Čtyřlístek ve službách krále -(filmová premiéra 28. 2. 2013!)

27.02.2013 09:23

Čtyřlístek ve službách krále  -(filmová premiéra  28. 2. 2013!)

aneb Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík poprvé filmovými hvězdami!

 

Populární komiksový seriál Čtyřlístek letos oslavil už 40 let od svého prvního vydání kresleného příběhu autora a výtvarníka Jaroslava Němečka. Posledního ledna 2013 očekáváme premiéru celovečerního animovaného filmu ´Čtyřlístek ve službách krále´, kde budeme prožívat spolu s Fifinkou, Myšpulínem, Piňďou a Bobíkem další jejich dobrodružství, která budou mít co do činění s císařem Rudolfem II., zlotřilým bezuchým kouzelníkem Kellym a korunovačními klenoty. Podaří se jim odvrátit návrat doby ledové?

 

Čtyřlístek, který vychází už 40 let, se vlastního animovaného filmu, se dosud nedočkal. Kromě tří dílů animovaného seriálu a tradičních i 3D příběhů v počítačových hrách, jsme mohli rozpohybovaný Čtyřlístek vidět ještě ve videoklipu Superkapely z Třeskoprsk - Myšpulín je profesor, případně můžeme započítat i divadelní hru Čtyřlístek.

 

Po čem touží král Rudolf II.?

Král Rudolf  touží po zlatotvorném kameni mudrců, a tak se rozhodne vydat všanc svatováclavskou korunu i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti mohou zachránit nejen královské klenoty a království, ale i celou zeměkouli, které hrozí návrat k době ledové…. Tak začíná velké filmové čtyřlístkové dobrodružství Fifinky, Myšpulína, Pindi a Bobíka ve službách krále a cíaře Rudolfa II. Příběh plný dramatických i humorných situací se spoustou nečekaných zápletek a zvratů….

 

Jak přesvědčíme Rudolfa II.?

Malý výlet na Pražský hrad k Fifinčiným narozeninám nabídne Čtyřlístku úžasné setkání – ve Zlaté uličce je nejdříve přepadne živý Lev, který je pak zavede tajnými podzemními chodbami až k hrobce českých králů, kde na ně už čeká samotný král a císař Rudolf II.!  Rudolf II. podniká se svým věrným lvem Aurixem cestu časem z minulosti do přítomnosti.  Čtyřlístek pomohou panovníkovi zázračný kámen mudrců, a tak zachránit království před zrádným alchymistou Kelleym, který se chce zmocnit trůnu. Budou se muset postavit i mocnému démonu zimy, smrti a zmaru Zimozelovi, který chce na zemi nastolit vládu věčného ledu. Král Rudolf II. se vrací do své doby sice bez kamene mudrců, ale moudřejší o poznání, že přátelství a odvaha jsou cennější než zlato.   

 

Zajímavosti o filmu

 

  • V současné době se film dokončil ve studiu ALKAY.  Ondřej Soukup komponoval  hudbu, text připravila Gábina Osvaldová.

 

  • Ve filmu se objeví 60 postav

 

  • Producent Miloslav Šmídmajer chtěl natočit také celovečerního Krtečka i Křemílka s Vochomůrkou, ale nepodařilo se to. Až Čtyřlístek, na jehož koprodukci se podílí společnost Cinemart, mu vyšel

 

  • Výtvarník Jaroslav Němeček podlehl nátlaku střihače Luďka Hudce a oproti komiksu doplnil Fifinčiny růžové šaty o krajkované kalhotky.

 

  • Přibližně měsíc před premiérou filmu byl vydavatelstvím Čtyřlístek vydán komiksový přepis scénáře.

 

  • Na filmu pracovalo ve filmovém studiu Alkay Animation Prague více než 50 animátorů z celého světa, z nichž polovina byli Češi  

 

  • Tvůrci filmu se snažili, aby animace vypadala jako kreslená, čehož docílili kombinací počítačové animace s kresleným pozadím. Michal Žabka si dle svého vyjádření komiksy „Čtyřlístku“ prohlížel již v době, kdy ještě ani neuměl číst.

 

  • Výtvarník Jaroslav Němeček kreslil komiks „Čtyřlístek“ již s myšlenkou na jeho zfilmování, proto mají postavičky jen tři prsty a palec, což je u animovaných filmů obvyklé. 

 

  • Animace si navenek podržela původní kreslený ráz, vznikala pomocí moderní 3D technologie, ale do kin půjde v klasické dvojrozměrné podobě. 

 

 

Co filmu předcházelo a jak to dopadlo?

Natočit film byl přáním všech tvůrců Čtyřlístku, dnes můžeme říci, že výroba filmu trvala čtyři roky. Problémem byly (pochopitelně) finance, film nakonec stál 30 milionů Kč.

V jednání byl i večerníček. Jeden díl by před třemi lety stál 350 tisíc Kč, a to byl ještě jen papírák (při animaci se jen posouvají vystřížené části těla, nepřekresluje se tedy celý nový obraz). Tam je výtvarník omezený a vznikají jen takové statické figurky. Čtyřlístek je akční, a podle Němečka měl být pořádně kreslený.  Panu Jaroslavovi Němečkovi se prý vždycky odněkud ozvali, že chtějí koupit práva, a když pak přinesli smlouvu, zděsil se, protože se v ní dočetl, že je mohou prodávat dál třetí osobě, vůbec by nevěděl, kdo ten film dělá, jak bude výsledek vypadat.V září 2009 se na stránkách Bio Illusion objevila první oficiální zmínka o připravovaném filmu.  Podle zveřejněného nástinu děje (a titulního obrázku) se bude jednat o zfilmovaný příběh Kámen mudrců ze stejnojmenné knížky z roku 2005 autorů Hany a Josefa Lamkových.

 

Sny si máme plnit

Šéf společnosti Bio Illusion Miloslav Šmídmajer původně zamýšlel natočit celovečerního Krtečka. Ale pan Zdeněk Miller, i když se mu myšlenka líbila, mu řekl, že měli přijít nejméně o deset let dříve a ne ve chvíli, kdy je mu už osmdesát let. Druhá cesta vedla za panem Zdeňkem Smetanou s návrhem na celovečerního Křemílka a Vochomůrku. Vysvětlil, že mu je pětasedmdesát let a že existují dlouhé a krátké dny. Krátké jsou ty, kdy pracujete, a dlouhé, kdy nic neděláte a jen si užíváte. Řekl, že on už touží jen po těch dlouhých. Další položka Šmídmajerova seznamu - Čtyřlístek - zůstala neodškrtnuta prostě proto, že mezitím se mu naskytla příležitost natočit páté Básníky. Jenže náhoda a šťastný osud tomu chtěly, že se k němu jeho vlastní nápad obloukem vrátil, to, když mu někdy před rokem zavolal Jan Jíra ze společnosti CinemArt, jestli by neměl zájem produkovat Čtyřlístek. "Sešel jsem se s panem Jaroslavem Němečkem, člověkem, jehož obrázky Čtyřlístku všichni milujeme, a dál nebylo nad čím přemýšlet," usmívá se Šmídmajer.

 

"Když mi Miloš Šmídmajer zavolal, jestli bych nechtěl režírovat celovečerní Čtyřlístek, vůbec jsem se nerozmýšlel a okamžitě řekl ano," vzpomíná Michal Žabka, který prý Šmídmajera zaujal svými už svými studentskými snímky. "Čtyřlístek pro mě představuje splnění klukovského snu, vždyť první číslo mi maminka koupila v nějakých pěti letech, to jsem ještě ani neuměl číst a jen si prohlížel obrázky."

 

O splnění přímo životního snu pak mluví výtvarník komiksu Jaroslav Němeček. "Už ve chvíli, kdy jsem postavy Myšpulína, Pindi, Fifinky a Bobíka poprvé kreslil, myslel jsem na to, aby se daly dobře animovat, od začátku jsem je viděl v příběhu, který se hýbe," vysvětluje Němeček, neskrývající tak své nadšení a slabost pro animovaný film.

 

A pro koho Čtyřlístek ve službách krále bude? Víc pro děti nebo víc pro jejich rodiče? "Primárně je film určen dětem," říká režisér Michal Žabka, "ale ve filmu je celá řada vtipů, které spíš ocení dospělí, musím se přiznat, že já sám jsem se při čtení smál opravdu často a hodně nahlas."

 

Fakta o filmu:

Titul: Čtyřlístek ve službách krále

Režie: Michal Žabka

Výtvarník: Jaroslav Němeček

Námět a scénář: Josef a Hana Lamkovi

Spolupráce na scénáři:  Mária Dufková, Bohumila Zelenková

Dramaturgie: Barbora Červenková, Luděk Hudec

Střih: Luděk Hudec

Zvuk: Marek Musil

Hudba: Ondřej Soukup

Studio: ALKAY ANIMATION PRAGUE

Producenti: Miloslav Šmídmajer (Bio Illusion), Aleš Tříska (CinemArt)

Hrají: Karel Heřmánek, Tereza Bebarová, Bohdan Tůma, Ondřej Brzobohatý, Vladimír Brabec, Jiří Lábus, Jan Přeučil, Dalimil Klapka, Petr Nárožný, Kryštof Hádek, Tomáš Juřička, Martin Písařík, Pavel Kříž, Vladimír Javorský, Martha Issová, Ota Jirák, Otakar Brousek st.      

Marketing: Nela Schlaichertová, Marta Zídková

Česká republika 2013

Délka filmu: 90 minut

Přístupnost: přístupný všem věkovým kategoriím

Žánr: animovaný film

 

Internet: www.cinemart.cz, www.bioillusion.com, www.ctyrlistek-film.cz

Facebook: www.facebook.com/ctyrlistekfilm

Premiéra: 28. 2. 2013

 

První česká poštovní známka s motivy z českého filmu

V roce 2012 Česká pošta vydala první známky s tematikou „Čtyřlístku“, které byly prvními samolepícími a navíc měly písmenové označení hodnoty. V listopadu 2012 pak výtvarník Jaroslav Němeček v pražském kině Evald na národní třídě představil a šampaňským pokřtil další dvě nové poštovní známky, ale tentokrát s motivy z českého filmu ´Čtyřlístek ve službách krále,´přičemž na známkách vidíme  kromě tradičních postaviček ještě  císaře Rudolfa II. a věrného lva Aurixe I. Na rubovou stránku aršíku nakreslil pan Němeček hlavní postavy filmu, včetně těch záporných. Připravuje se rovněž vydání pamětní medaile.  

 

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: CinemArt a.s.