Dana Junková: Hledání aneb když hledáme, abychom se našli

08.05.2017 09:58

Galerie Arte Decor – Praha

5. 5. – 9. 6. 2017

 

Jsou galerie a Galerie, galeristé a Galeristé a malíři a Malíři. A není to o superlativech, počtech, hodnotách, povědomí, oceněních, případně o  Good address či-li dobré adrese. Ne. Je to o lidech a o tom, zda zapojují víc srdce než mozek. Zda jim jde víc o pohodu, nebo jen o zisk.

 

 

Galerie Arte Decor

V relativně poklidné uličce za značně neklidným náměstím Republiky, v Truhlářské uličce, je Galerie Arte Decor. Nevelká, útulná, vlídná, otevřená (doslova i obrazně) a napěchovaná (slovo ne moc umělecké, leč trefné) krásnými artefakty všeho druhu. Vyplatí se tam zavítat a jen tak pokochat. Ono vás to nakonec stejně za čas přitáhne zpět, až budete dumat o dárku k nějaké příležitosti, jenž hladí a není po vyprchání euforie jen další zbytečný krám v bytě.

 

Ale o to teď nejde. V téhle galerii jako ve všech galeriích nejen podle jména se – jako něco navíc – konají výstavy. V zadním traktu vedoucím do tichého vnitrobloku se tu objevuje, bez hektického a násilného plnění všeobecného galerijního – zpravidla měsíčního – rytmu, výstava. Nečekejte tu ale za každou cenu jen velká jména a nečekejte ani tak (jinde nemile častou) galerijní snobskost. Čekejte milá a – při vší úctě – vám neznámá díla. Tu uměleckých nadšenců z pobřeží Francie, jindy tvůrců z jižních Čech anebo z vlastní tvorby paní galeristky Grazyny Kaletové. Vždy ale jen upřímné, od srdce a k pohodě. Prostě milé zastavení uprostřed cesty Prahou odněkud někam. Výpadek ze shonu a zastavení se v pádící době.

Pozvání od této galerie tedy přijímáme rádi, a i když třeba koliduje s termínem i hodinou seberenomovanější galerie, uděláme vše proto, abychom se do Truhlářské podívali a na našem webu www.www-kulturaok-eu.cz vás o tom informovali.

 

Hledání Dany Junkové

Ano, jak řekl galerista Daniel Kaleta v úvodním slově na téma, proč se tahle vůbec první takto rozsáhlá výstava obrazů Dany Junkové v Galerii ArteDecor  jmenuje Hledání:

 

„Umělec by měl hledat neustále, jinak se zastaví a stojí.“

 

Autorka to sice glosovala skromnou replikou, že její výstava má jméno Hledání proto, že stále zkouší a hledá nové techniky, aby je objevovala, pracovala s nimi a zdolávala je s jediným účelem vytěžit z dané technologie to, co jí nabízí k jejímu uměleckému vyjádření. A tak jsou na výstavě její vesměs abstraktní obrazy vytvořeny řadou technik a přístupů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznávání Dany Junkové

Autorku jsme neznali. Ale když jsme s ní byli seznámeni, ve vteřině jsme měli dojem, že se známe. Sršela energií, netajenou radostí a přeletovala, jak čiperný motýl mezi četnými návštěvníky, přáteli.Včetně těch, co k nim přiřadila takříkajíc na první pohled. Jako nás.

Zajímali jsme se samozřejmě o Danu Junkovou jako malířku a osobnost. A dozvěděli, dílem od galeristy Daniela Kalety, dílem od ní a něco málo od jejího zjevně fandícího a neméně nadšeného manžela, mnohé. Rádi posíláme dál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dana Junková

Autorka je autodidakt. Nevystudovala malířství, ale aranžérství (což mimochodem dokládaly i mezi obrazy v galerii vkusně umístěné povznášející květinové aranže).

 

Vábily ji staré i nové obrazy. Zprvu ne jako malířku, ale jako ctitelku krásna. Jenže jak na to?

 

A tak se rozhodla věnovat profesi – dlužno říci, spíš mužské - rámařství. O její energii, odvaze a schopnostech svědčí, že se stala – již v roce 1987 (!) - jednou z prvních živnostnic v Praze, když si otevřela a hlavně vybojovala, ještě za socializmu (!) soukromé rámařství. Tím to pozoruhodné story o cestě k vlastní tvorbě ale nekončí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak tak rámovala a jak lidé  začali likvidovat a probírat staré půdy a sklepy, objevovali přitom staré rámy. A protože mnohým bylo líto jen tak je vyhodit, nosili je Daně Junkové. Ať je použije, chce-li, nebo vyhodí. A Dana Junková, z úcty k řemeslu svých předchůdců, rámy nevyhodila, ale schovala. Ale lákaly ji. Lákaly tak moc, že tajně, doslova, tajně z ostychu, zkusila do jednoho namalovat obraz. A ono to šlo. A tak po prvním následoval druhý, třetí a (asi po 3 letech snažení) mohla být tak připravena námi navštívená výstava v Galerii Arte Decor - Hledání. Autorka tak našla sama sebe. A stala se dalším z dokladů, že když někdo něco moc chce, tak se k tomu může propracovat.

 

Zajímavostí budiž, že tajnou vášeň své ženy dlouho netušil ani manžel, jenž ji zná prý už od svých 15 let. Malovala totiž tak tajně a v práci, že se jí to dařilo tutlat dost dlouho i před ním.

 

Obrazy upřímné a od srdce

Historici umění a vědátoři v oboru malířství by možná řekli své. Možná dobré, možná poučné, možná by měli třeba i výhrady. Ale to je akademičnost. Podstatné je, co před těmi obrazy cítí diváci a co autorka. A jak to dohromady souzní. A když jsme se dozvěděli od autorky, že ji malování uklidňuje a že ji láká další hledání, uvědomili jsme si, že nás její obrazy uklidňují a že nás lákají k jejich dalšímu vyhledávání. Takže souhra. A ta je nad vší akademičnost. Jde to do duše a od srdce. A o tom má být umění. Takže - stavte se, a uvidíte sami.   A ještě na konec, abychom nezapomněli. Výstava Dany Junkové je včetně (zcela neabstraktní)  Vážky samozřejmě prodejní.

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Truhlářská 21

Vstup: volný

www.artedecor.cz

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a10-umelcu-z-francouzske-normandie-aneb-z-kolebky-impresionismu-do-prahy-podruhe/