Cibulkův kalendář pro pamětníky 2017 aneb U mrtvýho ptáka bylo živo až do rána

05.10.2016 11:00

Počátkem října, v první pravé podzimní dny, vylepšené navíc deštěm, jsme společností Albatros Media a. s. byli za www.www-kulturaok-eu.cz pozváni na křest již tradičního Cibulkova kalendáře pro pamětníky 2017. Nenápadně nám tak bylo připomenuto, že čas letí rychleji, než člověk stíhá vnímat, a že další rok pomalu končí a nový, že se kvapem blíží. Aleš Cibulka je však víc než příjemný hostitel a jeho kalendáře jsou pořád nejen potřeba, ale také ke koukání a počtení. No, skoro jako bájné dávné obrazové Vilímkovy kalendáře. A U mrtvýho ptáka je vždy milo a vždycky živo, tak proč takové pozvání nepřijmout…

 

 

Cibulka se (ne)opakuje (už po deváté!)

Nevíme, jak to nakonec dopadne, ale uvážíme-li, že Aleš Cibulka je schopen rok co rok najít 52 snímků, které nejsou všeobecně známy a 52 nových informací o hercích ze slavné prvorepublikové éry, je to jen matematicky vzato 468 převážně zcela neznámých informací. Píšeme informací, ne drbů, protože Cibulka je slušný člověk a svých (i našich) dávných idolů si váží a neubližuje jim, jak je dnes často v bulváru zvykem, ale zlidšťuje je, odlegendarizovává a ukazuje je jako jedny z nás, akorát že nadanější, hezčí, v případě dam krásnější a všeobecně úspěšnější.

 

A také nás informuje, že ony hvězdy to tehdy také měly všelijaké, i když dnes, s odstupem, se nám to vše zdá až pohádkově svůdné. Prostě, Aleš Cibulka nám ve svých kalendářích pozvolna vytváří encyklopedii o jím vybíraných a studovaných osobách.

 

Však také v předmluvě ke kalendáři píše:

„Z mého psaní se stává detektivka – vyberu jméno herce či herečky a musím projít všechny předcházející ročníky, aby se neopakovala stejná fotografie, abych znovu nevyprávěl něco, co už jsem vám prozradil.“

 

Ano, to se dá věřit. Kdo pravidelně čte, odbírá, chcete-li, Cibulkovy kalendáře, potvrdí, že to tak je. Naštěstí má Aleš Cibulka z čeho čerpat. I kdysi se rádo psalo o populárních osobách.

A tak je pro nás – a nesporně i pro Aleše Cibulku – příjemnou a napínavou otázkou, jak to nakonec dopadne. Kniha? Encyklopedie? Nekonečná série? Sbírkový foch v knihovnách? I tak třeba. Protože, ač není nic staršího než loňský kalendář, ty Cibulkovy se prostě nevyhazují, ty se skladují a brzy se už budou rovnat do knihoven jako zdroj zábavy i poučení a také ukázka, jak noblesní byl svět tehdy a jak drsný umí být dnes.

 

 

Devátá vlna je prý vždy největší. A devátý kalendář - co?     

O Cibulkově kalendáři se to naštěstí říci nedá. To by nadále upadala jeho úroveň, což při nadání a píli autora, a při bohatosti archivních materiálů, nehrozí. Žádné obavy, že by snad Cibulka končil. Ne. Nadějně hlásí: „A pořád je co publikovat!“

 

Takže, i když je každý další rok nemilá událost v životě člověka, protože stárneme, s Cibulkovým kalendářem, se vlastně dá na to stárnutí docela příjemně těšit. A to je přece docela dobrá zpráva, ne?

 

A jak stojí v anotaci vydavatele.: Obdivujete Adinu Mandlovou, Lídu Baarovou, Natašu Gollovou či Danu Medřickou? Líbí se vám Oldřich Nový, Karel Höger nebo Svatopluk Beneš? Pak je tady pro vás již po deváté Cibulkův kalendář pro pamětníky 2017! Nejde o obyčejný stolní kalendář, ale o čtivou literaturu faktu. Každý den máte dokonalý přehled o narození či úmrtí slavných filmových hvězd 30. a 40. let minulého století, o premiérách nejslavnějších pamětnických filmů a každý týden vás čeká unikátní fotografie doplněná poutavým textem. Máte tak šanci dozvědět se informace, které dosud nebyly nikdy zveřejněny. 

 

A co ten křest?

Paráda. Jako vždy s Alešem Cibulkou. A jako vždy v hospodě U mrtvýho ptáka. Role kmotry se zhostila neuvěřitelně půvabná a milá Paní Herečka, Jana Štěpánková. Mezi „přísedícími“ byla další četná a zvučná jména: Eva Pilarová, Valentina Thielová, Libuše Švormová, Jaroslava Obermaierová, Dagmar Patrasová, Valérie Zawadská, Hanka Křížková, Ivana Andrlová, Marie Tomsová, Marie Retková, Eva Hrušková, Jan Přeučil, Vlastimil Harapes, Pavel Kožíšek a mnoho dalších, které jsme stačili i nestačili zahlédnout. A plejáda médií a přátel autora i přítomných.

 

 

Sám křest nebyl, co do řečí, dlouhý. Jak připomněl předem Aleš Cibulka, křest nemá být dlouhý co do řečí, ale trvat má (a trval) do rána. Autor se opravdu krotil, ač znám svou výřečností, a v úvodu především poděkoval (ne tak jako na Oscarech, opravdově) společnosti Albatros Media, které se jeho devátého kalendáře ujalo v plné šíři a tak, dokonce prý, jedině tak, mohl opět vyjít. Za což mu patří i dík od nás čtenářů. Kde bychom byli bez Cibulkova kalendáře! Byli bychom o rok chudší! Přítomný za společnost Albatros Media a. s. pro změnu pan Baláž vyslovil potěšení, že Aleš Cibulka nabídl kalendář právě jim, a oni že ho mohli vyrobit. Dík Aleše Cibulky padl také na adresu jeho tradičního (už devítiletého) editora Michala Jagelky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slavnostním hostem byl syn Rolfa Wanky, Rudy Wanka, žijící ve Vídni, a do jisté míry se potatil. Je moderátor stanice ÖRF a po svém uvítání jen skromně poznamenal, že zatímco kolem vidí české herecké hvězdy a legendy, on má jen zásluhu na tom, že je synem slavného otce.

A pak už se ujala role kmotry, Janinka Štěpánková. S lehkou ironií a téměř s anglickým humorem připodotkla, že si všimla, že v kalendáři je zmínka o ní a jejím otci, a tím pádem i její fotka z dětství, právě v 25. týdnu, tedy v červnu, kdy slaví narozeniny, na které Aleš letos Aleš zapomněl. Že to tedy bere jako jeho splátku dluhu. Pak už jen popřála kalendáři i Aleši Cibulkovi příslovečné: Zlom vaz! Na což Cibulka odpověděl: Čert tě vem! Což samozřejmě neplatilo na paní Janinku, ale na - pro něj dokončený - kalendář a současně to bylo nenápadné přestřižení pomyslné startovní pásky na cestě k novému – již jubilejnímu - 10. kalendáři. Takže se máme nač těšit. Hurá!

 

Cibulkův kalendář pro pamětníky 2017

Autor: Aleš Cibulka 

 


 

 

Vydavatel: Společnost Albatros Media a. s.

 

Jazyk: čeština

Publikováno: 07/2016 

Formát: spirála; 220 x 150 mm; 68 stran kalendář 

Běžná cena: 89 Kč

Kategorie: populárně naučná / umění a kultura / film /ostatní / kalendáře a diáře / kalendáře

Knihovnické kódy: EAN: 8594050422223

 

Albatros Media a. s. , Na Pankráci 30, 140 00 Praha 4

www.albatrosmedia.cz

 

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková