Český lev 2012 aneb proč už v Praze nerozdáváme plyšové ´České lvy?!´

30.01.2013 14:46

Český lev 2012 aneb  proč už v Praze nerozdáváme plyšové ´České lvy´?! 

 

Již po dvacáté, jako každý rok, hodnotíme a nadělujeme ´České lvy´.  A komu, že?  Kdo bude mezi vítězi? Výsledky jubilejního 20. ročníku ´Českých lvů´ můžeme zhlédnout v přímém přenosu České televize na ČT1 v sobotu 2. března 2013. Jako moderátora  si na slavnostním večeru ve Velkém sále pražské Lucerny poslechneme herce Jana Budaře (už je majitelem 4 sošek Českých lvů).

 

Nominační  večer  pořádáme v sobotu 2. února 2013

Nominační večer za účasti nejen médií a tisku proběhne 2. února 2013 v kině Lucerna. V přímém přenosu na ČT2 ve 20 hodin se můžeme těšit na  konferenciéry v chaplinovské dvojroli, na Simonu Babčákovou a Jakuba Žáčka, který už si tuto funkci měl možnost vyzkoušet v symbióze s Markem Danielem a Ester Kočičkovou.

 

Simona Babčáková:  „Já jsem spontánní, vtipná, uvolněná a on je umělej a křečovitej. Já furt mluvím a on se naopak nikdy nedostane ke slovu – prostě symbióza.“

Jakub Žáček: „Přesně tak! Já to dělám pro film a pro lidi, Simona zase pro peníze… hezky se to vyváží.“

 

Vybereme ´plakát roku´ 2012

Na nominačním večeru oznámíme nejen užší výběr kandidátů v tradičních, ostře sledovaných kategoriích, ale vyhlásíme i dalších několika „nej,“ včetně nejlepšího českého filmového plakátu. Cenu za ´plakát roku 2012´  (která nemá podobu lví sošky) uděluje Česká filmová a televizní akademie už od ročníku 1998, přičemž jejím pomyslným vládcem je Aleš Najbrt, který se mohl z vítězství radovat už pětkrát.  

 

Při toulkách centrem Prahy se tedy neopomeňme pokochat plakáty, vystavenými v pražské pasáži Lucerna od 3. ledna 2013 do 3. února 2013  v životní velikosti, jak je stvořitelé mínili prezentovat. Jedná se o plakáty k 30 hraným i k 15 dokumentárním celovečerním filmům, které jsme uvedli do našich kin v roce 2012.

 

Jejich kolekci představujeme  podle  jejich abecedního uspořádání:  7 dní hříchů, Až do města Aš, Bastardi 3, Cesta do lesa, Čtyři slunce, DONT STOP, Dva nula, Hra o kámen, Karel Reisz -  ten filmový život, Konfident, Kozí příběh se sýrem, Labyrint, Láska je láska, Láska v hrobě, Líbáš jako ďábel, Modrý tygr, Můj vysvlečenej deník, Největší přání, Občan K., Odpad město smrt, Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, Pevnost, Polski film, Posel, Poslední výkřik, Praho, má lásko, Probudím se včera, Příběh z periferie, Příliš mladá noc, Rok konopí, Signál, Soukromý vesmír, Svatá čtveřice, Školní výlet, Tady hlídám já, Tajemství podzemní továrny v Chebu, Tambylles, Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid, Tomorrow Will Be Better, Váňa, Ve stínu, Věra 68, Vrásky z lásky, Záblesky chladné neděle, Země česká, domov Tvůj!

 

Dosud vybrané a oceněné plakáty roku 1998 – Michal Cihlář (Postel), 1999 – Aleš Najbrt (Pelíšky), 2000 – Juraj Jakubisko (Kytice)2001 – Eva Švankmajerová (Otesánek), 2002 – Aleš Najbrt (Rok ďábla), 2003 – Tomáš Machek (Sentiment), 2004 – Aleš Najbrt (Horem pádem), 2005 – Eva Švankmajerová (Šílení), 2006 – více autorů (Obsluhoval jsem anglického krále), 2007 – Martin Kaiser (...a bude hůř), 2008 – Aleš Najbrt (Karamazovi), 2009 – Aleš Najbrt (Protektor), 2010 – Petr Štěpán (Kuky se vrací), 2011 – Robert V. Novák (Alois Nebel)

Program nominačního večera 2. února 2013:

- Vyhlášení Českého lva v kategorii:

Český lev za nejlepší zahraniční film

 

- Vyhlášení vítězů nespadajících do kategorií Českého lva

Cena Magnesia za nejlepší studentský film roku 2012

Ceny filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný a dokumentární film

Cena za nejlepší filmový plakát

Cena filmového portálu kinobox.cz za nejlepší film roku 2012

 

- Vyhlášení nominací na ceny Český lev 2012 v následujících kategoriích: film, dokumentární film, režie, scénář, kamera, hudba, střih, zvuk, výtvarné řešení filmu, herečka ve vedlejší roli, herec ve vedlejší roli, herečka v hlavní roli, herec v hlavní roli

 

Seznam filmů – Český lev 2012

7 dní hříchů - Jiří Chlumský

Až do města Aš - Iveta Grófová

Bastardi  3 - Tomáš Magnusek

Cesta do lesa - Tomáš Vorel

Čtyři slunce - Bohdan Sláma

Dont stop - Richard Řeřicha

Konfident - Juraj Nvota

Kozí příběh se sýrem - Jan Tománek

Labyrint - Tomáš Houška

Láska je láska - Milan Cieslar

Líbáš jako ďábel - Marie Poledňáková

Modrý tygr - Petr Oukropec

Můj vysvlečenej deník -  Martin Dolenský

Odpad město smrt - Jan Hřebejk

Okresní přebor – poslední zápas Pepika Hnátka - Jan Prušinovský

Polski film - Marek Najbrt

Posel -   Vladimír Michálek

Poslední výkřik - Tomáš Kučera

Praho, má lásko - Tomáš Pavlíček, Markéta Černá, Viktória Dzurenková, Jakub Šmíd

Probudím se včera - Miloslav Šmídmajer

Příběh z periferie -  Karel Hřib

Příliš mladá noc - Olmo Omerzu

Signál - Tomáš Řehořek

Svatá čtveřice - Jan Hřebejk

Školní výlet - Petr Šícha

Tady hlídám já-  Juraj Šajmovič ml.

Tambylles - Michal Hogenauer

Ve  stínu  -  David Ondříček

Vrásky z  lásky - Jiří Strach

Záblesky chladné neděle - Ivan Pokorný

 

 

 

 

Seznam dokumentů – Český  lev 2012

Dva nula -  Pavel Abrahám

Hra o kámen - Jan Gebert

Karel Reisz, ten filmový život - Petra Všelichová

Láska v hrobě - David Vondráček

Největší  přání - Olga Špátová

Občan K. - Michal ,,Romeo‘‘ Dvořák

Pevnost - Klára Tasovská, Lukáš Kokeš

Rok konopí - Petr Slabý

Soukromý vesmír - Helena Třeštíková

Tajemství podzemní továrny v Chebu - Miloš Pilař

Tmář a jeho rod aneb slzavé údolí pyramid - Karel Vachek

Tomorrow will be better - Martin Přívratský

Váňa  - Jakub Wagner

Věra 68 -  Olga Sommerová

Země česká, domov tvůj! - Adolf Zika

 

Cena Magnesia za nejlepší studentský film 2012 – a její statut

Společnost Karlovarské minerální vody, a.s. ve spolupráci s Českým lvem a Českým filmovým centrem letos již potřetí oceňují nejlepší studentský film Cenou Magnesia za nejlepší studentský film. Cílem tohoto ocenění je další zviditelnění českého studentského filmu, podpora začínajících umělců a také motivace studentů filmových škol pro jejich další tvůrčí práci. Režisér vítězného filmu bude vyhlášen na nominačním večeru Českého lva dne 2. února 2013 v přímém přenosu na ČT2, obdrží stejně jako loni finanční prémii ve výši 100 tisíc korun poskytnutou partnerem ceny, společností Karlovarské minerální vody.

 

Stručná pravidla pro přihlášení filmu na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film:

O ocenění se může ucházet hrané, animované, dokumentární nebo experimentální filmové dílo s maximální délkou do 40 minut včetně počátečních a koncových titulků. Celé znění stanov najdeme na www.kinobox.cz/ceskylev/stanovy/cena-magnesia.

 

Cenu filmových kritiků a teoretiků 2012 za nejlepší hraný a dokumentární film bude vybírat  porota ve složení:

Alice Aronová, Tomáš Bartošek, Petr Bilík, Tereza Brdečková, Michal Bregant, Marek Čech, Marie Dostálová, Miloš Fikejz, Jan Foll, František Fuka, Jan Hauer, Tomáš Chvála, Kateřina Korbářová, Jan Lukeš, Pavel Mandys, Oldřich Mánert, Pavlína Nouzová, Martin Novosad, Milica Pecháčková, Tomáš Pilát, Agáta Pilátová, Jan Rejžek, Václav Rybář, Aleš Smutný, Kateřina Svatoňová, Jiří Svoboda, Martin Svoboda, Otakar Svoboda, Michal Šobr, Štefan Titka, Stanislav Ulver, Jiří Voráč, Pavel Žďárek

 

Od roku 1995 tvoří porotu členové České filmové a televizní akademie (www.cfta.cz). ČFTA je  reprezentativní orgán českých filmových a televizních tvůrců - ČFTA je profesní organizací, která rozhoduje i o nominacích českých filmů na soutěž OSCAR, uděluje výroční filmové ceny Český lev, výroční televizní ceny ELSA a spolupracuje při prezentaci České republiky.

 

Prezídium ČFTA:  Miroslav Ondříček – prezident, Petr Vachler – ředitel, Jiří Bartoška – předseda správní rady, Eva Zaoralová – členka správní rady, Jan Svěrák – člen správní rady,  Jan Mattlach – člen správní rady, Alois Fišárek – člen správní rady, Pavel Strnad – člen správní rady, Ivo Mathé – předseda dozorčí rady, Jaroslav Bouček – člen dozorčí rady, Václav Marhoul – člen dozorčí rady, Helena Třeštíková, Ondřej Trojan, Čestmír Kopecký, Saša Gedeon)

Z historie Českých lvů:  

Po vzoru Velké Británie udělujeme od roku 1993 českou filmovou cenu ´Český lev´, iniciovanou naléhavou potřebou ocenit tvůrčí počiny domácí filmové tvorby a filmové distribuce. Autorem projektu je Petr Vachler a jeho VAC – Vachler Art Company (www.vac.cz).

 

V hlavních kategoriích ´Českého lva´´zastupujeme  všechny české celovečerní filmy, které byly premiérově uvedeny do kin v České republice v průběhu jednoho kalendářního roku. Oceňujeme též nejlepší zahraniční film, distribuovaný v ČR ve zmíněném období. O jedné z cen rozhodujeme my diváci svou návštěvností - ´divácky nejúspěšnější film´.V prvních dvou ročnících hodnotila snímky 100 členná odborná porota, ve které byli zastoupeni filmoví tvůrci, filmoví kritici, publicisté a producenti. V letošním roce se již podruhé uděluje také cena pro nejlepší dokumentární film.

 

Před dvěma lety se také touto cenou, jak sdělil Petr Vachler na tiskové konferenci, která se konala v Mramorovém sále Lucerny (kde jsem navštěvovala kurzy tance u tanečního mistra Landy), inspirovali už i Poláci a Rakušané. Sám Petr Vachler  doufá,  že dalších 20 let bude snad pro český film ještě inspirativnější!?

 

Víme, že kategorii ´Plyšový lev´ jsme zrušili  již  v roce 2008!?

Na zasedání prezídia ČFTA, dne 24. září 2008 jsme zrušili kategorii ´Plyšový lev´, kterou   od roku 1993 udělovala  speciální porota filmových kritiků nejméně podařeným filmovým snímkům uvedeným do kinodistribuce. Obdoba této anticeny existuje v celém světě, ale ČFTA, jak řekl Petr Vachler na tiskovce, už nadále nechce zdůrazňovat negativní momenty české kinematografie, že už má kritiky dost, že hledá a snaží se hledat stále něco pozitivního ve všem. A příští rok předpokládáme, že asi jako „nejdelší český film“ bude nominován film  k 44. výročí protestního upálení Jana Palacha – „Hořící keř“. Tuto třídílnou minisérii v délce 240 minut podle scénáře Štěpána Hulíka (* 1984)  zrežírovala renomovaná polská filmařka Agnieszka Hollandová), která v Praze na studiích palachiádu rovněž prožívala.

 

Vyberme si nejoblíbenějšího herce a herečku!

Již od 23. ledna 2013 až do 25. února 2013 můžeme jako veřejnost hlasovat v anketě ´Českého lva´o nejoblíbenějšího herce a herečku. A kde?  No, přece na internetových stránkách: www.ceskylev.seznam.   Hlasovat můžeme pouze jednou, každý z nás má k dispozici dva hlasy – jeden pro herce, druhý pro herečku. Budeme-li mít štěstí, můžeme vyhrát dvě vstupenky na slavnostní vyhlášení a předávání cen, které nám umožní vstup i na afterparty s herci a herečkami. Výherci anket obdrží do společnosti Seznam.cz věcný dar, jak nám sdělila tisková mluvčí  Irena Zatloukalová za Seznam.cz

 

 

 

VAC - Vachler Art Company

gsm: +420 725 557 559

tel: +420 255 707 333

fax: +420 255 707 303

www.vac.cz

www.cfta.cz

www.ceskylev.cz

www.kinobox.cz

www.televizniceny.cz

Ing. Olga Koníčková

Foto: VAC