České vánoční ozdoby aneb víme, co je to skleněný odtažek? či perličkové ozdoby se na seznam UNESCO letos nedostaly…

07.12.2018 12:16

 

 

 

Galerie pod radnicí - Praha 3

6. - 28. 12. 2018

 

 

 

 

 

 

Vernisáž poslední letošní (tematické) výstavy České vánoční ozdoby, jež je instalací nevelké části sbírky tradičních vánočních ozdob Robina Böhma, sběratele a obchodního ředitele, zahájil radní Pavel Musil. Poté dostal slovo Robin Böhm, který se od roku 1993 dosud věnuje sbírání ozdob od 1. republiky až do současné doby.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mnohými z vystavených ozdob jsme na www.www-kulturaok-eu.cz potěšili, protože jsme si tak mohli navrátit vánoční čas svého dětství, kdy jsme tyto ozdoby věšeli na stromeček, než jsme je (z prostorových i finančních důvodů) prodali do bazaru (vánoční špice se zvonečky i vánoční perličková hvězda).  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robina Böhma sbírka čítá na tři tisíce koulí a dalších unikátních ozdob, přičemž mu tento nejen koníček (obchoduje s vánočním zbožím) otevřel cestu i na výstavy do zahraničí (vystavoval např. v německém Moritzburgu).

 

Trocha historie neuškodí (byla však velmi složitá)

Do 20. let 20. století jsme vánoční ozdoby ze zahraničí dováželi, poté Sklářský ústav v letech 1932/33 vyhlásil soutěž na nové tvary vánočních ozdob, takže ve 30. letech 20. století došlo k nejen rozkvětu (ruční) výroby vánočních ozdob v Čechách, ale i k jejich masivnímu exportu do celého světa.  Poté již nastala různá  složitá období výroby různých firem...ale to si můžeme přečíst na výstavě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co nás zaujalo, bylo, že princip výroby vánočních ozdob typu např. špička, oliva, reflektor či zvonek  vychází nejdříve ze základní  vyfouknuté koule, již pak zručný sklář dál tvaruje.

 

Po 2. sv. válce...

V 80. letech 20. století jsme v  Československu vyrobili 11 milionů skleněných koulí, jejichž výroba zaměstnala tisíc zaměstnanců.  Export vánočních ozdob z České republiky dosud naštěstí vzkvétá, i když se bojuje s konkurencí, zejména nekvalitní čínskou produkcí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V expozici si můžeme ve vitrinách, kromě vystavených panelů s texty a dobovými fotografiemi,  zhlédnout rozdíl mezi neostříbřenou a ostříbřenou vyfouknutou ozdobou, zdobenou či nezdobenou barvami na sklo (lak - lesklý povrch, mat - matný  povrch, mrazovka - efekt námrazy, porcelán - porcelánový efekt):

Panely

Historie zdobení vánočních stromků

Vánoční stromky v Čechách

(text: Petr Nový)

Foukané ozdoby

Jak vznikají ozdoby foukané do formy?

Jak vznikají volně foukané vánoční ozdoby?

Skleněné vánoční ozdoby

Ozdoby z perliček

Poválečná výroba vánočních ozdob/50. a 60. léta

70. a 80. léta - privatizace a současný stav výroby ozdob

 

Obec Poniklá na Semilsku, respektive firma, která v ní sídlí, se stala světovou raritou. Vznikají zde od roku 1902 perličkové vánoční ozdoby, ale historie výroby perliček sahá až do 2. poloviny 19. století.  Kolem začátku letošního prosince jsme se však dočetli, že výroba vánočních ozdob z perliček se na seznam světového nehmotného dědictví UNESCO bohužel nedostaly. O titul se v Poniklé za dva roky utkají znovu.

 

 

Česká republika zatím v seznamu světového nehmotného dědictví UNESCO má 5 zápisů - slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, sokolnictví, jízdy králů na jihovýchodě ČR a naposledy loutkářství zapsané v roce 2017.

 

 

 

 

 

130 00 Praha 3 - Žižkov

Havlíčkovo nám. 9

Máme otevřeno:

po, stř: 8.00 - 18.00 hodin

út, čtv: 8.00 - 16.00 hodin

pá: 8.00 - 14.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.praha3.cz/vánoční-ozdoby

www.vanocni-ozdoby.cz