Dar radosti aneb když před 100 lety R. Thákur dostal Nobelovu cenu za literaturu

26.11.2016 16:31

Galerie Josefa Adamce – Praha

14. 11. – 4. 12. 2016

 

Na vernisáži prodejní výstavy grafického díla akademické malířky Dany Puchnarové, která se konala ve 2. podlaží domu Obce křesťanů, velmi aktivní autorka promluvila o svém díle, o svých grafických listech – 8 litografií ke sbírce poezie R. Thákura ´Gítandžalí´. K vybraným litografiím ji inspiroval její oblíbený básník R. Thákur ..... zejména v té dnešní době, velmi pohnuté.  Jak Puchnarová řekla, vybrala si vždy nějakou Thákurovu báseň (8 základních duševních postojů), jejíž text na konci grafického listu připsala vlastní rukou. Kromě grafických listů autorka vystavila i své obrazy - malby na papíře. Autorka vyslovila přání, aby každá věc měla nějaký smysl, aby se nacházela v rovnováze a harmonii a doplnila, že téma všelidské lásky je nesmírně univerzální….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R. Thákur psal již od svých 8 let básně a  později se aktivně zasazoval o samostatnost Indie.

 

Domníval jsem se, že snad má pouť už dospěla ke konci všeho, co se mělo stát…Co to však dnes vidím? …Jaká svěžest proudí pod povrchem věcí!…Sotva skončila stará cesta, už mě vedeš do nových krajů.

R. Thákur

 

Malířka a grafička Dana Puchnarová vytváří dílo, jež nás může posilovat a nabít energií. Puchnarová je osobností všestranně aktivní jako malířka, grafička, ilustrátorka, autorka realizací do architektury, pedagožka – a je také činná literárně. Důležitější ale je, že udržela kontinuitu duchovního smyslu umění, myšlenku díla, které klade důraz na práci vědomí, na práci myšlenkovou. V prosinci 2016 budeme křtít  nové vydání knihy Máj od Karla Hynka Máchy, s ilustracemi Dany Puchnarové vyjce u příležitosti 180. výročí vydání knihy Máj a úmrtí K. H. Máchy.

 

Dana Puchnarová (22. 1. 1938 Praha)

  • (1953 – 1957) studium na Střední odborné škole výtvarné v Praze
  • od 1958 studium na Akademii výtvarných umění v Praze
  • 1964 -  absolvovala a obhájila svou diplomní práci za cyklus grafických konfigurací k povídkám Franze Kafky (u prof. Karla Součka)
  • od 1991 působí 12 let jako pedagog na Katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci
  • výtvarná díla D. Puchnarové vlastní Národní galerie v Praze, České muzeum výtvarného umění v Praze, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Muzeum umění Olomouc – Muzeum moderního umění, Muzeum Narodowe v Krakově
  • 1965 Cena Ministerstva kultury ČSSR
  • 1966 cena Folkwang-Presse-Preis v Essenu v Západním Německu a další…
  • cena Grafika roku 1997
  • v 1. pol. let 60. let se proznámila svým dílem do české verze evropského informelu

 

Témata nachází ve filozofii a literatuře; v díle Jacquese Maritaina, Alberta Camuse, Františka Halase a v povídkách a románech Franze Kafky.

 

 

Kafkovské vize pronásledování, tajuplného slídilství, pocitů viny a bloudění, které vyjádřila ve svém díle, měla příležitost pocítit i osobně ve svém životě, když po podpisu Charty 77 roku 1977 a v letech následujících byla vyslýchána státní bezpečností a byla vystavena velkému psychickému tlaku. Vyjádřila to v dalších cyklech díla a v důležité myšlence, že totiž práce, vzniklé na základě těžkého psychického nátlaku, nejsou tím pravým uměním, které může člověka osvobodit.

 

 

 

  • 1966: pracuje s křivkami a čistými barvami, aby dosáhla souladu a jednoduchosti
  • cyklus Vize zničené civilizace z roku 1978 zahrnuje několik osobitých parafrází totalitárního Pomníku
  • poč. 90. let vznikají první Zahalené kresby, práce na průsvitných materiálech, které vyjadřovaly barevný a energetický potenciál výtvarné práce
  • 1991 – 2003: pedagogická činnost na Univerzitě Palackého v Olomouci

Duchovní předěl v díle Dany Puchnarové iniciovala návštěva Indie v roce 1996; ašramy duchovního učitele a zkušenost s jógovými praktikami pomohly umělkyni na cestě k nové transcendenci.

  • 1996 vznikl cyklus Sítě; tyto sítě jsou ve své nadčasovosti, slovy umělkyně – symbolem duchovní jednoty a společné cesty k míru a harmonii

 

Sbírka poezie R. Thákura ´Gítandžalí je vydána k výstavě v knižní podobě jako podepsaná bibliofilie s vícebarevnými litografiemi doc. Dany Puchnarové v nákladu 200 ks ve formátu album A4 a můžeme si ji v galerii zakoupit za 400 Kč.

 

170 00 Praha 7

Na Špejcharu 3

 

Máme otevřeno:

úterý 14.00-18.00 hodin

středa 14.00-18.00 hodin

čtvrtek 14.00-18.00 hodin

neděle 12.00-16.00 hodion

 

Vstupné:  dobrovolné

www.gja.cz

www.dana-puchnarova.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj text: Jiří Olič, MMU OL)

Foto: © Ing. Olga Koníčková