D21 a jeho Třesky aneb ´Třesky´ v D21 nejsou plesky -Přijďme na premiéru ´Pankáči na Baltu´!

09.06.2013 14:45

D21 a jeho Třesky aneb ´Třesky´ v D21 nejsou plesky -Přijďme na premiéru ´Pankáči na Baltu´!

Malá avantgardní divadla dělají často velké avantgardní věci. Dílem pro sebe a svou radost, dílem samozřejmě pro diváky a jejich radost. Je to takové nějaké vyšlehnutí něčeho, co jinam nepasuje a co zavedená divadelní dramaturgie těžko umožní. Večer na přidanou. Bonusy pro věrné a fajnšmekry. Jak libo…

 

Blíží se konec sezony, a v D21 to tedy musí závěrečně, „předdivadelněprázdninově“ opět třesknout. 

 

Poslední projekt sezony se odehraje ve dvou večerech, a to 17. a 18. června 2013 vždy od 19.30 hodin. Tentokrát je předmětem velkého třesku docela kuriozita: „Déjednadvacítkově“ pojatá povídka Jaroslava Rudiše (kterou autor divadlu za tím účelem přímo věnoval) - nazvaná ´Pankáči na Baltu´. Dramatizaci připravili Peter Chmela a Vojtěch Bárta. Podle tajných informací, jež prosákly ze zkoušek, se prý máme nač těšit, neboť už při prvních čtených zkouškách se tam plakalo (údajně smíchy) a domů odcházelo s dumkou na téma, tak sakra, co to vlastně ten "punk" je (byl)?

 

Takže nezapomeňme!

´Velký třesk´ na Malé scéně –  JAROSLAV RUDIŠ:  ´Pankáči na Baltu´

Autor: Jaroslav Rudiš

Režie: Peter Chmela

Dramaturgie: Vojtěch Bárta

ýprava: Agnieszka Pátá

Hrají: Stela Chmelová, Petr Pochop, Samuel Neduha

Premiéra: 17. června 2013

Reprízy: 18. června a 24. září 2013

 

D21 – Praha 2 – Vinohrady - Záhřebská 21

 

 

  • ´Velké třesky´ v D21

 

  • Představení, která formou světové premiéry a maximálně dvou repríz, prezentují původní tvorbu českých umělců. Jde o dlouhodobý projekt Divadla D21, který má ambice nejen oživit jeho Malou scénu, ale také obohatit kulturní nabídku v Praze o původní a nekonvenční divadelní událost.

 

  • Unikátní je především záměr představovat nejen autory divadelních her, prozaiky nebo básníky, ale také autory děl hudebních, výtvarných a zastupujících další umělecká odvětví. Za stěžejní považujeme hlavně fakt, že naším cílem není dělat „benefici“ či recitál jednotlivých osobností a už vůbec ne scénické čtení nebo jevištní skicu.

 

  • Výsledný tvar je koncipován jako výsostně divadelní zpracování, akcentující ve své scénické – tedy režijní, herecké i výtvarně – hudební složce myšlenky a atmosféru díla jednotlivých autorů. Jelikož při vzniku ´Velkého třesku´ úzce spolupracujeme s autory, které jsme pro tento záměr oslovili, jsou oni sami součástí svého večera a to do té míry, do které jim to je vlastní.

 

  • Osobnosti, se kterými spolupracujeme, výrazně a zcela nenahraditelně zastupují svůj uměleckých obor nebo obory, ať už na jeho poli působí dlouhodobě nebo krátce. Díla, která uvádíme, jsou buď vytvořena přímo pro Divadlo D21 a tento projekt nebo jde o díla vůbec či dosud minimálně uváděná na veřejnosti.

 

Richard Koníček

Foto: D21