Česká tragikomedie ´Revival´ aneb kamarádi, oživíme se zase!?

09.07.2013 17:22

Česká tragikomedie ´Revival´ aneb kamarádi, oživíme se zase!?

Byli jsme pozváni na novinářskou projekci nového českého filmu ´Revival´ od úspěšně  zavedené režisérky Alice Nellis. I když jsme slyšeli o úspěchu prvního promítání nového českého filmu ´Revival´, kterým byli diváci na 48. ročníku Mezinárodního filmového  festivalu 2013  v Karlových Varech mile překvapeni, a to tak, že mu dokonce na základě ankety udělili diváckou cenu, nepříliš jsme tomu věřili.  Ale byli jsme však příjemně překvapeni, zejména my, kteří jsme si rockenrolovou hudbu oblíbili.

Ve snímku ´Revival´ hrají Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek a Marián Geišberg kamarády, jejichž (fiktivní) rocková skupina Smoke se v roce 1972 z nejasných důvodů rozpadla, a kteří se  pokusili znovu koncertovat.  Ale proč se tak rozhodneme?! Už jsme sice ve  skorodůchodovém věku,  ale protože máme své důvody. Nějak se nám ten osobní život za těch 40 let nepříliš povedl…A tak jsme svědky  jejich comebacku do světa rockenrolové hudby ..

„příliš staří na rockenrol, příliš mladí zemřít…“

(z písně  Jethro Tull ´Too old to rock and roll but too young to die)

 

Začínáme rokem 1972 – Televizní klub mladých (TKM)

Nahlédneme v roce 1972 do zákulisí TKM, poslechneme si populární skupinu  Smoke, která koncertuje v troskách jakési zříceniny… .. a protože si do snímku ´Revival´ režisérka vybrala skvělé herce, jež jsme asi ještě takhle ve filmu spolu hrát neviděli…začneme jednotlivými hrdiny snímku, bývalými rockery skupiny Smoke z roku 1972 ….

 

Bolek Polívka jako učitel hudby  

Bolek Polívka jako učitel hudby vyučuje malou dívenku  a naštvaně naslouchá zvukům, které žačka ze svého nástroje vyluzuje. Je nám hned jasné, že Bolek asi nedělá v životě to, co opravdu chtěl.  A dospívající syn  (Vojtěch Dyk)?  No, žádná sláva s ním!  Polívka musí mu vařit, i ty polívky, starat se, když už nemají mámu a musí trpět skoro po celý film jenom synovo pohrdání nad tátovou touhou zase hrát pořádnou muziku, vystupovat na pódiích, slyšet frenetický potlesk nadšených posluchačů…

 

Příliš dlouho to už trvá  těch  40 let všedních, kdy jsme se my kamarádi  - Bolek Polívka , Miroslav Krobot, Karel Heřmánek a Marián Geišberg jako muzikanti skupiny Smoke rozešli.

 

Když Karel chytl druhou mízu, hrubě pochybil

Karel Heřmánek tiší řvoucí své dítě, které si upekl se svou mladou ženou, je nám jasné, že Karel asi také nedělá v životě to, co opravdu chtěl.  Ale snaží se. Až je to trapné…i pro okolí…chybějí mu stále peníze i sexuální síly, cítí se starý a unavený…a studio Smoke nevynáší …mladá domácnost něco stojí…že?

 

Miroslav Krobot vlezl pod ujařmující chomout

Strádá  pod vládou své  manželky (vynikající výkon Zuzany Bydžovské),  která mu neustále rozkazuje, co je a co není  správné) a  diktuje  a vnucuje mu ekologicko-alternativní životní styl  i  mimo jejich společné studio Oázu. Je nám hned jasné, že  Miroslav asi nedělá v životě to, co opravdu chtěl.  

 

Marián Geišberg (smrtelně nemocný frontman)  je silný alkoholik, sukničkář  i narkoman. Je nám hned jasné, že ani Marián  asi nedělá v životě to, co opravdu chtěl.  Ale furiantem je dál! Dál hrajeme roli rockové hvězdy podle hesla, že když se smrt blíží, musíme si to ještě užít!

 

Když si hudbou radost rozdáme i sobě!

Proč čekáme pořád na důchod?  Je přece móda ´RETRO´ zase zpět?! Tak proč neoživit kapelu Smoke? A tak, když máme příležitost, kdy nás podvodně naláká sice neseriózní budoucí manažer (hraje ho také skvěle Richard  Genzer), přistoupíme na oživení naší skupiny Smoke, i když tomu moc nevěříme.    Důvody můžeme mít,  my stárnoucí muži,  různé: peníze, touhu pomoci  nemocnému  kamarádovi, touhu po slávě a bulváru, nebo i strach ze samoty, nemoci i  smrti.

 

A tak sledujeme s úžasem, jak dochází k ´revivalu´ kdysi oblíbené skupiny Smoke. Nahlédneme do zákulisí bulváru, musíme se podřídit fotografům, kteří nás docela vtipně  (jako obal Abbey Road od Beatles) naštelují tak, abychom  z plakátů jen zářili…energií, chutí hrát a radostí ze života….  A musíme říci, že je to fuška. Zejména ty nervy, když musíme poprvé zahrát v Hořovicích, kde nás místní posluchači očekávají s očekáváním, za které si přece zaplatili…

 

Začátek dobrý, konec už uvidíme sami!  

Začínáme  hrát a spolu s tím, jak si znovu  užíváme rockovou  hudbu, kamarádství a život na pódiu včetně  létajících dívčích kalhotek, a taky za ním, měníme své životy a své  plány i své ambice měníme. Až se nakonec změníme i my a konečně  zjistíme, proč jsme se vlastně v roce 1972 jako skupina Smoke  zničili…?!

 

Kdo vlastně tvoří kapelu Smoke, která je v centru dění filmu Revival?

  • Karel Heřmánek – klávesista:“ Hledala jsem určité typy, které svou postavu naplní už jen tím, jací jsou doopravdy. A Karel Heřmánek na mě vždycky působil jako švihák, člověk, který v normálním životě zvládá spousty věcí. Potřebovala jsem někoho, komu uvěřím, že zvládá mladou ženu a dítě, k tomu studio a navíc vztahy s kamarády. Je to skoro nejplastičtější role a Karel dokáže zahrát všechny tyhle nuance.“ Alice Nellis
  • Marián Geišberg – zpěvák: „Chtěla jsem jakéhosi 'československého Micka Jaggera', někoho, kdo vyběhne na jeviště a zvedne lidi v sále na nohy. A Marián v sobě tuhle energii má a pro mě dokonale splňoval vše, co jsem od toho očekávala – polohu rockera, svůdníka s nadhledem, ale zároveň i takového beatníka.“ Alice Nellis
  • Miroslav Krobot – kytarista: Jeho jakoby kamenná tvář a mlčenlivost se mi dokonale hodily k tomuto typu člověka, který má obrovský hudební talent, ale v normálním životě je trochu nepoužitelný.“ Alice Nellis
  • Bolek Polívka – baskytarista: Bolek je vynikající herec a dokáže zahrát víc poloh než ty, které se po něm většinou chtějí. I z toho jsem měla radost. On v té umírněnosti je pro mě strašně silný.“ Alice Nellis

Alice Nellis již  před 11 lety na sebe upozornila svým nekonvenčním snímkem ´Výlet´ (Iva Janžurová a její rodina).Následovaly další filmy: ´Tajnosti´ a Mamas (and) Papas. Poslední snímek Alice Nellis ´Perfect Days´ zhlédlo v českých kinech přes čtvrt milionu diváků.
 

Hodnocení:

  • Film má sice pomalejší spád, ale s gagy nešetříme, ani s rockenrolovou hudbou…. Poznáme prostředí luxusního pražského Buddha Baru (bez záruky),  klubu SaSaZu v Holešovické tržnici v Praze 7, ve zlomku vteřiny patřičně vyběhneme z pódia  s nahou Zuzanou Bydžovskou …  
  •  Film se odvíjí v realitě, protože my muzikanti jako např. Karel Gott či Leonard Cohen, - rockeři, folkaři, nebo šansoniéři stále vyprodáváme  haly a na jejich koncerty po celém světě chodíme všichni  všech věkových kategorií. My  - fanynky po frontmanech kapel či sólových zpěvácích-  šílíme a na koncertech po nich házíme své spodní kalhotky.
  • Úspěchy pro kapely plynou z písniček a hudby. Všechny, které má filmová skupina Smoke v repertoáru, jsou původní a přímo pro film je složil Jan Ponocný. Ve filmu si navíc i zahrál roli nevidomého a temperamentně odvázaného bubeníka s vhodně umístěným nápisem na svém tričku:  ´Co oko nevidí, to srdce nebolí´.
     

„Revival je tragikomedie o stárnutí, rockenrolu a o podvodu, který báječně vyšel tím, že se vůbec nepovedl. Čtyři hlavní hrdinové naplňují titul známé písně Jethro Tull ´Too old to rock and roll but too young to die´.  Snad až na to, že se s tím ´too old to rock and roll´ rozhodli poprat,“ řekla režisérka Alice Nellis.

https://www.youtube.com/watch?v=M7a95qilUB4

A něco zajímavého jsme vyčetli z novinových kritik: „sterilní a krotkou zábavu ještě ničí rušivý product placement a matoucí název. Revivalové kapely hrají v Česku obvykle hudbu někoho jiného, lepší by byl tedy název ´Comeback´ či ´Reunion´. (Aleš Mečíř – Metro - Kultura, str. 9/ 9. 7. 2013)

 

....no, posuďme sami!  Udělejme si úsudek sami!  

 

Titul: Revival

Země původu: ČR 2013

Produkce:  In Film - Rudolf Biermann

Koproducent: Česká televize a RWE

Režie a scénář: Alice Nellis

Kamera: Matěj Cibulka

Hudba: Jan Ponocný (alias Cirkus Ponorka)

Přístupnost: od 12 let

Stopáž: 116 minut

Titulky/dabing: původní znění

Žánr: hudební tragikomedie

Hrají: Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek, Marián Geišberg, Zuzana Bydžovská, Jenovéfa Boková, Richard Genzer, Lucie Žáčková, Vojtěch Dyk, Jana Hubinská, Jan Ponocný

Hrají ve vedlejších rolích: Jiří Helekal

Distributor: Bontonfilm,  a. s.

 

Premiéra: 11. července 2013

Hodnocení: 80 %

www.bontonfilm.cz

Ing. Olga Koníčková

Foto:  bontonfilm