Bulharský kulturní institut - „Vše, co potřebuješ“ aneb přední bulharští umělci také hledají odpovědi jak dál v období nejistot…

30.11.2022 20:17

 

„Vše, co potřebuješ“

bulharští umělci z okruhu sofijské galerie Arosita

15. 11. – 15. 12, 2022

BKI Praha

 

 

„Během posledních dvou let se svět od základu změnil. Změna je neustále přítomna, zasahuje do dalších a nových vrstev našeho života a již nic není jako dříve! Naše dosavadní hodnoty, vztahy a společné koexistování procházejí obdobím pochyb. Křehká stabilita světa je všudypřítomná a fakt, jak snadno může být zničeno vše, co jsme budovali, se hluboce zahnízdil v našich myslích.“

kurátorka - Rosica Getsova

 

 

Všechna období nejistot vedou vždy k intenzivnímu přemýšlení nad naší vlastní pozicí a nad její změnou, nad vztahem k lokálním i globálním problémům, k pohledu do našeho nitra ve snaze nalézt odpovědi.

Neexistuje určitě nikdo, koho by tohle období nejistot, které právě prožíváme, nějak osobně nezasáhlo a v něčem ho nezměnilo.

Ve škále od zpasivnění - „po nás potopa“ až po zvýšené aktivity - „musím s tím něco udělat“.

Umění má mimo jiné i tu vlastnost, že dokáže překračovat hranice, dávat iracionální odpovědi a do jisté míry i vidět do budoucnosti.

Dokladem, že umění překračovat hranice, dávat iracionální odpovědi a mít schopnost vidět tak trochu do budoucna, není dáno jen našim umělcům, ale že je dáno všem umělcům na celém světě, i když všude tak nějak po svém, v Bulharském kulturním institutu dokládá třináct bulharských umělců.

Na stejné téma, ale každý po svém.

 

 

Galerie Arosita

 

Přední sofijská umělecká galerie, Galerie Arosita, byla v hlavním městě Bulharska v Sofii otevřena jako jedna z vůbec prvních po změně režimu, a to již v březnu 1990. Záhy se etablovala do role přední umělecké galerie věnující se současnému umění v rámci celého Bulharska.

Okruh výtvarníků, kteří s touto galerií spolupracovali, spolupracují, ale i třeba jen jednorázově v ní vystavovali, je přehlídkou těch nejprogresivnějších autorů z celého Bulharska.

Galerie se nachází tzv. na „dobré adrese“, přímo v samém centru Sofie a disponuje dokonce dvěma výstavními prostory.

Od svého otevření v roce 1990 upořádala Galerie Arosia výstavy více než 240 současných umělců a představila tak širokou škálu děl (malba, video, sochařství a instalace) od začínajících až po nejvýznamnější jmen z plejády současných bulharských umělců.

Galerie ale není jen výstavní stánek, v rámci své činnosti pořádá také vysoce kvalitní vzdělávací umělecké programy vedené lektory z řad odborníků i samotných umělců a všestranně podporuje nejrůznější projekty všech forem experimentálního umění ve svých prostorách i mimo ně.

 

 

Info blok Galerie Arosita

Sofie 1000

ul. Vrabcha (Врабча) 12, B

Otevřeno: pondělí - pátek: 15:00 - 19:00 (so + ne zavřeno)

Kontakt: arosita12@gmail.com

Více na:

https://arosita.info/?fbclid=IwAR1kfbeLr0Mw-aUdZf1WSpV_LyFmnuTyGXZyUg-6ejE2zrm5o4E18kLe0nM

 

 

O kurátorce výstavy „Vše, co potřebuješ“

 

Rositsa Getsova je vizuální umělkyně, zabývající se pomíjivostí v objektech, instalacích a videu.

Vystavuje zejména v galerii Arosita a platí za vysoce uznávanou a odborníky ceněnou přední autorku sofijské umělecké scény. Sama se definuje jako malířka i když její tvorba zaznamenává přesahy do jiných žánrů.

Jako autorka je považována za lídryni v rámci umělců určujících trendy moderního umění.

Mimo vlastní tvůrčí činnost působí také jako kurátorka a galeristka.

Od roku 2007 je Rositsa Getsova uměleckou ředitelkou, kurátorkou a organizátorkou akcí v Galerii současného umění Arosita. A také organizátorkou "International Festival of the Chapel - Sofia" (2010 - 2016).  

Ocenění:

·         2011 - Gedok Muenchen Residence

·         2014 - Železná medaile za současné umění

·         2014 - International Cultural Relations at NRW KULTUR, Düsseldorf 

 

 

O výstavě „Vše, co potřebuješ“

 

Díky bulharské straně, dobrému jménu v Praze už po léta úspěšně působícímu Bulharskému kulturnímu institutu a jím provozované galerii v Klimentské ulici, se podařilo zajistit pro Prahu možnost shlédnout přehlídku prací třinácti pečlivě vybraných autorů spolupracujících s Galerií Arosia.  

Výstava „Vše, co potřebuješ“ je prestižní výstavní projekt kurátorky Rosici Getsové, který připravila u příležitosti třicátého výročí sofijské galerie Arosita.

 

 

Na výstavě se tak můžeme seznámit s pracemi těchto vybraných vystavujících umělců:

 

Alexandr Valčev, Anton Terziev, Boris Kolev, Voin de Voin, Georgi Ružev,

Elizabeth Thallauer, Katya Getsova, Katerina Dimitrova, Maria Nalbantova,

Mira Jankova, Rosica Getsova, Sašo Stoitsov, Sofia Dimova.

 

Text a foto: Richard Koníček (9 x) a internet (1 x)

 

 

„Vše, co potřebuješ“

bulharští umělci z okruhu sofijské galerie Arosita

15. 11. – 15. 12, 2022

Galerie BKI - Praha, Klimentská 6, Praha 1

Kontakt

+420 233 326 862

bki@bki.cz

https://www.bki.cz/