Čtyři z pětky aneb kdo se směje naposledy, směje se nejlíp?!

05.08.2015 13:45

Galerie Portheimka - Praha

 4.  - 28. 8. 2015

 

 

Sešli jsme se na vernisáži nové výstavy, která se konala ve velmi živém a neklidného žhavého léta plném ovzduší,  v Galerii Portheimka. Výstava karikaturistů ´Čtyři z pětky´, je výstava kreslířů a karikaturistů, jmenovitě Pavla Hanáka, Jiřího Koštýře, Radovana Rakuse a Marka Setíkovského. Každý z autorů zde vystavil  kolem 70 svých obrázků!

 

Čtyři výtvarníci, se znají už více než 20 let a alespoň část této doby jsou spjati také s pátou pražskou čtvrtí. Ať už zde bydlí velkou část života, nebo se sem přestěhovali před pár  lety, spojily jejich osudy (kromě práce) smíchovské hospody a vinárny.  Pavel Hanák je smíchovským patriotem od 70. let min. stol.  Jiří Koštýř se do Prahy přestěhoval z Kamenice nad Lipou a usadil se s rodinou na jz. okraji Prahy. Radovan Rakus překonal vltavský tok v roce 2011, aby zakotvil rovněž na ´´Pětce´. A  Marek Setíkovský  tu bydlí od roku 1990. Jeho dědeček však bydlel na Smíchově celý život a už před válkou tu také měl řeznický krám. Přitom jsme byli upozorněni, že každý z karikaturistů má své povolání zcela jiné…projektant potrubí, architekt, stavař…

 

Úvodní slovo pronesl předseda ČUK Radovan Rakus a Mgr. Milan Hlaveš,  Ph.D. Na závěr vernisáže nám zahrála skupina Extempore, které jsme předem poděkovali, protože si stěžují, že jim nikdo po koncertě nepoděkuje. Výstavu doporučujeme každému, kdo se  chce zasmát nad vtipnými, mnohdy dosti odvázanými karikaturami, které jsou většinou velmi aktuální…a dotýkají se také tématu a problémů Prahy.

 

 

Pavel Hanák

(* 13. 9. 1948 v Úpici u Trutnova)

Dětství prožil ve svém rodišti v Úpici na Sychrově. Od svých šesti let bydlel v Praze ve Vršovicích a na Smíchově. Po ukončení základní školy v roce 1963 byl přijat na Střední průmyslovou školu strojnickou v Betlémské ulici, po absolutoriu a po vojenské službě u tankového praporu v Jižních Čechách, Budějovicích a Vimperku nastoupil do Potrubí Praha jako konstruktér, kde pracoval až do roku 1996 ve funkcích projektant, vedoucí projektant, vedoucí projekčního oddělení, dále pracoval u firmy Intecha Praha jako samostatný projektant potrubí a rok zkusil být i na volné noze. Nyní pracuje jako samostatný technolog v ČKD Praha d.i.z. Mimo profesní kariéru se celý život věnuje malování a kreslení. Tvoří výrazné, charakteristické karikatury osobností všech možných profesí, svých přátel, známých i neznámých lidiček z nejrůznějšího prostředí.

 

Publikoval:  Dikobraz, Nový Dikobraz, Podvobraz, Hec, Pojizerské listy, Prager Zeitung, Listy 2002, Cik-cak, Dikobraz 2004, Internetový časopis ČUK – E-GAG, Sorry. Je členem České Unie Karikaturistů a zúčastňuje se jejich výstav.

 

Jiří Koštýř (* 1. 1. 1968 v Počátkách)

Do  roku 1982 žil v Kamenici nad Lipou. Od roku 1983 do současnosti působí v Praze. Absolvoval SPŠST v Panské - obor filmová a televizní tvorba  a následně Filmovou a televizní fakultu Akademie Múzických Umění (FAMU). Ilustrátor a karikaturista. Je členem unie karikaturistů, publikuje nejen v Česku, ale i v zahraničí. V letech 1991 - 1993  publikoval v humoristických časopisech Dikobraz a Nový Dikobraz a od roku 1994 je členem České unie karikaturistů (ČUK). Jeho tvorba je zastoupena v Karikatur & Cartoon Museum - Basilej (Švýcarsko), Museum House of Humour and Satire - Gabrovo (Bulharsko) a v soukromých sbírkách u nás i v zahraničí.

 

Radovan Rakus (* 3. 10. 1959 v Praze)

Předseda České unie karikaturistů. Kreslíř a ilustrátor. Publikuje od roku 1990 v různých časopisech a novinách. Namátkou: Škrt, Dikobraz, Nový Dikobraz, Podvobraz, Metro. Publikuje také v různých oborových a odborných periodikách. Je kmenovým kreslířem časopisů Sorry a Květy. Věnuje se též reklamní a grafické tvorbě. Ač se věnuje kreslení "cartoons" na profesionální úrovni, prozaickým povoláním je stavař. Na svém kontě má několik samostatných (Praha, Semily, Roztoky u Prahy, Nejdek, Vysoké nad Jizerou, Bakov nad Jizerou) a mnoho společných výstav.

 

 

Setík (Marek Setíkovský) (*  24. 3. 1964)

V roce 1997  odmaturoval na večerním gymnáziu v Karlíně a přihlásil se na pražskou architekturu při ČVUT. Od roku 1992 se živí jako architekt a baví se jako karikaturista.

Máme otevřeno: úterý – neděle: 13.00 -  18.00 hodin

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková