Československo design 60. – 80. léta aneb co když frčí nostalgie i retro nábytek?!

25.06.2015 13:46

Dům Umění  – Ateliér Fiala – Praha Chvaly

25. 6. - 31. 8. 2015

Na vernisáži prodejní výstavy, tentokrát retro nábytku s retro doplňky, kterou připravili v Domě umění, jsme si my starší  připomněli nábytek, který jsme  doma měli v 60. až v 80. letech 20. století. Mladí většinou tento druh nábytku neznají, mají raději nábytek např. z Ikey. 

Pro nás starší je výstava nostalgickou připomínkou a pro mladší může být zároveň inspirací pro oživení  jejich  interiérů těmito nadčasovými designovými kousky, zrestaurovanými  Ateliérem Fiala. Mnohé kousky si můžeme pořídit za nepříliš vysoké ceny, neboť vycházeli jsme z cen pořizovacích…nechybí ani plastová hračka – Kočka z roku 1963, návrh patentu paní Libuše Niklové...hádejme, kolik asi stojí?

"Přijďte si zavzpomínat na nábytek, který jsme měli doma. Tentokrát jsme připravili prodejní výstavu nábytku a doplňků s názvem Československo 60.- 80. léta, která pro vás může být nostalgickou připomínkou a zároveň inspirací pro oživení vašich interiérů těmito nadčasovými designovými kousky,"  vybídl nás  David Fiala, majitel ateliéru (na foto dole).

 

 

Výstavu zahájil David Fiala slovy, že připravili  v době prázdnin již jednadvacátou  výstavu,  tentokrát  výstavu  nábytku,  která není výstavou nábytku u nich první.  Fiala sdělil, že za  starožitný nábytek už nepovažujeme jen ten před válkou, ale i ten, který byl  vyroben po válce…  Naše expozice na Expo58, kterého se zúčastnilo 57 zemí -   byla vyvrcholení moderního nábytku a sklidila  úspěch,  a tak mohli čeští designéři, kteří takto mohli za hranice Československa vyjet,   vstřebávat některé  poznatky o  nábytku  západního stylu.  

 

Jaký byl nábytek v dobách budování socialismu? Ale žili jsme v něm několik generací…

No, byla to jiná doba. No, byl takový, jaký byl, byl vyráběný sériově, takže jsme lepší neznali a všichni jsme proto  měli nábytek stejný.  Na luxus jsme tehdy moc nekoukali, hlavně aby byl nábytek praktický, a to byl.  A že se v zahraničí  stály na něj fronty, ani asi nevíme... Především  v českých a slovenských  domácnostech nesměla chybět pohovka či rozkádací gauč pro domácího pána,  (těžká) křesla pro hosty  a dále nezbytné židle a tzv. konferenční stolečky či stolky pod televizi (ta vystavená televize zde asi hrát nebude, že?).  Fenoménem byla policová  stěna, kam se umístila  televize,  knihy, sklo, suvenýry….prostě všechno, co jsme chtěli mít pořád na očích…. A prach na ty drobné předměty padal a padal vesele dál….

Nábytek se sháněl těžko, zejména z finančních důvodů, nejvíce nám na www.www-kulturaok-eu.cz vyhovoval sektorový nábytek. Tj. nábytek, který se postupně dokupovával…aby aspoň druhem či barvou dřeva ladil se zařízením stávajícím…ale můžeme říci, že to byl nábytek na svou dobu kvalitní, dodnes máme rozkládací stůl, jemuž se žádné nohy nevyklají jako u současného nábytku, kdy židle už pomalu obměňujeme každých pět let díky jejich rozklížení….  

60. léta  - Expo 58

70. léta – doba normalizace, kdy i výroba nábytku byla režimem určována a sešňěrována

80. léta – na trhu nábytku stala ještě horší situace…

 

 

 

 

 

Seznam produktů,  které si můžeme zakoupit  na výstavě, je opatřen názvem výrobku,  rokem výroby,  místem, kde byl vyroben  a cenou…nechybí ani prodejní í nabídka obrazů např. Michala Singera,  Raimunda Ondráčka či Jaroslava Gruse.

V rámci večerní  vernisáže byly pro nás zpřístupněny restaurátorské dílny, kde jsme si mohli porozprávět s restaurátory o jejich vskutku náročné práci…

Ateliér Fiala již od roku 1991 specializuje na starožitnosti. Restaurátoři kompletně zrenovují starožitný nábytek a vracejí mu jeho původní krásu a lesk. Začínali se specializací na uměleckořemeslné památky a starožitnosti ze dřeva. Firmě se podařilo vybudovat stabilní kolektiv na vynikající odborné úrovni a díky velkému podílu na státních i soukromých zakázkách mohli rozšiřovat svoje zaměření i o další odborné činnosti. Dnes již zastřešují mnoho uměleckých oborů, které jsou nyní sjednoceny v barokní budově s názvem „Dům Umění“ v krásném prostředí Chvalské tvrze v Horních Počernicích.

Praha 9 - Horní Počernice

Na Chvalské tvrzi 858

 

Výstavu máme otevřenou: pondělí – pátek 9.00 - 17.00 hodin

www.atelier-fiala.cz

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/zamek-roztoky-svet-hracek-aneb-hracky-nejen-pro-pametniky/

 

Hodnocení:  99 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková