Bořek Šípek: Retrospektiva aneb když baví dávat věcem duši či poslední prodejní výstava originálů z depozitáře Bořka Šípka...

23.04.2020 11:29

Galerie Tančící dům - Praha

13. 11. 2019 - 27. 9. 2020

Galerie Tančící dům představila největší retrospektivní výstavu světoznámého výtvarníka, designéra a architekta Bořka Šípka (1949 - 2016) s názvem Retrospektiva. Ta je zároveň i poslední prodejní ,a také poslední ucelenou výstavou originálů z depozitáře pana Šípka. Návštěvníci mohou prohlédnout 250 kusů váz a 40 artefaktů designového nábytku, který umělec vlastnoručně vyráběl. V rámci akce byly tak představeny i doposud nikde nevystavované prototypy, které byly nalezeny v pozůstalosti.

 

Výstava vznikala

ve spolupráci s rodinou Bořka Šípka

a

soukromými sběrateli.

 

„Baví mě dávat věcem duši,

vytvářet ze zdánlivě podřadných

 a

často jen praktických objektů  

naše hodnotné partnery.

Objekty s duší nás oslovují a provokují k reakci…,“

Bořek Šípek

 

 

Výstava je rozdělena do 3 částí, kdy první je vytvořena netradičně do barevného pozadí tak, aby se otevřela nová perspektiva unikátních děl a návštěvníci se mohli seznámit s původním barevným pojetím a zasazením skla do interiérů, jak měl autor v úmyslu.

 

 

Ve druhé části můžeme zhlédnout zhlédnout rozmanitou rodinu objektů - vázy, mísy, karafy, skleničky, lustry, porcelánové hrnečky, misky, talíře, židle, křesla, stoly, skříně, knihovny, lampy či svícny, které mají svou vlastní existenci a svůj typický charakter, jenž spojuje a drží pohromadě jejich autor, Bořek Šípek.

 

Jedněmi z nejcennějších děl jsou dva skleněné meče, které pan Šípek vyráběl v roce 2003 pro Karla Lagerfelda do Francie. Tyto meče nebyly nikdy v České republice vystaveny. Dalším skvostem je poslední vyrobené dílo pana Šípka - nástěnná váza. Ta vznikla pár dní před jeho smrtí. Návštěvníky čeká například i sbírka ručně vyráběných židlí z 90. let. Ty se podařilo získat ze soukromé sbírky a rovněž nebyly nikdy vystaveny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve třetí části byly vystaveny prototypy váz a dalších nejcennějších skleněných objektů a také nákres vázy, kterou Václav Havel daroval Bořkovi Šípkovi k jeho 55. narozeninám. Bořek Šípek, jak je jistě známo,  pracoval pro Pražský hrad jako sklářský výtvarník a hradní architekt. Sedm let poté Bořek Šípek vázu podle návrhu Václava Havla vyrobil v limitované kolekci sedmi kusů. Návštěvníci výstavy mohou na vlastní oči spatřit třetí vyrobený kus, který je na výstavu zapůjčený ze soukromé sbírky.

Kurátorka výstavy: Jana Sommerová

 

Zvláštní poděkování:

Václav Skala

Leona Machálková

Artur Šípek

Dalibor Šípek

 

120 00 Praha 2 - Nové Město

Jiráskovo náměstí 6

Máme otevřeno: 9.00 - 20.00 hodin (bez záruky)

 

 

Vstupné:

plné vstupné: 190 Kč

studenti do 26 let a důchodci: 110 Kč

děti od 3 do 15 let: 60 Kč

rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 15 let): 390 Kč

školní skupiny nad 20 osob: 50 Kč za osobu

držitelé ZTP průkazu a děti do 3 let: zdarma

 

Hodnocení: 89 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, internet

 

www.galerietancicidum.cz

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/pocta-borkovi-aneb-zemrel-na-sv-valentyna/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/designblok-2013-aneb-svetelna-exhibice-v-artemide-showroom-oko-i-dusi-potesi-/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/sklenena-republika-soucasne-ceske-umelecke-sklo-aneb-jsme-zemi-zaslibenou-pro-sklo-umelecke-/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/designblok-2014-koktejl-v-holpodrtu-jen-pro-zvane-aneb-pastva-pro-oci-nejen-dozete-benatskeho/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ceske-umeni-skla-concerto-glassico-aneb-zazrak-zrozeni-ceskeho-skla/