CONTAIN[ERA] EXPO/8 výstav na jednom ostrově aneb když jsme zahlceni informacemi, které nemají žádnou hodnotu

26.10.2015 14:34

Štvanice – Mystic Skate Park - Praha

24. 10. – 7. 11. 2015  

 

 

 

 

 

Po putovní části výstavy CONTAIN[ERA] EXPO, která proběhla zároveň v 8 evropských metropolích, se všech 8 instalací v kontejnerech (jak jsme na www.www-kulturaok-eu.cz v rámci tiskové konference ve vile Štvanice dozvěděli)  přesouvá do pořadatelského města Prahy na ostrov Štvanice.

Od 24. 10. do 7. 11. 2015 máme možnost zhlédnout všechny výstavy a prozkoumat tak celý rozsah projektu v jednu chvíli, na jednom místě. Součástí dvoutýdenní výstavy je dvoudenní odborná konference s účastí vystavujících umělců, galeristů a teoretiků z participujících států (25. – 26. 10. 2015).

 

Dvoutýdenní společná výstava představuje vyvrcholení putovní fáze. Do Prahy, centra impulzu celého projektu, se sjely všechny výstavní kontejnery, vystavující umělci, galeristé, kurátoři, teoretici a další erudovaná veřejnost z partnerských zemí. Na společném sympoziu zúčastněných umělců současně vznikne poslední devátý kontejner jako kolektivní dílo všech participujících umělců.

 

Instalace kontejnerů osadila špičku ostrova a  kopíruje mapu měst zúčastněných partnerských zemí. Jednotlivé výstavy (Adéla Součková (CZ), DionýzTroskó (SK), János Brückner (HU), Karol Komorowski (PL), Angela Kaisers (DE), Lukas Troberg (AT), TillKönneker (CH) a Carlo Zanni (IT) reprezentují  potenciál mladého evropského multimediálního umění.

V rámci Contain[era] Expo proběhne 25. a 26. 10. ve Vile Štvanici série přednášek.

 

Z Paříže do Prahy přijede přednášet renomovaný teoretik Gregory Chatonsky. Účastní se i Srb Kristian Lukić, zakladatel Institutu flexibilní kultury a technologie. Německá teoretička Lorena Juan povede rozhovor s participující umělkyní Angelou Kaisers o disciplinární pasivitě a reprezentaci genderu v lidových vyprávěních. Bude promítáno multimediální dílo-přednáška švýcarského kurátora Fabiana Schmida a umělce Tilla Könnekera z Curychu, zkoumající ztvárnění současné imigrační politiky ve videospotech na portálu YouTube. Vystoupí Václav Jánoščík, filozof a kurátor, zabývající se objektově orientovanou ontologií, a další teoretici jako například Bea Istvankó z Budapešti, či Polka Karolina Plinta. Přednášky budou doplněny prezentacemi jednotlivých zúčastněných galerií z osmi evropských metropolí.

Program EXPA bude doplněn o rozměrnou prostorovou instalaci architektonického studia H3T nazvanou „Contain[ERA] Structure“ a o workshop vedený Zdenkou Švadlenkovou „Výtvarná reinterpretace skrze nová media“ 1. 11. 2015 ve vile Štvanice.

 

 

V rámci zakončení EXPA zahraje 7. 11. 2015 slovenská kapela Katarzia.

 

Vystavující umělci: Adéla Součková (Česká republika), Dionýz Troskó (Slovenská republika), János Brückner (Maďarsko), Karol Komorowski (Polsko), Angela Kaisers (Německo), Lukas Troberg (Rakousko), Till Könneker (Švýcarsko) a Carlo Zanni (Itálie)

 

Místa pro kontejnery

CZ- Containall, Cihelná 4, Praha 1

SK- Dóm sv. Martina Rudnayovo nám.1, Bratislava

HU - Szabadságtér, Budapešť, 5th district

PL - Służewski Dom Kultury, ul. Bacha 15, 02-743 Varšava

GE- Pallasstraße 5, 10781, Berlin

AT - Donaukanallände 1010 Wien / Salztorbrücke 1020 Vídeň

CH - Wasserwerkstrasse 95-99, 8037 Curych

IT - TRAM DEPOT, via Marmorata 13, 00153 Řím

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/contain%5bera%5d-transfer-materializovane-informace-v-postinternetove-ere-v-aneb-zaciname-%c2%b4virtualni-realitou%c2%b4-adely-souckove-%21/

 

Vstup: volný

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková