Camilla Läckberg: Krotitel aneb když se narodí zlo, kolika osudů se dotkneme?!

26.06.2015 16:07

Již 9. příběh Patrika Hedströma a Eriky Falckové, který napsala  Camilla Läckberg, kterou ve Švédsku ji považují za královnu severské detektivky, se dostal na naše pulty pod lakonickým názvem  Krotitel.

 

Nový strhující krimi román Krotitel, poslední zatím detektivní román  od Camilly  Läckberg,  je velmi drsný. Podle kritiků autorak předkládá čtenářům svou nejlepší detektivku, v níž opět prokazuje svůj nesporný vypravěčský talent.

 

Krotitel se stal 2. nejprodávanější detektivkou ve Švédsku roku 2014 za pouhých 6 týdnů prodeje. Navazuje na úspěch loňského mrazivého bestselleru Andělíčkářka, který uchvátil tisíce českých čtenářů.

 

Na zasněžené silnici u lesa srazí auto polonahou, dezorientovanou dívku. Obětí nešťastné nehody je patnáctiletá Victoria, která před čtyřmi měsíci beze stopy zmizela z místní jezdecké školy. Při ohledání vychází najevo, že byla během svého uvěznění vystavena nelidskému zacházení. Patrik Hedström s kolegy z celého kraje horečně pátrají po pachateli, protože podobný osud hrozí dalším pohřešovaným dívkám. Victoria totiž nebyla unesena jako jediná, jen ji se však podařilo najít.

 

Erika Falcková navštěvuje ve vězení Lailu Kowalskou, která byla před třiceti lety odsouzena za vraždu násilnického manžela. Chce o ní napsat knihu, Laila však odmítá o události mluvit a Erika získává pocit, že se celá rodinná tragédie odehrála trochu jinak. Jaké hrozné tajemství Laila tak pečlivě střeží? A je možné, že tento 30 let starý případ souvisí s Victoriinou smrtí?

(oficiální anotace)

 

Jak řekla autorka Camilla Läckberg,  je detektivní román Krotitel nejpropracovanější román její detektivní série se sympatickou vyšetřovatelskou dvojicí - policistou Patrikem Hedströmem a spisovatelkou Erikou Falckovou. Společně tentokrát vyšetřují rodinnou tragédii, která má možná mnohem děsivější pozadí, než se na první pohled zdálo.

Jak to vydýcháme?! 

Musíme říci, že Krotitel je vskutku spíše román než typická detektivka. Neustále se prolínají dva příběhy, první se zmizelou Viktorií a druhý s uvězněnou Lailou, která nemluví pravdu o tom, jak k vraždě jejího milovaného manžela došlo…

 

Na škodu to však není, protože první  příběh s Viktorií (zmizelou již šestou dívkou v kraji), který vyšetřuje Patrik Hedström, je od začátku děsivý, protože se bojíme dalšího opakování zmizení dalších dívek a rozuzlení, zatímco ve druhém příběhu  při neustále se opakujících se a zcela bezvýchodných rozhovorech Eriky Falckové  s odsouzenou ve vězení se trošku zklidníme.  

 

V každém případě je situace v knižním příběhu specifická už  jen tím, že se dostáváme přímo do rodin vyšetřovatelů, kde si jejich rodinní příslušníc navzájem o případech vyprávějí, a docházejí tak díky intuici svých  partnerů k dalším možným či netušeným závěrům.

 

No, více prozrazovat nebudeme,  ale Agatha Christie to není. Příliš krutosti, která již beztak kolem nás  světě vládne,  se nám na www.www-kulturaok-eu.cz vůbec nelíbí, zvláště, když víme, že většina zločinců se v takových knihách inspiruje, ne-li dokonce podle nich postupuje,  ať už se jedná o loupeže, vraždy či jiné zločiny…  

 

 Camilla Läckberg (*1974)

  • s 15 miliony prodaných kopií v 55 zemích je právem považována za ´královnu severské detektivky´
  • mistrně vystavěné příběhy se sympatickou dvojicí – Erikou Falckovou a Patrikem Hedströmem – si našly nespočet příznivců po celém světě, kteří oceňují napínavost a osobitost každého z autorčiných příběh
  •  2003 - debutovala  s Ledovou princeznou, která je 1. dílem detektivní série
  • 3. román s názvem Kameník se pyšní titulem Švédská detektivka roku 2005
  • v roce 2006 získala titul Švédská autorka roku
  •  v roce 2011 se stala 6. nejprodávanější autorkou v celé Evropě
  • knihy byly přeloženy do 38 jazyků včetně angličtiny

Titul: Krotitel

Autorka: Camilla Läckberg

Žánr: detektivní román

Počet stran:  361

 Nakladatelstvi:  Motto ve společnosti  Albatros Media a. s.

 Datum vydání:   11. 5. 2015

 Běžná cena:   299 Kč

https://www.lackberg.cz/

www.albatrosmedia.cz

Hodnocení:  60 %

Ing. Olga Koníčková

Foto:  internet