Brilliant By Design aneb nové trendy v ´křehkých´ oborech

20.10.2015 14:50

České centrum - Praha

7. -  31. 10. 2015

 

Na vernisáži komorní výstavy ´Brilliant By Design´, která  mapuje kontext českého designu skla a porcelánu, jsme zhlédli překrásné originální designové - artefakty našich umělců – designérů  (Rony Plesl, Martin Žampach, Jiří Laštovička, Viktor Chalupa, Daniel Piršč, trendy váz pro MOSER - René Roubíček) ze skla i porcelánu.

 

Konečně v Praze!

Umění českých sklářů nemá ve světě obdoby. Výstavou Brilliant By Design se Česká centra rozhodla připomenout tradici a poukázat na nové trendy v ´křehkém´  oboru. Oslovila Petra Nového, z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. A tak výstava projela Evropou a nyní se po 2 letech vrací do Prahy.

 

 

 

Exkluzivní výstava vybraných exponátů nejlepších českých designerů se do Prahy vrací z Národního muzea v Litvě. Cesta  ´domů´ nebyla krátká. Začala v roce 2013 na mezinárodním veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem. Následovaly další prestižní přehlídky: Bratislava Design Week, Budapešť Design Week, Stroganova akademie v Moskvě, Stockholm Design Week, Museum designu v Gentu, Galerie Galeteca v Bukurešti, Bienále skla v Sofii.

 

Projekt Brilliant by Design se začal připravovat v průběhu roku 2012, kdy se české užitkové a dekorativní sklo a porcelán pomalu zotavovalo po světové krizi, která vrcholila v letech 2009–2010.Některé firmy zanikly, jiné změnily majitele, dnes však opět české sklo a porcelán patří mezi ve světě žádané komodity.

 

„Zvýšil se zájem českých firem interně zaměstnávat designéry, přičemž dříve takové firmy preferovaly zejména externí jednorázovou spolupráci, vznikla nová studia a značky. Běžná je dnes i (zejména ve skle) spolupráce s hvězdami světového designu. To souvisí také s tím, že Česká republika v rámci Evropy stala oázou výroby ručního skla, která nenabízí jen staletou tradici, ale pestré portfolio sklářských technik a výtečné řemeslníky“, uvedl kurátor Petr Nový, ředitel pro odbornou činnost – hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. 

 

Výstava po derniéře v Českém centru Praha v rámci DESIGNBLOKu 2015 skončí svoji pouť ve sbírkách Muzea skla a Bižuterie v Jablonci nad Nisou, kde rozšíří sbírky současného českého skla.

 

 

 

 

Architektem výstavy je známé studio Olgoj Chorchoj a grafický vizuál připravilo studio Marvil. Exponáty jsou díly Františka Víznera, Jiřího Pelcla, studia Olgoj Chorchoj, Martina Žampacha, Matěje Chabery, Vandy Mocové, Martina Faita, Reného Roubíčka, Arika Levyho, Ronyho Plesla, Zdenka Lhotského, Jiřího Laštovičky, Viktora Chalepy a Daniela Piršče.

 

110 00 Praha 1

Rytířská 31

 

 

 

 

 

Organizátor výstavy: Česká centra

Hlavní partner výstavy: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Vstup:  volný

Máme otevřeno:

pondělí – pátek:   11.00 –18.00 hodin

sobota:   11.00  – 17.00 hodin

www.czechcentres.cz/prague

www.msb-jablonec.cz

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková