme se další den znovu podívat nejen na 21 párů olympijských nohou Emila Zátopka, neúnavně se kmitajících, z nichž jen pár párů jsme mohli spatřit již na letošní výstavě o sportu v DOXu. 

 

Sochař David Černý zde vystavil svou nejnovější tvorbu, kterou vytvořil za poslední 3 roky. Většina děl ještě v ČR nebyla prezentována, pouze v zahraničí.  U vchodu nás uvítal mlčenlivý Thinker z nerezu a v zadní výstavní síni to naopak byly v pohybu dvě monumentální nerezové plastiky Horse Power I. a II. (2016) o velikosti 270 x 300 x 340 cm. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Nesnáším, když mám komentovat svoje díla, ať se každý přijde podívat sám“,

řekl sám David Černý a potvrzuje tím svou pověst provokatéra, která se odráží i v jeho práci, v níž často nad estetickou stránkou převažuje sarkastické tepání do společenských vztahů.

 

 

Sérii portrétů složených ze zalitých předmětů, vytvořené z polymerních materiálů, metrové reliéfy (Scull), určené na zeď, David Černý prezentoval ve zdejší galerii již před 3 lety. Z nichž ty nejnovější portréty fyziků a badatelů jako byli J. Robert Oppenheimer, Werner von Braun a vědec Stephen Hawking (exponát, který na mezinárodním veletrhu současného umění Start v Londýně zakoupil soukromý sběratel, vznikal přes 10 měsíců) můžeme zhlédnout také na nynější výstavě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David Černý patří k nejznámějším českým umělcům, jméno absolventa designu a sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze znají i lidé, kteří se výtvarnému umění nevěnují.

 

K posledním jeho obecně známým kusům patří London Booster, typický londýnský patrový autobus, který sloužil jako poutač před Českým domem v místě olympijských her v roce 2012. Před 4 lety byla odhalena pamětní deska Václavu Havlovi na budově Divadla Na zábradlí, kterou Černý vytvořil. A letos pro olympiádu v Riu 2016 vytvořil sto párů běhajících nohou, upomínajících na slavného olympionika Emila Zátopka.

 

 

 

 

 

 

 

 

A další artefakt, který v poslední době David Černý vytvořil pro pražské sídliště Nové Butovice, kam na korze mezi nudné paneláky dokonale zapadne, je nerezová plastika Trifot o výšce 12 metrů, která svýma očima (na všechny strany) působí hrozivě, spíše jako robotický Velký Bratr.    

 

110 00 Praha 1

Dlouhá 5

 

www.dscgallery.com

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/david-cerny%3a-%c2%b4uber-ego%c2%b4-aneb-prijel-jak-%c2%b4kluk-na-kole%c2%b4/