Cena Jana Zrzavého 2014 aneb když melancholická Bretaň českého malíře navždy dokázala okouzlit

28.07.2014 15:13

Francouzský institut  Praha  - Galerie 35

25. 6. -  12. 9. 2014

 

Dostali jsme pozvání od Společnosti Jana Zrzavého v Erquy a Francouzského institutu v Praze 24. 6. 2014 na vernisáž soutěžních děl studentů umění, která byla vytvořena v rezidenci Manoir de Langourian v městečku Erquy ve Francii. Bohužel jsme se ji za www.kulturaok- eu.cz nestihli navštívit, takže přikládáme aspoň malou připomínku zajímavé akce.

 

 

  • Cena Jana Zrzavého je francouzsko-českou iniciativou, na níž se podílí i Francouzský institut v Praze. Její zakladatelkou je Češka žijící v Bretani Marta Davouze, která si přála obnovit tradici osobních kontaktů mezi umělci obou zemí, jež byla na vrcholu počátkem 20. století.

 

  • Cena Jana Zrzavého vděčí za své jméno významnému českému umělci, Janu Zrzavému, který v Bretani ve 20. a 30. letech 20.století  žil. Bretaň ho uchvátila a inspirovala mnoho jeho pláten. „Nevěřil jsem, že bych někdy mohl najít a spatřit něco krásnějšího, co bych mohl více milovat, co by více odpovídalo mému vnitřnímu já.“

 

  • Cena Jana Zrzavého se uděluje každý rok jednomu tvůrci, z České republiky nebo z Francie, vybranému z 6 studentů vysoké umělecké školy v Rennes (Evropská umělecká škola Bretaně)  nebo z AVU v Praze. Po skončení jejich pobytu (3 týdny v měsíci dubnu 2014) v sídle Manoir de Langourian v městečku Erquy jsou jejich společná díla vystavována ve Francouzském institutu v Praze, kde také došlo k předání ceny.

  • Cena Jana Zrzavého se koná pod záštitou Karla Schwarzenberga a Roberta Badintera

 

  • Vybranými umělci byli: Martin Böhm, Corentin Canesson, Damien le Dévédec, Margaux Duchet, Lenka Rochovanská a Ondrej Vinš

 

  • Cenu Jana Zrzavého za rok 2014 získal Martin Böhm (v roce 2013 získal cenu Jakub Sýkora)

 

(text: Christelle Havránek, koordinátorka kulturních projektů)


Francouzský institut v Praze
111 21 Praha 1

Štěpánská 35

Vstup: volný

www.ifp.cz

www.facebook.com/InstitutFrancaisdePrague

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: www.ifp.cz)

Foto: © Ing. Olga Koníčková