Charles Gilman: ´Šílený profesor´ aneb vítejme v Horror School!

16.03.2014 21:34

3. 3. 2014


Nakladatelství Fragment  připravilo pro děti a mládež od 11 let v rámci nové edice ´Horror School´ knihu ´Šílený profesor´. Již obálka upoutá portrétem šíleného profesora, jemuž se na nás buď usmívá nebo diví, přičemž v momentě postřehneme i čertovské rohy. Živě měnlavá obálka upoutala nejen nás čtenáře, ale i cestující v pražské tramvaji, když jsme si knížku vzali do rukou, že se do ní konečně začteme. A přitom nás blažil pocit, že máme v ruce něco výjimečného. Vskutku dobrý nápad, doufáme, že i dětem se bude nevšední knižní obálka líbit.

  

Příběh v roce 2012 poprvé vydalo nakladatelství Quirk Books v USA  v anglickém originálu ´Professor Gargoyle´ v rámci řady Tales From Lovecraft Middle School. (www.quirkbooks.com).

 

Anotace:

Pamatujeme si na školní léta nebo do školy právě chodíme? Pokud ano, tak na to klidně zapomeňme, protože svoje dveře otevírá škola jako žádná jiná! Horror School je nové a navenek naprosto prestižně působící ´vzdělávací zařízení´. Ale když vejdeme, zjistíme, že se uvnitř dějí vážně divné věci… Krysy si tady běhají po chodbách, učitel biologie je všechno, jen ne normální, a knihovna je úplný ráj pro milovníky labyrintů. Horror School – Šílený profesor již vyšel v Nakladatelství Fragment!

 

Není škola, jako škola! Horror School alias Lovecraftova základní škola je nová, neokoukaná a také absolutně tajemná budova, ve které si nikdo nemůže být jistý ničím… A pokud si myslíme, že je učení nuda, tak jsme na velkém omylu.

 

Přestup na novou školu není nikdy jednoduchý. Nové prostředí, spolužáci i učitelé. Když se ale začne projevovat, že jde o školu plnou zvláštních věcí a lidí, je čas na útěk… nebo snad ne? Hlavní hrdina Robert nastupuje do sedmé třídy a nikoho ve škole nezná. Tedy až na bývalého spolužáka (Glenn Torkells), se kterým se ale moc v lásce nemají. Hned první den vyučování se stane něco neuvěřitelného - po chodbě se prohánějí krysy, jako by byly ve škole doma. Je to vůbec možné? A co teprve knihovna, ve které se člověk ztratí během okamžiku. A skrytá půda, plná tajemství…(oficiální text distributora)

 

„Skvělá zábava pro fanoušky lehkých hororů.“ - Kirkus Reviews

 

 

Tak jdeme na to…

V rámci úředního přerozdělení městských obvodů se Robert Arthur dostane do jiné, modernější, úplně nové školy i s bazénem. Věděl však, že přestoupit na jinou školu nebude nic jednoduchého, a měl obavy ze samých cizích tváří. Nakonec si,  kromě bývalého spolužáka Glenna T., který ho šikanuje,  samozřejmě přátele najde, i když to nebudou ti, o kterých si to předem myslíme…ale budou to dvouhlavé…no, nebudeme prozrazovat.   Navštívíme s Arthurem  školní knihovnu, poznáme prazvláštního chování  učitele biologie, seznámíme se s dvojčaty ( Sarah a Sylvie Priceovy), jež záhadně zmizí ze školní budovy… A co je tedy navíc úkolem Arthura kromě školních úkolů? Arthur totiž pátrá, hledá tajemství ukryté - kdesi?  V každém případě máme zaděláno na druhý díl -  vyjde již 23. dubna 2014.

 

 

Závěrem

Kniha se čte velmi dobře, je zajímavě ilustrována, dialogy jsou napsány s vtipem, který známe ze školních lavic. Učitelé byli a jsou vždy terčem kritických poznámek školáků, a tak poznáváme charaktery jak školáků, tak i učitelů…i zvířat…krys…jak se tam dostaly do šatních skříněk? Záhady se vrší jedna za druhou… ale bát ne moc nemusíme…    

 

www.horrorschool.cz

www.LovecraftMiddlesSchool.com

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m0sYsb46INo

 

Autor: Charles Gilman

Ilustrace: Eugene Smith

Vydalo: Nakladatelství Fragment, s. r.o.

Překladatelka:  Drahomíra Michnová

Pořadí v edici:  1

Počet stran: 128

Provedení: vázaná

Rok vydání: 2014

Cena:  229 Kč

Žánr: beletrie pro děti a mládež/fantasy, sci-fi, horory, dystopie/edice Horror School

Věk: 11+

Hodnocení: 90 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Fragment, autorka