Boris Jirků: MÁRQUEZOMÁNIE aneb když objevíme skrytou vášeň kruťase ke kresbě

23.04.2015 12:42

Galerie Vltavín – Praha

8. 4. - 7.  5. 2015

 

Na vernisáži nové prodejní výstavy  - MÁRQUEZOMÁNIE v Galerii Vltavín, kde jsme zhlédli obrazy a černobílé kresby - karikatury od autora Borise Jirků, měl úvodní slovo  Libor Grónský. Velkoformátové obrazy, plné pestrých barev, jsou inspirované nejvíce cestou do Brazílie.  Boris Jirků byl vernisáži osobně přítomen.


 

 

 

 

 

Jak k Márquezovi jsem přišel?!

Když jsem v roce 1978 na koleji U Lužického semináře v čtvrtém ročníku Akademie výtvarných umění v Praze našel na poličce kamaráda, který nikdy moc nečetl, knihu Podzim patriarchy, netušil jsem, jak změní a ovlivní můj život.

Úžasný překlad pana Forbelského, kniha s gongórovskou poetikou napsaná skoro jednou větou, kdy text, větu, přebírají v ich formě různé postavy v měnícím se prostředí.

Navíc je to kniha podobenství o moci, o šílenství moci o tom, co to udělá s lidmi samými a s těmi v jejich okolí.

Márquez nastoluje otázku moci obecně, v románu zaznívá i rozměr existenciální a v neposlední řadě zde hrají svou roli symbolika a motivy smrti, charakteristické pro baroko. Velká obrazotvornost /skoro každý řádek se dá ilustrovat/ a nadsázka mne přitahovaly.

Mohl jsem se vyjádřit jasně výtvarnou řečí a zároveň symbolicky i v podobenství k reálnému socialismu.

Inspirován touto bezesporu geniální knihou jsem namaloval svou diplomní práci, která byla oceněna cenou AVU, kde mne kontaktovali z nakladatelství Odeon a v roce 1984 jsem ilustroval prvního Márquéze Kroniku ohlášené smrti. Za ni jsem dostal hlavní cenu (v kategorii autor do 35 let) - cenu na Nejkrásnější knize roku.

Dál jsem pracoval s touto inspirací a tyto ilustrace se mi promítnuly i do velkoformátových obrazů.

Další impuls jsem dostal, když jsem na studijním a výstavním pobytu v Brazílii v roce 2003 s galerií La Femme, v městečku Lidice / kde se schovával a byl dopaden chvíli před naší návštěvou největší jihoamerický boss mafie Escóbar/.

 

Při toulkách džunglí jsem našel rozpadlý sešitek, plný podivuhodných kreseb. Byly poničeny dlouhým pobytem ve vlhku. Vzal jsem je s sebou a s pomocí restaurátorky se nám povedlo některé kresby zachránit. Pravděpodobně to byly kresby předobrazu jednoho z hrdinů Z podzimu patriarchy Gabriela Garcíi Márquéze. O tomto literárním hrdinovi, který byl vykonavatelem krutých trestů, se vědělo, že kromě lásky k milovanému psu, (doga, jménem Lord Köchl, milovala čerstvé lidské vnitřnosti, které ji dopřával mírou víc než vrchovatou), a slabosti ke květovaným vestám neměl jiné touhy ani koníčky. Já jsem pravděpodobně objevil jeho skrytou vášeň ke kresbě. Inspirován těmito zachráněnými kresbami jsem vytvořil nový cyklus dvoustranných ilustrací pro Podzim patriarchy. Tato kniha je připravena do tisku, jen se to ve významném nakladatelství trochu zadrhlo. Budou tam vloženy i zrestaurované kresby z džungle. Přeji vám i sobě, aby se tato kniha konečně dočkala vydání. (zdroj: Boris Jirků, v Praze 1. 4. 2015)

 

Brno čeká výstava děl Borise Jirků – www.E15.cz - ´Zcestná výstava´: 5. 5. – 6. 6. 2015

 

110 00 Praha 1

Masarykovo nábř. 36

www.galerie-vltavin.cz

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková