BOHUSLAV REYNEK (1892 -1971) aneb muž, který nikdy nebyl na vlastní výstavě

22.03.2013 17:01

BOHUSLAV REYNEK (1892 -1971) aneb muž, který nikdy nebyl na vlastní výstavě

 

Hlavní město Praha a Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Arbor vitae a Fondem Bohuslava Reyneka připravily výstavu českého grafika a básníka Bohuslava Reyneka.

Výstava se koná v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí

a trvá do 29. 1. 2012.

 

Už před 20 lety se ve stejných prostorách konala první výstava Bohuslava Reynka po jeho mnohaletém umlčování. Nyní se však jedná o nový pohled na dílo, které vznikalo v ústraní, v Petrkově u Havlíčkova Brodu.

 

Reynek byl výtvarný samouk a je často považován za katolického autora, který však pracuje svými prostými, neokázalými, ba až naivními prostředky. Ovšem se zcela mimořádnou mírou autentičnosti a z ní plynoucí sugestivity.

 

Od poloviny 20. do poloviny 30. let se Reynek intenzivně věnoval kresbě, a to hlavně za svého desetiletého pobývání v Grenoblu, kde žil se svou manželkou, básnířkou Suzanne Renaudovou a se dvěma syny, Danielem a Jiřím.

 

Od roku 1936, kdy i s rodinou z Grenoblu odešel, žil až do smrti v Petrkově, zcela pohroužen do svého grafického a básnického díla.

 

Křížovou cestu, která se odehrává přímo na dvoře jeho statku, který mu v roce 1949 znárodnili, zachytil na stovkách svých kolorovaných suchých jehel a leptů s monotypem, technikou, kterou sám sebe vynalezl.

 

Na výstavě je kromě rukopisů, kreseb a souboru cliché-verre, prací vzniklých specifickou technikou nacházející se na pomezí grafiky a fotografie, k vidění i grafikova dílna. ¨

Dnes je Bohuslav Reynek, přestože byl vlastně samouk, jedním z nejvýše ceněných českých grafiků vůbec.

 

Ing. Olga Koníčková

foto Daniel Reynek