Bytový textil aneb jaký styl použijeme při zařizování domova?

15.07.2013 10:01

Bytový textil aneb jaký styl použijeme při zařizování domova?!

Současný život, zvláště městský, můžeme charakterizovat zvyšujícím se životním tempem i narůstajícími vnějšími negativními vlivy. Jsme vydáni napospas stále většímu hluku, takže se snažíme v našich bytech tlumit nežádoucí hluk pomocí bytového textilu, ať už se jedná o záclony a závěsy, koberce či potahové látky.

I když jsou mezi námi takoví, kteří říkají, že v bytě další lapače prachu nepotřebují, pak vězme, že budeme mít v interiéru vždy stejnou dávku prachu, jako kdybychom záclony, závěsy, koberce ani potahy vůbec neměli.

 

Změna je život

Všichni se můžeme se stát bytovými aranžéry, snažící se vykouzlit útulný a tichý domov. Víme také, že při zařizování bytu se zabýváme textilem většinou až na posledním místě. Textilie v interiéru neobměňujeme tak často jako náš šatník, ale neměli bychom zůstávat po dlouhá léta ve stejných kulisách. Proměňujeme-li domov podle ročních období, trendů nebo nálady, brzy zjistíme, že proměňujeme i sebe, s ohledem na to, nakolik jsme uskutečnili své nápady. A změnu potřebujeme během roku všichni. A pomocí bytového textilu to dokážeme. Leckdy vyměníme polštáře, vybereme nové textilní tapety, dáme si nové záclony nebo závěsy a máme pokoj jako nový. Nebo si pořídíme na pohovce nové čalounění, protože to staré už nás omrzelo, je prodřené nebo nás barevně neuspokojuje. Při uspořádání bytového zařízení využíváme svůj individuálním vkus a můžeme tak vytvořit osobitou atmosféru našich obytných místností. Kromě uspořádání nábytku dbáme i na barevné sladění stěn, čalounění, koberců i ostatního bytového textilu.

Textilní potahoviny jsou naším podpisem, ze kterého lze přečteme vlastnosti nás jako majitele bytu. Zásadně vybíráme materiály kvalitní, tudíž dražší, určitě se nám to vyplatí. Vytvoříme si tak byt elegantní, kde si budeme užívat i jistý komfort. Předem si rozmyslíme, zda chceme interiér spíše proteplit nebo naopak uklidnit chladnějšími barevnými tóny. Mezi potahové materiály, které můžeme snadno obměňovat, zařazujeme potahy na sedací nábytek, pohovky, křesla a židle. Pokud si nechceme dát přečalounit nebo měnit všechny potahy, pořídíme si přikrývky v nových barvách a materiálech. Prolínání stylů, kombinace vzorů a materiálů, to vše si můžeme dovolit za předpokladu, že výsledek bude vypadat dobře. Přesto vybírejme pečlivě a s rozmyslem. Minimalistický interiér můžeme doplnit bohatě nazdobenými okny. Výběrem materiálů nám starosti nekončí. Stejně složitě rozhodujeme, jak textilie na okna zavěsíme a nařasíme. Každý materiál vyžaduje své, někdy je lepší, když ho neřasíme a necháme vyniknout vzor nebo strukturu materiálu. Ani u délky závěsu nemusíme mít zcela jasno. Často to řešíme tak, že ho necháváme delší, takže leží na zemi a vytváříme dekorativní zlom.

 

Čím bychom se měli řídit při vybírání bytového textilu?

Zejména svým vkusem, případně nás mohou zajímat novinky na trhu bytového textilu a jejich trendy, které nám zahraniční veletrhy naznačily na začátku tohoto roku. Jaké trendy v oblasti bytového textilu považujeme za stále aktuální a co bychom o nich měli vědět? Vracíme se k ekologické výrobě textilu, k přírodě, oslavujeme své smysly, U textilu nepostrádáme pestrost barev i dekorů. Vítáme kombinace nejrůznějších vzorů i materiálů.

 

Trendy…

Na sedacím nábytku objevujeme trend ´eko luxus´ materiálů, které vypadají čistě přírodní, jako je hrubá pletenina, nadýchaná síťovina v zemitých barvách, vlněné látky s nejrůznější strukturou. Jde o textilie, které se vyrábějí ekologicky a vypadají přírodně. Vedle hedvábí si vybíráme i hrubé pleteniny.

 

´ Tradice a moderna´.

Toužíme oslovit hlavně naše smysly. Spojujeme klasické tvary s novými prvky. Objevujeme barvu starého zlata, protože zlatou barvu považujeme za barvu specifickou a jedinečnou; je to barva drahého kovu, zlata a navozujeme tak atmosféru bohatství, ale používáme ji s citem, pečlivě a umírněně. Dále objevujeme odstíny červeného vína nebo fialové barvy, opotřebený vzhled potahů, nezvyklá a nová spojení barevného plastu s klasickými bordurami a tkalouny jako například u závěsných lamp. Do módy vracíme nejen výšivky a pleteniny, ale i patchworky, umělou či pravou kůži. Vyzdvihujeme vlněné prvky, jako jsou koberce a nástěnné dekorace.

 

´Hyperpříroda´

Svěží přírodu kombinujeme se svěžími a urbanistickými barvami s odstíny městského smogu. Barvami namodralého kouře, smogu a šedého betonu oživujeme lehké pastely. Za základ bereme v úvahu materiály transparentní z přírodních tkanin, vyrobené např. ze sóji a bambusu. Za velice módní považujeme výšivky v provedení tón v tónu s výrazně teplým nádechem. Cítíme symbiózu s přírodou, kterou projevujeme svěžími barvami. Uplatněním strukturovaných látek, využívaných mnohdy ve vrstvách, vnášíme do našich interiérů netušené stínové efekty. Potahové látky volíme v kombinaci z vlny i hedvábí, ze sametu s kůží, nebo semiše s plstí.

 

´Intuice´

Máme-li rádi syté a pestré barvy, pak volíme styl, který nám přináší explozi dobré nálady právě využitím pestrých a sytých barev na bytovém textilu. V současném období krize pomocí pestrých barev probouzíme spontánní tvůrčí potenciál. Vzory z různých kultur k nám hovoří univerzálním jazykem - žít a bydlet máme podle svých představ, protože pravidla jsou od toho, abychom je porušovali. Kombinujeme přírodní materiál se syntetickým, nové se starým, vkusné s kýčem. Pouštíme se do využívání tisků, kombinujeme plastické vzory, nebo svítivé a neutrální barvy. Dynamický vzhled získáme pomocí drobných vzorů sestavených ze sytých barev. Nevíme-li si rady, jak při zařizování interiéru textilem skloubíme estetickou a funkční stránku, pak se raději poradíme s bytovým architektem, či navštívíme dekoratérské studio. Zabráníme tak mnohdy naší příliš roztříštěné volbě bytových materiálů.

 

 

 

Ing. Olga Koníčková
Foto: internet