Co mám umět, než půjdu do školy! aneb všechno však bychom znát neměli, nebo se budeme ve škole nudit!!

06.06.2014 16:36

Co mám umět, než půjdu do školy!  Barvy a tvary (s podtitulem ´´Zábavné úkoly pro předškoláky´)

Co mám umět, než půjdu do školy!  Psaní  (S podtitulem ´Zábavné úkoly pro předškoláky´)

Co mám umět, než půjdu do školy!  Protiklady (s podtitulem ´Zábavné úkoly pro předškoláky´)

22. 5. 2014

 

Nakladatelství Fragment připravilo  pro předškoláky absolutní novinku -  několik publikací s ústředním názvem ´Co mám umět, než půjdu do školy! ´ Na www.www-kulturaok-eu.cz jsme si ji vybrali k recenzi, protože máme ještě a budeme mít až do naší smrti v živé paměti náš první příchod do l. třídy základní školy. A proč asi?! Když mě maminka vedle ke dveřím  mé budoucí třídy, vzepřeli jsme se  o futro dveří a začali bulet s tím, že přece vůbec nic neumíme. No, jak to bylo dál, už nevíme.   Ale I. třídu školu jsme absolvovali  zdárně, takže  ´no comment´.

 

No, nakladatelství se činí. A  přicházejí na neuvěřitelné nápady, jenže sešitky  ´Co mám umět, než půjdu do školy!´původně vznikly v Belgii.  A nakladatelství Fragment tak hned po nich sáhlo, a vědmě, že právem, protože  sešitky  jsou de facto forma omalovánek, forma učení a škola hrou, takže dětičky odchované televizí a internetem si snad konečně k nim sednou a  potěší se barevnými  obrázky, po kterých mohou ještě navíc čmárat, že, milí rodiče?!

 

Barvy a  tvary

Základní barvy a tvary by měl znát každý předškolák

Procvičujme jejich poznávání s tímto sešitem plným zábavných úkolů a omalovánek

 

Připravíme si barevné tužky, fixky či voskovky, nebo i jiné barvičky, které máme právě k dispozici. Podle pokynů, které dětem z knížky předčítáme   dohlížíme na jejich plnění,  pomáháme předškolákovi  s úkolem (de facto se tak dítě seznámí s pojmem domácí úkol). Na každé stránce se seznámíme se třemi úkoly, přičemž si můžeme  vybrat stránku jakoukoliv, buď podle tvarů (je nadepsána v rohu  např. čtverec, obdélník) nebo podle barvy (modrá, oranžová…). ,  mnohdy třeba zjistíme, že naše dítko je ó, hrůza, barvoslepé….na poslední stránce si vyzkoušíme dítko, zda už umí pojmenovat barvy i tvary.  Ale jinak se nic neděje…dítko toho umí možná víc, než tušíme…

 

Psaní

Uvolňování ruky by měl trénovat každý předškolák

Procvičujme základy správného psaní s tímto sešitem plným zábavných úkolů a omalovánek


Dítko se učí obtahovat čáry a kreslit vodorovné linky. No, někdy je to hra o rodičovské či babičkovské nervy, že? Můžeme mu vést dětskou ručičku, ale jemně, tlakem nic nespravíme, násilím už vůbec ne.  Psaní totiž je změť linek, spirál, klikatých čar, tak jako skáče koníček, kočička, či myšička, takže se bude jistě v l. třídě hodit, když nebudeme psát jako dřevo… čeká nás překvapení, budeme se učit psát písmena e, l, n,m,o, q, i, u, a, b,c, d,f, g, h, j, k, o, p, r., s, t, uw, ww, x, y, z podle jejich příbuznosti tvaru  a ejhle, je to celá abeceda!

Mámo, já jsem písař!

 

Protiklady

Správně pojmenovat protiklady by měl zvládnout každý předškolák

Procvičujme jejich správné používání s tímto sešitem plným zábavných úkolů a omalovánek

 

No, jaké protiklady? No, jako např. vpravo – vlevo, malý -  velký, tlustý – tenký…. Můžeme tyto protiklady hodně dětem vysvětlovat (ve zvýšené míře platí totiž, že opakování je matka moudrosti) a hodně procvičovat s dětmi  i na procházce, na hřišti, protože není třeba sedět pořád nad tímto sešitem, i když láká svými omalovánkami. Hlavně tam, milí rodiče, najdeme inspiraci, jak na to, jak odpovídat na dětská věčná  ´proč´ a ´proč ne´ a ´jaký´, atp.   Opět jsou stránky děleny podle protikladů, a k nim odpovídajícím obrázkům,  a na závěr opět malý testík, zda dítko pochopilo aspoň některé rozdíly… i když nemusíme trvat samozřejmě na stoprocentním zvládnutí problematiky… je to docela těžké … my na www.www-kulturaok-eu.cz jsme dlouho v útlém dětství nechápali rozdíl mezi motorkou a traktorem…hu! A v dnešní době je to už úplně jedno, motorky i traktory udupou vše…co je kolem živé…včetně půdy…

 

Titul:  Co mám umět, než půjdu do školy!  (S podtitulem ´´Zábavné úkoly pro předškoláky´)

Copyright:  Editions Caramel Belgium, 2014

České vydání: Fragment, 2014

Rozměry v mm:  174x330

Počet stran: 24

Provedení: brožovaná

Rok vydání: 2014

Číslo vydání:  1

Žánr:   zábavné omalovánky

www.fragment.cz

Cena za jeden díl : 69 Kč

Další díly vyšly v edici: Počítání

 

Hodnocení:  100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Fragment, Ing. Olga Koníčková