Boj medvědů se stal fotografií roku – již sedmého - ročníku Czech Nature Photo aneb a pak nemějte rádi živou přírodu

15.05.2023 16:23

 

 

Czech Nature Photo 2023

11. 5. - 3. 9. 2023

Czech Photo Centre

 

 

Sedmý ročník výstavy Czech Nature Photo se už koná dokonce na dvou místech.

Ve venkovní expozici

u východu z metra Nové Butovice na bulváru směr poliklinika Lípa,

vystavují na panelech mladé fotografky a fotografové,

převážně studenti a žáci základních a středních škol.

Vedeni těmito fotografiemi dospějeme až do galerie Czech Photo Centre,

kde najdeme oceněné a vybrané snímky profesionálních fotografek a fotografů.

 

 

V galerii Czech Photo Centre na slavnostním ceremoniálu předání cen (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vysledky-7-rocniku-souteze-czech-nature-photo-aneb-soutez-jejimz-cilem-je-ukazovat-krasy-prirody-a-motivovat-verejnost-k-jeji-ochrane/ ) proběhlo vyhlášení výsledků soutěže pro fotografky a fotografy přírody

Czech Nature Photo.

Mezinárodní porotu jednoznačně oslovil snímek slovenského fotografa Miroslava Ondruše, který zachytil souboj medvědů,

tak, že mu udělila titul Fotografie roku.

Vítěze vybírala odborná porota s účastí

španělského fotografa Roberta Garcíi-Roy

z více než 2400 fotografií.

Do soutěže své práce poslalo 254 fotografek a fotografů z České a Slovenské republiky.

Do třetího ročníku soutěže pro žáky a studenty Czech Photo Junior se přihlásilo

157 soutěžících, kteří soutěž obeslali 1500 snímky!

 

 

 Nevyhrál jeden, vyhráli všichni

 

Samozřejmě, že každá soutěž má svá pravidla, má pak také své výherce a své – řekněme – poražené. Ale poražení, poraženi nebyli, protože i když jejich fotografie neoslovily porotu tak, aby jí přiřkli hlavní cenu, splnili to nejdůležitější, zachytili přírodu. Živou přírodu. Živočichy v ní žijící, mnohdy vzácné, ba nejvzácnější, jindy běžné a námi už skoro nevnímané. Ale zachytili je pro věčnost a krásně, nebo alespoň jak nejlépe dovedli. A učinili tím to nejlepší, co mohli, přispěli k našemu znovu uvědomění si, že příroda je kolem nás, že je nádherná, ale vzácná a že bychom si jí měli víc všímat a ještě víc vážit. Ubývá nám. A z živočichů druhdy běžných, se stávají živočiši vzácní a z někdejších vzácných ti nejvzácnější a ty nejvzácnější z minula, jsou – jsou–li ještě vůbec – v ZOO parcích či přísně střežených rezervacích. Což ale není vinou jich, ani vinou evoluce, ale – přiznejme si to – vinou jednoho z živočichů, predátorů, vinou lidstva. Uvědomme si to, dokud je (snad) ještě čas.

A fotky přírody nám pomáhají - v těch našich lidsky namyšlených palicích - rozsvítit. A tak díky za každou fotografii přírody, bez ohledu na to, zda vyhrála, byla oceněna či vybrána nebo zůstala za vítězným pelotonem fotografů. Není přece důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Což opravdu neplatí jen a pouze pro sport, ale také, a stejně zásadně, i pro fotografy.

Jo, a kdyby něco, za rok bude další ročník…

 

 

O vítězné fotografii    

 

„Fotografie zápasících medvědů byla jako vítězná vybrána jednomyslně celou porotou. Zachycuje chvíli, kdy medvědí matka brání své mladé. Je technicky skvěle provedená, vyzařuje z ní emoce, je akční a zobrazuje jedinečný moment z chování zvířat v divoké přírodě.“

předseda poroty Petr Slavík

 

 

„Fotografie vznikla neplánovaně uprostřed velmi teplého a suchého léta ve Velké Fatře. Ve skládacím fotostanu jsem čekal téměř do tmy. Ve chvíli, kdy jsem začal balit, se mezi mohutnými stromy pomalu blížil asi 150kilový medvěd. Expozice ukazovala sice hraniční použitelné hodnoty, ale byl jsem připravený na pár dokumentačních snímků, kdyby náhodou přišel blízko. Ale na to, co se odehrálo před objektivem, se připravit nedalo. Z opačné strany, než přicházel medvěd, se začaly ozývat známé zvuky medvědí rodinky. Medvíďata pobíhala, sem tam zakvičela, jak se spolu prala, do toho občas zabručela výchovně medvědice. Medvědice se najednou postavila na zadní a začala se dívat okolo sebe – asi hlídala, kde se pohybují mláďata, a najednou se rozběhla proti překvapenému samci. Střetli se v divokém a zuřivém souboji, který trval jen několik desítek sekund. Zhruba po půlminutě skončil a medvědice se vrátila k mladým. V této chvíli jsem se začal třást z toho, co se právě odehrálo před mýma očima.“

Autor fotografie roku Miroslav Ondruš

 

 

O autorovi vítězné fotografie

 

·         Miroslav Ondruš měl už od útlého věku k přírodě velmi blízko a trávil v ní většinu svého volného času, což mu vydrželo celý život.

·         Vystudoval lesnickou fakultu ve Zvolenu a v lesnictví pracuje doteď.

·         Fotografování je jeho velkým koníčkem; ačkoliv absolvoval několik fotografických workshopů, považuje se za samouka.

·         V dětství používal fotoaparát Zenit a snažil se dokumentovat krásy přírody.

·         Vždy ho fascinoval život divoké zvěře, zejména velkých šelem.

·         Práce ho přivedla do Liptova, kde se začal focení šelem věnovat.

·         Každé setkání s medvědem, vlkem nebo s rysem je pro něj neopakovatelným zážitkem.

·         V současné době pracuje jako vedoucí lesní správy a nachází se v lese denně, svůj fotoaparát nosí pořád u sebe.

·         Nyní už se nevěnuje pouze focení zvěře, ale i focení přírody od detailů květů až po krajinu.

 

 

Nevznikli jenom medvědi

 

Je více zdrojů jak si prohlédnout vítězné fotografie, ale žádný z nich nenahradí osobní pohled přímo na vítěznou fotografii. A proto je třeba zavítat na výstavu do Czech Photo Centr a pokochat se tam tou záplavou na fotografiích fotografy nám zprostředkovaných kouzel z živé přírody.  

Dodejme, že k výstavě je připraven doprovodný program, který se bude konat přímo v galerii Czech Photo Centre.

·         Již ve středu 17. května bude mít přednášku ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený o šumavských lesích.

·         Další středu 24. května povypráví wildlife fotograf Vít Lukáš o nepovedeném výletu na Madagaskar aneb jak se z nejlevnější expedice stal nejdražší zájezd.

·         Dále bude 14. června přednáška ředitele pražské zoo, Miroslava Bobka, která se bude věnovat Návratu divokých koní.

·         Tradičně výstavu doprovodí komentované prohlídky, které povede manažer soutěže a fotograf Michal Krause a to: 23. května, 6. června a 3. září vždy od 17:00.

Kompletní program je zveřejněn na webu www.czechphoto.org.

 

Text připravil dle tiskových materiálů: Richard Koníček

Foto z výstavy: Wenca Nikoníček (7 x) a Miroslav Ondruš (1 x)  

 

 

Czech Nature Photo 2023

11. 5. - 3. 9. 2023

Czech Photo Centre

Galerie Czech Photo Centre

Seydlerova 2835/4

Praha 5 (Nové Butovice)

(100m od stanice metra Nové Butovice)

Otevírací doba: Út - Pá od 11h do 18h, So - Ne od 10h do 18h
Vstupné: Plné / 100,- Kč a Snížené / 50,- Kč

https://www.czechphoto.org/

 

Více k oceněným:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vysledky-7-rocniku-souteze-czech-nature-photo-aneb-soutez-jejimz-cilem-je-ukazovat-krasy-prirody-a-motivovat-verejnost-k-jeji-ochrane/